marți, 28 noiembrie 2017

CLUJUL , AZI






  Bună dimineata!

Astazi se anunta ninsori....Asa sa fie?



luni, 27 noiembrie 2017

STOP PROBLEMELOR DIGESTIVE!



     Cu siguranta fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat cu episoade de probleme digestive: arsuri, dureri, flatulenta, indigestie ... Acestea sunt destul de frecvente si ne influenteaza negativ viata.
  In cele mai multe cazuri ele au urmatoarele cauze:
  • alimentatie dezechilibrata
  • excese alimentare
  • diete restrictive
  • stress
  • mese neregulate
  • consum de alcool
  • consum de bauturi carbogazoase
  • fumat
  • consum excesiv de cafea

    Primul pas este sa identifici cauza acestor probleme si sa incerci sa o elimini. Iata cateva sfaturi in acest sens:
  • evita alimentele care îți provoacă disconfort;
  • mănâncă puțin și des;
  • mestecă încet și bine  fiecare înghițitură;
  • nu bea lichide în timpul mesei, nici chiar apă;
  • evită grăsimile;
  • evită mâncărurile condimentate;
  • redu până la eliminare, consumul de alcool și cafea;
  • renunță la fumat;
  • renunță la sucurile carbogazoase;
  • nu lua medicamente fără prescripție medicală , mai ales antibiotice și antiinflamatoare;
  • fa zilnic 30 de minute de mișcare;
  • încearcă să eviți situațiile stresante, iar dacă nu reușești , învață câteva tehnici de relaxare;
  • nu mânca foarte târziu seara;
  • bea minimum 2 litri de lichide pe zi, constând în apă și ceaiuri;
  • ajută-ti stomacul să funcționeze în parametri optimi!

    Probabil că dintre toate cele enumerate mai sus , cel mai greu de urmat este ultimul sfat. 
    Sau toate...Dar să nu uităm că nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi. Iar de alimentația și digestia noastră depinde calitatea vieții pe care o trăim.
   Dacă nu putem scăpa de stress, dacă nu reușim să avem un program de masă regulat, dacă nu ne mobilizăm să renunțăm la micile vicii alimentare , atunci ar trebui măcar să ne ajutăm stomacul și întregul sistem digestiv să funcționeze cât mai aproape de normal.

 Cum putem face acest lucru? Cu siguranță toată lumea a auzit de remediile naturale folosite în acest scop : ceaiuri din diferite plante medicinale ori suplimente alimentare. Cine nu a băut vreodată un ceai de mușețel sau de sunătoare atunci când s-a simțit balonat ori unul de ghimbir după o masă copioasă? Necazul este însă că nu întotdeauna ai posibilitatea să îți faci un ceai , la serviciu fiind sau pe drumuri...

   De aceea există Gascure Tab  , un produs natural din plante medicinale indiene, care susțin funcționarea normală a sistemului gastrointestinal , asigurând o digestie și un tranzit intestinal normal. Complexul de fitonutrienti conținut acționează prin stimularea acidității gastrice și a secreției și funcționării enzimelor digestive.

  Am sa va enumar pe scurt cateva dintre calitatile plantelor continute :

  1. Plumbago zeylanica (Chitrak) - ajuta la imbunatatirea digestiei si la pastrarea apetitului normal si la sustinerea procesului de detoxifiere a ficatului;
  2. Zingiber officinale (Ghimbir) - stimulent al secretiilor enzimelor digestive la nivelul stomacului si intestinului, normalizeaza secretia si fluxul biliar care ajuta la digestia alimentelor greu digerabile, alimente bogate in proteine si grasimi, eliminand senzatia de greata. Normalizeaza tranzitul intestinal si ajuta la atenuarea senzatiei de balonare prin eliminarea gazelor;
  3. Terminalia chebula (Haritaki), Emblica officinalis (Amla) - sustin metabolismul lipidic, procesele de detoxifiere la nivelul ficatului si mentin functionarea normala a tranzitului intestinal. Fitonutrientii asigura normalizarea aciditatii si integritatea mucoasei gastrice;
  4. Piper longum (Piper indonezian), Piper nigrum (piper negru) - contribuie la absorbtia substantelor nutritive la nivelul tubului digestiv si favorizeaza cresterea tranzitului intestinal. Tonic general, ajuta la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ si la adaptarea acestuia la conditiile stresante ale unui stil de viata agitat;
  5. Trachyspermum ammi (Yavani) - sustine sanatatea si functionarea normala a sistemului digestiv, regland apetitul alimentar. Fitonutrientii din plante mentin echilibrul natural al florei intestinale care are rol important in procesul de digestie, ajutand la functionarea normala a procesului de digestie, a tranzitului intestinal si la eliminarea gazelor cu diminuarea disconfortului asociat;
  6. Carica papaya (Papaia) - contine papaina, o pepsina vegetala care sustine digestia normala a proteinelor;
  7. Hordeum vulgare (Orz) - faciliteaza digestia, tranzitul intestinal si pastreaza echilibrul microflorei intestinale;
  8. Andrographis paniculata (Kalmegh) - ajuta la digestia grasimilor prin cresterea fluxului biliar, sustine functia de detoxifiere a ficatului si capacitatea naturala de autoaparare a organismului;
  9. Cyperus rotundus (Rogoz) - normalizeaza digestia prin stabilizarea peristaltismului intestinal, diminueaza senzatia de greata si greutate in stomac, sustine eliminarea gazelelor dupa mesele copioase.
( sursa: ayurmed.ro)

