luni, 30 ianuarie 2017

#eunumaizic

Astăzi este una din zilele acelea în care aș fi vrut sa dau cu telefonul de pământ.

Adică eu de ce să nu mă pricopsec cu o viroză? Am cumva, scutire?
Se pare că nu.

#eunumaizic vitamine, energie pozitiva și ...Somn...

Sănătate și aveți grijă de voi!

miercuri, 25 ianuarie 2017

IARNA IN ORAS




                       IARNA IN ORAS


 Se lasa seara iar peste oras,
Se-aprinde ici si colo cate-un bec
Si ninge lin, si ninge apasat,
Iar oamenii spre casa, grabiti merg...

Lumina felinarului din colt
Razbeste greu prin fluturii-nghetati
Ce zboara parca fara nici un rost
Sa se zdrobeasca sub varfuri de bocanci...

Se lasa seara iar peste oras,
Lumini se-aprind acuma peste tot
Si ninge lin, si ninge apasat
Cu fulgi de fluturi ametiti de dor...

Privesc orasul luminat de alb,
Nici urme nu-s pe proaspatul omat,
E liniste acum si intuneric clar...
Se lasa iarna peste orasul cald...

CIORBA DE FASOLE VERDE




      E iarna si este momentul sa ne vitaminizam cu multe legume si zarzavaturi si, de ce nu? , sa folosim conservele puse cu drag de cu toamna tocmai pentru aceste zile reci si mohorate.
    Pentru astazi va propun o ciorbita plina de culoare .


                                CIORBA DE FASOLE VERDE




Ingrediente:
  • 2,5 l apa
  • un praf de sare
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa alba potrivita
  • 1 patrunjel mic
  • 1 borcan de 800 g de fasole verde cu rosii si leustean, din camara
  • 1 cub Maggi Bors

Mod de preparare 

    Pui la fiert apa .

     Intre timp cureti zarzavatul , il speli si il tai cubulete .
Cand apa incepe sa fiarba adaugi zarzavatul si sarea si lasi sa fiarba la foc mic.


     Cand zarzavatul este fiert adaugi fasolea verde din borcan si mai lasi la foc mic inca 10 minute, moment in care adaugi cubul Maggi si mai lasi inca 5 minute.



    Servesti cu drag.






Tips&Tricks: leusteanul si borsul Magii fac casa buna in aceasta ciorbita.

marți, 24 ianuarie 2017

#EUNUMAIZIC - MICA UNIRE



   In clasa a 4-a, la Istorie, am invatat ca pe 24 Ianuarie 1859 s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. 

  De-a lungul anilor de scoala aceste cunostinte s-au aprofundat , unele amanunte le-am uitat, dar imi voi aminti mereu aceasta data.

La multi ani, romani!
Daca Mica Unire nu ar fi existat , cine stie cum s-ar fi desfasurat firul istoriei...

#eunumaizic : si Cluj - Napoca sarbatoreste!

                Fotografia postată de Emil Boc.

luni, 23 ianuarie 2017

duminică, 22 ianuarie 2017

TORT OLTENESC ( COLIVA)



     Cei care ma cunosc personal sau de mai multa vreme in mediul online stiu ca am crescut intr-un sat din inima Olteniei. 
Motiv pentru care in bucataria mea intotdeauna se vor impleti arome si gusturi cu radacini in ambele stiluri de a gati.

      Ieri mi s-a facut dor de...coliva. Insa nu am facut niciodata pana acum. Am sunat-o pe mama si am intrebat-o daca stie cum se face . Tata este oltean , deci aveam toate motivele sa fiu putin reticenta. Insa mamele stiu intotdeauna tot, nu-i asa? 

    Surpriza a venit din partea tatei pe care l-am auzit intreband: "face tort oltenesc?"

    Si asa i-a ramas numele retetei mele!


                               TORT OLTENESC ( COLIVA) 





Ingrediente:
  • 1 kg arpacas din grau
  • 1/2 lgt sare
  • 1 cana de zahar
  • 3 l apa
  • 1 lgt amestec de condimente pentru placinta cu mere Kotanyi
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1/2 cana rahat taiat marunt
Mai ai nevoie de fulgi de ciocolata pentru decor.

Mod de preparare:

   Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare , impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic timp de 45 de minute, dupa care adaugi 1 cana de apa rece si il acoperi cu un capac , lasandu-l asa inca 30 de minute, sa se umfle.




   Adaugi nuca macinata, aromele si rahatul, amestecand si omogenizand bine totul.




