miercuri, 28 februarie 2018
marți, 27 februarie 2018
PRAJITURA "CATALINA"
De unde ii vine numele nu stiu.
Stiu doar ca este delicioasa si are mare trecere .
PRAJITURA "CATALINA"
Ingrediente:
1. blat
- 6 albusuri
- 6 lg zahar
- 6 lg faina
- un praf de sare
- 1 praf de copt
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 50 g margarina/ unt
- 350 g nuca
2. crema
- 250 g crema de ciocolata
- 6 galbenusuri
- 6 lg zahar
- 2 lg lapte
- 3 plicuri zahar vanilat
- 250 g margarina
Mod de preparare:
1. blat
Ungi tava cu margarina.
Adaugi uniform, pe toata suprafata tavii, nuca tocata/ zdrobita ( nu macinata!).
Preincalzesti cuptorul.
Speli ouale si separi albusurile, pe care le bati impreuna cu zaharul si un praf de sare.
Cand sunt bine batute adaugi faina treptat, iar la final praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Torni compozitia in tava si dai la cuptor pentru cca 20 de minute. Ca sa fii sigura, verifici blatul cu o scobitoare. Oricum, se coace foarte repede.
Cand blatul este copt il lasi sa se racoreasca si apoi il rastorni, astfel incat sa ai deasupra stratul de nuca.
2. crema
Cele 6 galbenusuri le bati bine cu zaharul si vanilia, apoi adaugi laptele si fierbi pe baie de aburi, amestecand constant.
Cand se ingroasa o lasi sa se racoreasca si adaugi treptat margarina, amestecand cu mixerul. Atentie: crema trebui sa fie doar calduta, altfel se taie!
Montare:
Peste blatul rasturnat intinzi in strat uniform crema de ciocolata si apoi cea de galbenusuri.
Decorezi dupa cum iti place.
Servesti taiata bucati .
sâmbătă, 24 februarie 2018
SALATA INDRAGOSTITA
Cum iti demonstrezi dragostea fata de omul cu care ai ales sa mergi mana in mana pe acelasi drum?
Prin gesturi mici, dar importante.
Si poti incepe cu ceea ce ii pui in farfurie.
O cina perfecta poate fi si o salata.
Mai ales ca eu sunt deja parte a programului de nutritie RESET , program despre care v-am vorbit intr-un articol precedent.
Ma simt extraordinar, motiv pentru care am decis sa ii angrenez si pe ceilalti membri ai familiei- sotul si fiica noastra. Aveam ceva emotii, insa reactia lor a fost peste asteptari
SALATA INDRAGOSTITA
Ingrediente:
- 1 ardei capia rosu mic
- 2 ridichi de luna
- 1 felie de telemea putin sarata cat podul palmei
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 5 rosii cherry
- 5 puffuri de ulei aromatizat
- 2 lgt seminte de tot felul
Mod de preparare:
Legumele le speli si le tai felii.
Procedezi la fel si cu telemeaua.
Amesteci ingredientele, adaugi zeama de lamaie si puffurile de ulei , presari semintele si servesti alaturi de un sarut dulce.
miercuri, 21 februarie 2018
luni, 19 februarie 2018
FARALIMITE#1 RESET
Perseverenta este mama succesului...
Acum o luna am luat o decizie nu foarte usoara. Am intors problema pe toate fetele, m-am consultat cu sotul meu si, pana la urma m-am hotarat: imi voi schimba stilul de alimentatie! Pentru inceput doar eu. Voi invata sa mananc altfel, corect, sa imi deschid apetitul pentru alimente sanatoase si hranitoare.
Am apelat astfel, la sfatul nutritional al celor de la Reset-Limitless.
Am gasit aici oameni deschisi, care au inteles ca scopul meu principal era tinerea sub control a bolii autoimune de care sufar si invatarea unui stil de alimentatie corect in acest sens. Iar daca aceste beneficii ar fi venit la pachet cu pierderea catorva kilograme , nu m-as fi suparat.
Dupa evaluare am primit un plan de alimentatie pe 4 saptamani . Am fost surprinsa sa gasesc printre alimentele permise ouale, supa-crema si tot felul de seminte, pe care eu le ocoleam din lipsa de informatie! In plus, carnea este nelipsita in fiecare zi, la pranz sau la cina. Este adevarat ca numai cea de curcan, dar este carne!