    Insa, ca orice supliment natural trebuie administrat cu atenție , fiindca nu s-au identificat reacții adverse la modul și doza recomandata de 1-2 tablete de 3 ori pe zi , cu 30 de minute  înainte de masă sau la 1 oră după mâncare. Acest tip de administrare este specific suplimentelor alimentare datorită faptului că este nevoie de timp pentru a se elibera substanțele active. Cu atât mai mult când vorbim despre stimularea și potențarea secrețiilor gastrice. Deasemenea se recomandă continuarea curei pe o perioadă de 3 luni pentru un efect benefic de durată.

    
   După 2 săptămâni de utilizare a Gascure Tab , administrat de 3 ori pe zi , câte 1 tabletă , la 1 oră după mâncare , eu am observat următoarele efecte:
  • am scăpat de senzația de balonare care apărea după ce consumam anumite alimente : mere , citrice, ceapă, ridichi, castravete, murături;
  • meteorismul abdominal s-a diminuat considerabil;
  • s-a normalizat tranzitul intestinal , cu un grad ridicat de detoxifiere;
  • ma simt mai proaspata, mai plina de energie.




Eu mi-am gasit aliatul pentru o digestie fara probleme . Tu?

sâmbătă, 25 noiembrie 2017

MUFFINS " NBS STARS"



      Ce poate fi mai minunat pentru o mama decat un copil bun, frumos, destept , care face sport? 

  Si pentru ca merita si sunt mandra de ea am creat un desert special pentru astfel de momente:



               MUFFINS " NBS STARS"






Ingrediente:

  • 1 cutie Muffins cu vanilie Dr. Oetker
  • 2 oua
  • 100 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 50 ml smantana Creme Cuisine Meggle
  • ornamente in forma de stelute



Mod de preparare:

   Preincalzesti cuptorul si pregatesti formele pentru muffins ( ale mele sunt in forma de stea).
    Plicul Dr. Oetker il torni intr-un bol, adaugi restul ingredientelor si mixezi la viteza mica pentru 2 minute. Vei obtine un aluat lucios si moale.



    Pui in fiecare forma cate 1 lingurita de aluat, presari ornamente si dai la cuptor pentru 20 de minute.





   Servesti cu multa dragoste.



luni, 20 noiembrie 2017

duminică, 19 noiembrie 2017

GOGOSI CU SCORTISOARA



          Am inceput sa simt gustul aluaturilor. Si mi s-a facut dor de gogosi pufoase si aromate. Dupa reteta mamei...putin personalizata.


                  GOGOSI CU SCORTISOARA





Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 1 cana de zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
  • 1 lgt scortisoara macinata
  • 1 cana de lapte
  • 1 ou
  • 2 lg margarina Rama Maestro
  • 1 cubulet de drojdie proaspata ( 25 g)
  • un praf de sare
Mai ai nevoie de:
  •  ulei pentru copt
  • zahar pudra amestecat cu scortisoara
Mod de preparare:

     Faina o golesti intr-un vas suficient de mare.
    Din drojdie, 1 lg de zahar si 50 ml lapte caldut prepari o maia pe care o torni in mijlocul fainii, unde ai realizat un spatiu special si lasi pana dospeste ( cca 15 minute).



   Incepi sa framanti usor aluatul, adaugand treptat si restul ingredientelor ( ou, lapte, sare, zahar, zahar vanilat si scortisoara)  pana cand obtii o consistenta elastica . Aluatul trebuie sa se desprinda usor de peretii vasului si sa nu se lipeasca de mana. Presari putin faina deasupra si lasi sa dospeasca la loc cald pana cand isi dubleaza volumul.