Am gasit si excluderi la care ma asteptam- dulciuri, zahar, paine , dar si unele surprinzatoare- laptele !
Motiv pentru care mi-a fost foarte greu sa renunt la cana mea de capucino cu lapte de dimineata...Numai ca exista variante delicioase pe care le-am descoperit cu aceasta ocazie: lapte de cocos, de ovaz, de migdale. Nici nu banuiam ca sunt atat de gustoase...
Mai greu este insa, cu pofta de dulce... In aceste doua saptamani am dus lupte grele cu mine, mai ales ca micuta are nevoie de dulciuri , pe care prefer sa i le pregatesc eu. Am inlocuit deja zaharul clasic cu cel din stevie , dar tot nu le pot...inca...savura.
Ce ma motiveaza? Faptul ca:
- nu mai sunt atat de obosita
- in prima parte a zilei sunt plina de energie ( o colega mai hatra, m-a poreclit "soricelul atomic")
- am slabit deja 2 kg!!!!!!!!!!!!!!!
- peste cateva zile urmeaza un control la medicul specialist, cu tot ceea ce tine de acesta: ecografie, analize de laborator si sunt extrem de curioasa cum au evoluat lucrurile, dat fiind faptul ca in noiembrie virau spre "incontrolabil".
Concluzia?
Nu regret ca am pornit pe acest drum, chiar daca nu este deloc usor !
P.S. Va voi tine la curent cu evolutia mea.
duminică, 18 februarie 2018
POVESTE
POVESTE
Suntem doar o poveste
Cu inceput etern:
Nimic nu e cum este,
Ci totul e…altfel:
Cand raul printre maluri
Isi mana herghelia
Mereu o alta apa
Ii canta nebunia;
Cand sfesnicul de noapte
Lumina isi aprinde,
Venind de prea departe
Noi o vedem, dar nu e;
Cand noaptea omul doarme
Sa moara doar invata-
Un maraton spre moarte
e-ntreaga lui viata-
intelegand ca este
secunda de abis,
poveste in poveste…
…sau vis intr-un alt vis…
OMLETA CU DRAGOSTE ... DE DIETA
Va spuneam eu intr-un articol ca vreau sa incep intr-o alta etapa a vietii mele. Si aceasta este legata de alimentatie; a mea si a familiei mele. Fiindca exemplul personal este cel mai bun indemn.
Asadar, o sa va prezint o reteta de mic-dejun delicios si consistent, care are grija de sanatatea noastra.
De ce am ales sa incep cu micul-dejun? Pentru ca se stie ca trebuie sa fie o "masa regeasca". Trebuie sa contina atat carbohidrati, cat si fibre, dar si proteine care sa iti ofere energia si buna-dispozitie de care ai nevoie. Este una dintre cele mai importante lectii pe care am invatat-o de cand sunt parte a programului RESET.
OMLETA CU DRAGOSTE ... DE DIETA
Ingrediente:
- 15 oua de prepelita
- o mana de rucola
- 10 bilute de mozzarella
- 1/2 ardei Kapia rosu
- 1 lgt unt
- condimente, dupa preferinta ( eu am folosit doar putin oregano si piper rosu macinat)
Mod de preparare:
Ouale le speli si apoi le bati impreuna cu condimantele.
Rucola o speli si o rupi bucatele.
Mozzarella o tai in jumatati.
Ardeiul il speli si il tai feliute subtiri.
Adaugi totul in ouale batute.
Untul il pui intr-o tigaie wok si torni amestecul. Lasi la foc mic sa se omogenizeze si sa se coaguleze.
Presari putina dragoste si servesti cu biscuiti crackers.
Sa aveti pofta!
CLUJUL, AZI- "FACETI DRAGOSTE, NU RAZBOI"
Seara frumoasa la Cluj.
Prieteni dragi, atmosfera calda, muzica de calitate ...Cu alte cuvinte Tica Luminare in turneul national "Faceti dragoste, nu razboi" .
Am ascultat "Ruga pentru parinti", "Pasii lui Blaga la Cluj", " Cu caciulile pe frunte", ...cantece de suflet intr-o interpretare de gala.
De-abia astept sa te ascult din nou, maestre! Fiindca, nu-i asa? "Cum seamana Clujul, in noapte, cu creierul!