   Cand aluatul este gata il asezi pe masa tapetata cu faina, unde il intinzi in foaie de cca 0,5 cm grosime.




   Torni uleiul in tigaie si il lasi sa se infierbante bine.

   Din foaia de aluat tai diferite forme de gogosi si le coci in uleiul fierbinte, pe ambele parti, pana cand se rumenesc frumos.



   Scoti gogosile pe un servetel absorbant si presari deasupra zahar pudra amestecat cu scortisoara.

   Servesti imediat celor dragi.




Tips & Tricks: ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. 

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

CLUJUL, AZI



   Nu stiti cand vine primavara? Mi s-a facut cam frig...



vineri, 17 noiembrie 2017

PAPANASI DR. OETKER



   Micuta mea a fost atat de incantata de prajiturelele de la cooking-show-ul Dr. Oetker ,  incat a trebuit sa ii promit ca atunci cand ajungem acasa ii prepar mai multe.

    Prima optiune au fost papanasii.

    Asadar...in actiune!


                PAPANASI DR. OETKER




Ingrediente:

  • 1 cutie "mix pentru papanasi" Dr. Oetker
  • 3 lg apa rece
  • 200 g branza de vaci grasa
  • 200 ml ulei de rapita
  • smantana  Meggle Creme Cuisine
  • dulceata de visine


Mod de preparare:

   Uleiul il pui intr-o tigaie ceramica si il lasi sa se infierbante bine.
   Intr-un bol torni continutul plicului de mix pentru papanasi, apa si branza de vaci si amesteci cu mixerul la viteza mica timp de 3 minute.


  Cu mainile trecute prin faina formezi bile din aluat de marimea unei nuci, le aplatizezi usor si faci o adancitura in mijloc. Iti vor iesi cam 12 bucati. Din restul aluatului formezi bilute mai mici, rotunde.


   Papanasii astfel formati ii prajesti in uleiul bine incins , la foc mediu, pe ambele parti, pana cand se rumenesc frumos.

    Scoti papanasii pe o hartie pergament si ii servesti imediat cu smanatana si dulceata din belsug.


   Rapid, gustos si...delicios.

...Era sa uit : putin praf magic de iubire va fi ingredientul perfect pentru a-i vraji pe cei dragi.




joi, 16 noiembrie 2017

PENNE GIGANTE AMALIATTA



     Paste...paste...cand le-am vazut pe raftul magazinului nu m-am putut abtine. M-am gandit ce m-am gandit si "am copt" o reteta.



                PENNE GIGANTE AMALIATTA




Ingrediente:

  • 1 punga penne gigante ( 500 g)
  • 1 lg ulei de rapita
  • apa
  • sare
  • 200 g cascaval Delaco "de familie"
  • muschiulet cu crusta de verdeturi, feliat
  • 2 oua
  • 2 lg smantana
  • 100 ml lapte
  • piper




Mod de preparare:

   Pastele le fierbi in multa apa cu sare si putin ulei, ca sa nu se lipeasca, pentru 8 minute( trebuie sa ramana suficient de tari pentru a le putea umple).


   Intre timp pornesti cuptorul.
    Cascavalul il tai bastonase si rulezi cate unul intr-o felie de muschiulet.



   Ouale la bati cu amantana, laptele si condimentele.


   Scoti pastele intr-o strecuratoare si le speli sub jet de apa rece.
  Intr-un vas termorezistent torni uleiul. Fiecare bucata de paste o umpli cu cascavalul rulat in muschiulet si o asezi in vas. Dupa primul strat torni 1/3 din cantitatea de ou batut si continui pana la epuizarea ingredientelor, avand grija sa inchei cu ou batut , peste care adaugi cascaval ras.


   Dai la cuptor pentru 30 de minute.
   Servesti imediat , cu multa dragoste.
  Pofta buna!

Tips& Tricks: daca se intampla sa se mai rupa din paste nu dispera- le asezi frumos printre celelalte!




luni, 13 noiembrie 2017

S.O.S. NEURONII MEI!




"- Nu stii de ce am deschis usa la camara?"
" - Unde mi-e telefonul? Mi-ai vazut telefonul? Te-le-fo-nu-leee!"
" - Un singur neuron mai am si acela coboara vertiginos spre coccigian..."


   Daca va regasiti macar intr-una dintre aceste situatii un lucru este cert: aveti probleme cu memoria! Nu...nu inseamna ca ati imbatranit sau ca v-ati "sclerozat" , cum ar spune unii! Lucrurile sunt mult mai simple decat credeti , atat ca si efect, cat si ca si cauza. Dar si din punct de vedere al preventiei si, in final, al tratamentului.

   La inceput insa, vreau sa va prezint cateva notiuni de anatomie.

   Neuronii sunt o clasă de celule specifice pentru sistemul nervos, adaptate la receptionarea si transmiterea informatiei, unitatea elementara (celulară), embriologica, anatomica,functionala, trofica și metabolica a sistemului nervos ( cf. definitiei din atlasul de anatomie). Ca orice structura , pentru a trai si functiona in parametri normali are nevoie de hrana. Hrana care, in acest caz este reprezentata de oxigen. Iar oxigenul ajunge la nivelul neuronilor ( respectiv a creierului) prin intermediul sangelui. Daca apare o sincopa in acest proces , celulele nervoase mor si determina diferite simptome. Printre care si uitarea. 

   Ai uitat unde ti-ai pus cheile, sau telefonul. Ai uitat sa cumperi paine, desi in drumul spre casa ai trecut prin fata magazinului. Sunt intamplari cotidiene care te fac sa te intrebi: imbatranesc? Poate ca da ( s-a demonstrat stiintific faptul ca al nostru creier incepe sa imbatraneasca incepand de la 20 de ani) sau poate ca ai doar un deficit de oxigenare la nivel cerebral datorat circulatiei sangvine necorespunzatoare ori alimentatiei carentiale. 


   Nimic grav si de netratat. Sau prevenit.


   Este important ca primul pas sa fie evaluarea realizata de catre un medic specialist. Iar daca nu este vorba despre altceva mai grav, este momentul sa treci la fapte. Pe langa exercitiile de memorie pe care ți le va recomanda medicul, poți să îți ajuți neuronii și cu ajutorul plantelor. Cu siguranță ai auzit sau citit de proprietățile lor benefice în acest sens. Atunci nu le-ai acordat atenție, însă iată că a venit clipa să aprofundezi acele informații!



  Ginkgo biloba are efect tonifiant fiind un  adevărat tonic cerebral, deoarece stimulează circulaţia sanguină, crescând, astfel, afluxul de sânge către creier. Planta este bogată în flavonoide, substanţe cu rol antioxidant, de protecţie a vaselor de sânge. De asemenea ajută la îmbunătăţirea memoriei şi capacităţii de concentrare. 


   Rozmarinul, sau iarba tinerii de minte , este o planta erbacee de origine mediteraneana, placut mirositoare, culivata ca planta medicinala, condimentara si ornamentala. Contine un ulei volatil care stimuleaza activitatea psihica si îmbunatateste oxigenarea creierului.

  Roiniţa este o planta erbacee, perena, heliofila, cunoscuta inca din antichitate datorita proprietatilor terapeutice deosebite. In Evul Mediu medicul si alchimistul elvetian Paracelsus o utiliza  in tratamentul bolilor de inima. In medicina traditionala se intrebuintează ca remediu pentru reglarea psiho-emotionala, normalizarea functiei cardiace si ameliorarea proceselor cognitive. 

  Daca rozmarinul il poti cultiva chiar tu in gradina sau jardiniera, trebuie sa recunosc ca pentru a avea un arbore Ginckgo Biloba este mai greu. 
  Insa exista si solutii accesibile: suplimentele alimentare naturale. 
  Una dintre variantele existente pe piata este siropul Memo On    produs de AYURMED si comercializat in Romania prin Star International Med.

                Image 1

   Acesta contine plante medicinale ayurvedice care contribuie la functionarea normala a capacitatii de concentrare si memorare, sustinand randamentul intelectual.  
   Astfel contribuie la:
-          functionarea normala a capacitatii de concentrare si memorare, sustinand randamentul intelectual;

-          sustinerea elevilor si a studentilor la efort psihic si intelectual intens, mai ales in perioada examenelor.

   Mod de utilizare si doza recomandata: 
  • copii 4-6 ani: câte o jumătate de linguriță (2.5 ml) de 2 ori pe zi; 
  • copii 6-12 ani: cate 1 lingurita (5 ml) de 2 ori pe zi; 
  • adulti si copii de peste 12 ani: cate 1-2 lingurite (5-10 ml) de 3 ori pe zi. 
Se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa sau la o ora dupa masa pentru a facilita absorbtia substantelor active. 
Se recomanda sa se administreze minimum 3 luni. 
Prezentare: flacon brun cu 100ml sirop.