Un creier cu ganduri aprinse in el!" ( Adrian Paunescu).
sâmbătă, 17 februarie 2018
MIEREA DE SALCAM, COMOARA DIN STUPINA
Povesti la gura sobei
Este iarna...inca...
De fapt, aceasta alternanta de temperaturi negative si pozitive creeaza mediul propice dezvoltarii virusilor. La scoala, in autobuz, la serviciu oamenii stranuta, tusesc , lacrimeaza, rezultand un incubator de microorganisme care de-abia asteapta o noua gazda. Un corp slabit din cauza alimentatiei deficitare in fructe si legume proaspete, din cauza varstei ( se stie ca batranii si copiii sunt cei mai expusi) , din cauza sresului ori din cauza oboselii devine tinta perfecta.
Ce e de facut?
In aceste momente imi aduc aminte de leacurile bunicii. Eu am crescut la tara, intr-un sat din inima Olteniei, acolo unde verile erau fierbinti, iar crivatul iernii ingheta pana si apa in fantana! Erau ierni crunte, cu zapada pana in genunchi ,iar eu nu eram decat un pui de om plapand .
Numai ca bunica mea, desi analfabeta ( asa era inainte de razboi: fetele erau bune acasa, la munca, nu cu scoala! ) , era o adevarata enciclopedie de leacuri. De primavara devreme pana toamna tarziu culegea de pe camp flori si ierburi numai de ea stiute , pe care le usca si le pastra in saculeti de panza , pe care cosese cate o floare. Era harnica precum o albina si intocmai ca si ea, facea "miere", miere pentru suflet si trup prin sfaturile pe care le oferea.
In "odaie" ( camera buna) pastra la intuneric, intr-o veche lada de zestre , pe langa plantele de leac si cateva oale cu miere . Primavara mergea la targ sa vanda rasaduri, iar pe banii castigati cumpara miere...de salcam . Nu stiam pe atunci ce fel de miere este, insa iubeam gustul acela placut, delicat si usor parfumat. Cum dadeau ploile reci de toamna scotea oala de lut si o aseza pe masa:" Sa iei mama, cate o lingurita in fiecare dimineata pe stomacul gol! Asa nu o sa te imbolnavesti la iarna si o sa poti sa iesi afara la zapada..."
De ce v-am spus aceasta povestioara? Pentru ca in tumultul contemporan uitam de unde am plecat- din inima naturii! Putini dintre adultii de azi nu au avut intr-un fel sau altul tangenta cu lumea satului. Si, cu siguranta, multi dintre ei dadeau tarcoale pe la borcanul cu miere...
Pentru ca despre miere vreau eu sa va vorbesc acum. Si nu despre orice fel de miere, ci despre una cu totul speciala: mierea de salcam "Roua Florilor" de la Apidava.
Cateva notiuni despre mierea de salcam "Roua Florilor" Apidava
Caracteristici:
- este obtinuta numai din flori de salcam ( este monoflora)
- are o puritate si claritate remarcabila
- are gust delicat, cu tenta florala
- are continut ridicat de fructoza
- nu altereaza gustul si aroma bauturii
- contine multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoida, dextrina si diversi compusi ai azotului ( aproximativ 435 substante)
- isi pastreaza timp indelungat starea lichida
- are un continut redus de polen
- are o mare valoare energetica
- este 100% naturala, dat fiind ca se poate falsifica destul de usor
- nu contine antibiotice, deoarece Apidava dispune de un laborator pentru depistarea acestora ( o investitie in calitate, dar si o dovada de respect pentru consumatori- multumim!)
Indicatii ( terapeutice sau de preventie):
- stimularea sistemului imunitar
- tonic general pentru copii, batrani, femei insarcinate, persoane aflate in convalescenta
- stimularea poftei de mancare
- afectiuni ale cailor repiratorii ( amigdalite, faringite ) , fiind un bun antiseptic local
- tratarea tusei
- ulcer
- insomnie
- stres
- hiperaciditate gastrica
- indulcitor, in cazut diabeticilor ( cu avizul medicului)
- detoxifierea ficatului
- reglarea tranzitului intestinal
Inovatia ambalajului:
- flacoanele au un capac special pentru miere, care nu permite prelingerea nici unei picaturi dupa folosire;
- nu necesita folosirea linguritei, fiind usor de utilizat chiar si de catre copii;
- nu se sparge ;
- poate fi reumplut ;
- este mult mai usor decat borcanul din sticla;
- usor de transportat;
- nu curge, chiar daca se rastoarna, datorita inchiderii asigurate.
In imagine: un ceai din flori de salcam , cu lamaie, indulcit cu miere de salcam "Roua Florilor".
Despre calitati si beneficii v-am spus. Dar, probabil, ma veti intreba de unde puteti cumpara aceasta minune a naturii, acest "medicament" pe care il avem mereu la indemana ( sau asa ar trebui).
Ei bine, gasiti pe site-ul lor o intreaga lista de site-uri si magazine partenere ( eu ma aprovizionez de la standul "Piata cu miere" dintr-un cunoscut mall clujean). Anul acesta insa intentionez sa merg la ...
Sunt curioasa sa vad de aproape, sa simt atmosfera , sa imi incarc bateriile cu lucruri frumoase, cu gusturi alese, cu sanatate.
Citind si documentandu-ma prin enciclopediile din biblioteca, dar si prin cartile de leacuri la indemana am descoperit cateva curiozitati despre miere, pe care vreau sa vi le impartsesc si voua:
- singurul aliment care nu se altereaza este mierea( deci nu trebuie sa te temi ca este expirata! );
- expresia "luna de miere" provine dintr-o veche traditie nordica , ce spune ca tinerii casatoriti beau in fiecare dimineata, timp de o luna , cate o ceasca de mied ( bautura obtinuta din miere);
- este unul dintre cele mai bune produse cosmetice ;
- actioneaza ca un "pansament" steril pentru ranile superficiale;
- este folosita cu succes in diferite retete culinare.
Sperand ca v-am deschis apetitul pentru o portie de miere sanatoasa astept sa imi scrieti parerile voastre.
Citind si documentandu-ma prin enciclopediile din biblioteca, dar si prin cartile de leacuri la indemana am descoperit cateva curiozitati despre miere, pe care vreau sa vi le impartsesc si voua:
- singurul aliment care nu se altereaza este mierea( deci nu trebuie sa te temi ca este expirata! );
- expresia "luna de miere" provine dintr-o veche traditie nordica , ce spune ca tinerii casatoriti beau in fiecare dimineata, timp de o luna , cate o ceasca de mied ( bautura obtinuta din miere);
- este unul dintre cele mai bune produse cosmetice ;
- actioneaza ca un "pansament" steril pentru ranile superficiale;
- este folosita cu succes in diferite retete culinare.
Sperand ca v-am deschis apetitul pentru o portie de miere sanatoasa astept sa imi scrieti parerile voastre.
luni, 12 februarie 2018
NU-TI LASA ARTICULATIILE SA "RUGINEASCA"!
Cateva notiuni de anatomie si patologie legate de boala atrozica
Boala artrozica se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului articular insotita de cresterea activitatii osului subcondral. Cu alte cuvinte, cartilajul articular se erodeaza si, concomitent, apar asa-numitele "ciocuri" ( depuneri de calciu) pe suprafata osoasa care intra in componenta articulatiei.
1 -- sinoviala
2 -- cartilaj articular
3 -- capsula articulara
4 -- spatiu intraarticular
5 -- cartilaj deteriorat
6 -- "ciocuri"
Desi nu are o cauza precisa, se recunosc a exista mai multi factori in etilogia acestei boli:
- varsta - actioneaza prin imbatranirea tesutului conjunctiv;
- predispozitia genetica;
- stresul mecanic - suprasolcitari articulare repetate, traumatisme, anomalii de statica si mecanica articulara etc.;
- supraponderabilitatea.
In mod normal cartilajul articular este supus unui proces lent , dar continuu de remodelare interna. Orice alterare a acestui proces duce la degradarea lui cu aparitia simptomatologiei specifice:
- durere articulara , care apare mai ales dupa efort fizic si cedeaza la repaus ( specifica); poate fi intensificata de frig si umezeala;
- redoare articulara , aparuta dupa repaus prelungit ,ce dispare dupa 10-15 minute de mobilizare;
- limitare de mobilitate pasiva si/sau activa;
- marirea in volum a articulatei;
- cracmente ( zgomote) articulare;
- deformarea articulatiei.