   Am inceput sa il beau inca din prima zi in care am deschis coletul , respectiv acum 5 zile. Nu va voi spune ca imi amintesc toate numerele din agenda telefonului ori zilelele de nastere ale tuturor colegilor mei , fiindca as minti. Mai uit si acum unde imi pun telefonul ori sa cumpar paine, insa cu siguranta imi simt "capul mai usor", ca sa ma exprim in termeni mai putin elevati. Sunt nefericita posesoare a unei spondiloze cervicale inalte ( C2-C3) cu osteofit situat anterior , care face compresie pe artera vertebrala. Asta se traduce printr-o circulatie cerebrala deficitara insotita de usoare ameteli si dureri de cap. Simptomatologie care a diminuat sensibil. De ce spun acest lucru? De obicei atunci cand creste presiunea atmosferica ( respectiv se innoreaza) ametesc usor si acuz dureri de cap de intensitate moderata. Pana in momentul in care incepe sa ploua...Astazi insa...nici nu mi-am dat seama ca afara s-a innorat ori a plouat...Noroc ca mi-au spus pacientii! 

  Concluzia? 
   Efectele imediate asupra activarii circulatiei cerebrale dupa numai 5 zile de administrare ma fac sa cred ca peste 3 luni nu voi mai fi nevoita sa imi strig telefonul prin casa pentru a-mi aminti unde l-am lasat!

miercuri, 8 noiembrie 2017

MIDII LA TIGAIE IN SOS DE VIN ALB



  Recunosc: nu sunt mare amatoare de fructe de mare, insa sunt zile in care imi place sa risc...in bucatarie, normal!
  Si nu mica mi-a fost uimirea sa constat ca sunt bune si toata familia le-a savurat cu placere ( evident ca micuta nu a stiut ce sunt la inceput...).


                         MIDII LA TIGAIE IN SOS DE VIN ALB







Ingrediente:

  • 500 g midii congelate
  • 100 g unt
  • sare
  • piper alb
  • 4 catei de usturoi
  • 200 ml vin alb sec
  • 2 lgt Maggi Secretul Gustului Intensavor Legume 
  • 3 frunze de patrunjel

Mod de preparare:

   Midiile le lasi la decongelat, presari Maggi si lasi asa cca 30 minute.
   Intr-o tigaie antiaderenta pui untul taiat cubulete si il lasi la foc mic sa se topeasca.


   Cand untul este topit rastorni midiile, adaugi un praf de sare si piper alb proaspat macinat ( dupa gust) si lasi la foc mic sa se innabuse, cca 45 de minute.


   Iei capacul si adaugi usturoiul pisat si vinul, amestecand incet. Lasi sa fiarba la foc moale, amestecand din cand in cand , pana scade vinul.


  Servesti cald , cu patrunjel verde tocat deasupra.




  Sa aveti pofta!



Tips& Tricks: eu am folosit piper alb pentru ca mi s-a parut mai aromat ; in ceea ce priveste vinul, am invatat ca la mancare se foloseste intotdeauna cel sec, pentru a nu-i schimba gustul.

luni, 6 noiembrie 2017

#paginaalessiei - BUBBLEGUM SLIME



  Ca orice fetita de 6-12 ani, si micuta mea a fost atrasa de...SLIME. Jucaria-minune a acestei veri .
A urmarit tutoriale pe youtube si a ajuns la reteta perfecta.
Asadar...


                            BUBBLEGUM SLIME




Ingrediente:

  • 50 ml lipici lichid alb
  • 15 ml spuma de ras ( Cien)- cca 4 pufuri
  • 50 ml apa
  • 10 ml detergent lichid ( Formil)
  • putina culoare- guase
Mai ai nevoie de: un bol, o lingurita si ...noroc.



Mod de preparare:

Intr-un bol torni lipiciul , peste care adaugi spuma de ras ( 4-5 pufuri) si omogenizezi.


Pui un strop de culoare si amesteci usor.




Torni amestecul de apa cu detergent, putin cate putin, omogenizand usor, pana cand "se leaga" si se desprinde de pe bol.


Framanti incet cu degetele cateva minute, pana cand nu mai este lipicios si devine usor pufos.



Gata! Ai un slime frumos "handmade" , care nu miroase urat .


duminică, 5 noiembrie 2017

#EUNUMAIZIC - COOKING SHOW DR.OETKER



  

   Am participat in calitate de blogger la un eveniment deosebit organizat de Dr.Oetker, un cooking-show .

   Desi am avut multe emotii, pana la urma totul a fost bine.

Va las cateva poze ca sa va conving.

                                       Turta dulce 






Inelus marmorat



                    Desert cu banane si esenta de migdala marocana





Tarte cu fructe





                                              Muffins




    La muffins am avut ajutoare...manute harnice au framantat pasta de zahar si au decorat, cum s-au priceput ele mai bine- adica perfect!




A fost un week-end frumos, intr-un oras frumos- Alba Iulia.