Tratamentul bolii artrozice
Specialistul va recomanda conduita terapeutica, individualizat pentru fiecare pacient:
- medicatie antiinflamatoare
- medicatie antialgica
- tratament fizical-kinetic
- cura balneara
- tratament condroprotector
Crema Calmanta pentru articulatii
Este un produs destinat aplicarii pe zonele de piele afectata, mai ales in zonele articulare.
Ingrediente si actiune:
Ingrediente si actiune:
- condroitin sulfat
- glucozamina
- MSM
Actioneaza sinergic pentru reducerea disconfortului articular, diminuarea edemului si a inflamatiei locale si scaderea durerii.
- mentol
- camfor
Mod de utlizare : se aplica o cantitate suficienta de produs pe zona afectata si se maseaza usor pana cand este absorbita complet de piele; se repeta operatiunea de 3-4*/zi pana cand inflamatia dispare; poate fi utilizat de adulti si copii peste 3 ani ( conform prospectului).
Concluzii in urma utilizarii:
- are un miros placut;
- textura este una fina si fluida, care se absoarbe usor;
- durerile au diminuat simtitor dupa 2 zile de aplicare;
- inflamatia a cedat dupa 5 zile;
- au diminuat senzatia de ameteala ( la aplicarea pe zona cervicala) si amortelile din picior ( la aplicarea pe genunche).
Pentru exemplificare va atasez 2 fotografii cu genunchele aflat in puseu artrozic.
inainte
dupa
Complex pentru Articulatii
Este un supliment alimentar care contine 7 ingrediente active ce sustin sanatatea oaselor si a articulatiilor, contribuind la regenerarea/ mentinerea cartilajului articular.
Ingrediente si actiune:
- Condroitina - participă la stoparea decalcifierii oaselor și favorizează regenerarea cartilajelor.
- Glucozamina - susține mobilitatea articulară și ajută la refacerea țesuturilor articulare.
- Acidul hialuronic - contribuie la formarea colagenului și la secreția lichidului sinovial, ce asigură lubrifierea componentelor articulației.
- Vitamina C - contribuie la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a sistemului osos și a ligamentelor.
- Manganul - contribuie la formarea normală a țesuturilor conjunctive.
- Boswellia - susține sănătatea articulațiilor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor.
- Ghimbirul - este un antioxidant natural și contribuie la menținerea flexibilității normale a articulațiilor.
Mod de utilizare: se administreaza 3*1 cps/zi, cu o cantitate suficienta de lichide.
Atentie: suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta echilibrata!
Nu utilizati fara avizul medicului curant, mai ales daca aveti si alte afectiuni asociate!
Concluzii in urma utilizarii ( dupa 3 saptamani):
- durerile articulare au diminuat simtitor, mai ales dupa efort fizic sustinut;
- a diminuat redoarea matinala ( dificultati la mobilizare dimineata, la trezire);
- s-au rarit senzatiiile de ameteala la schimbarea de directie ( urmare a unei spondiloze cervicale inalte cu ICVB);
- ma simt mai "usoara", fara senzatia de "articulatii ruginite".
Nota bene: Primele efecte apar dupa cca 4 saptamani de utilizare, fiind evidente la 6 saptamani; se recomanda cure de 2-3 luni , urmate de 1 luna de pauza ( conform prospectului).
Este un produs pe care va recomand sa il aveti in vedere atunci cand trebuie sa urmati un tratament condroprotector.
marți, 6 februarie 2018
joi, 1 februarie 2018
SALATĂ PENTRU MAMI , BY SIA
Micuța mea a auzit vorbind că de luni încep un nou stil de alimentație , o dietă supravegheată de nutriționist.
Mai multe detalii despre acest subiect vă voi oferi în curând.
Acum însă , vreau să vă arăt ce mi-a pregătit micuța pentru cină.
SALATĂ PENTRU MAMI
Ingrediente:
- câteva frunze de salată verde
- un pumn de roșii cherry
- 8 bucățele de mozzarella
- 3 felii subțiri de mușchiuleț
- 1*lgt de ulei aromatizat cu oregano
Mod de preparare:
Frunzele de salată și roșiile le speli sub jet de apă rece.
Rupi frunzele bucăți, iar roșiile le tai în patru.
La fel procedezi cu mușchiulețul și brânza.
Pui totul într-un bol și amesteci împreună cu uleiul.
Presari un strop de iubire și gata -ai cea mai gustoasă salată!