  Asezi inelul de tort pe un platou si torni compozitia in interior. Dai la rece pentru 1 ora.


Indepartezi inelul si decorezi.

Servesti taiat felii sau cu lapte. 

Tips&Tricks: bunica prepara coliva simpla, doar cu putina coaja rasa de lamaie. Eu insa am schimbat putin aromele.






sâmbătă, 21 ianuarie 2017

CUPTORUL CU MICROUNDE "CHEF DAEWOO"



     - Bună dimineața, Amalia! Este ora 6 si 58 de minute! Soarele a răsărit , cer senin și   20°C!
    -Buna dimineața !

     Cu pasi usori  mă îndrept spre bucătărie și încerc să mă trezesc de-a binelea. Soarele se ridică din spatele dealurilor verzi și împrăștie o lumina trandafirie. Ador sa privesc răsăritul in zilele de vara.

    Deodată ma scutur ca de un frison și mă întorc spre frigider.

    - "F1D1"am nevoie de 2 ouă, cașcaval ras și lapte.

   Frigiderul meu smart deschide cuminte compartimentele potrivite, iar eu îmi aleg ingredientele și pregătesc omleta. Așez bolul în fața cuptorului cu microunde în dreptul primei poziții. Pregătesc apoi farfuria cu cele două felii de pâine și cana cu capucino și lapte. Încă nu am reușit să mă dezvat de acest obicei...

   - "C1D1" , te rog frumos : omletă, pâine prăjită și lapte cald.

    În timp ce eu mă îndrept spre baie aud cum cuptorul incepe manevrele de preparare : mai întâi deschide campul protector și preia cu mișcări line bolul . Isi activează programul și în câteva secunde prepara cea mai delicioasa omleta. O aseaza apoi pe masă și preia pâinea pentru prăjit, apoi repetă operațiunea pentru capucino. Astfel că la întoarcerea în bucătărie micul dejun este gata de savurat . Miroase imbietor si ma asez la masa privind orasul care se trezeste la viata.
   
    Inainte de a pleca spre servici pregatesc ingredientele pentru masa sotului meu si a micutei , asezandu-le pe suport. De cu seara m-au rugat sa le prepar oua fierte, paine prajita cu dulceata de visine si lapte. Programez cuptorul sa inceapa prepararea peste 30 de minute si plec zambind: de cand  Daewoo a lansat pe piata cuptoare cu microunde inteligente  nu mai trebuie sa ma trezesc cu o ora inainte pentru a le pregati micul dejun celor dragi. Pregatesc doar ingredientele si il programez cand si ce sa prepare. Este un mic robochef de care m-am indragostit de cum l-am vazut.          Cuptor cu microunde Daewoo Retro KOR-6LBRR, 20 l, 800 W, Digital, Rosu
    Mic, rosu, cu influente retro , elegant , integrandu-se perfect in bucataria mea !  Pe ecranul cu LED  pot vizualiza informatii referitoare la timpul de preparare, nivelul puterii si greutatea alimentelor. Microundele de inalta frecventa ofera o incalzire uniforma in intreaga incinta , astfel incat mancarea nu risca sa se supraincalzeasca si  nici  nu  distrug nutrientii ori antioxidantii pe care ii contine aceasta. Chiar daca in urma cu 50 de ani s-a iscat o intreaga polemica in jurul intrebarii "sunt sau nu sunt daunatoare cuptoarele cu microunde pentru sanatatea oamenilor ?" , astazi , noua generatie a pus punct si a venit cu acest cuptor care foloseste microunde "curatate" de componentele nocive.

........................................................................................


- Ama...Ama...Iubito...a sunat ceasul!

   Deschid ochii inca plutind intre cele doua lumi si imi dau seama ca totul nu a fost decat un vis...Un vis frumos despre un cuptor cu microunde magic, venit din viitor.

   Dar daca totusi, nu a fost chiar un vis?




joi, 19 ianuarie 2017

#eunumaizic FELICITARI!



    Ziua buna se cunoaste...cu o seara inainte!

   Gala Futnetului Romanesc la superlativ!        
                                

 Un super-campion, GEORGEL BOBIS si super-antrenorului lui, VASILE SOREAN.                      



                                  Fotografia postată de Futnet Romania.    


    Trei oameni super-implicati, trup si suflet : presedintele Asociatiei SORIN BOGDAN, vicepresedintele SASARMAN DANIEL si ofiterul de presa CRISTI FRISK.

                                 Fotografia postată de Futnet Romania.

   Cu ALDO, o supervoce!

                              Fotografia postată de Futnet Romania.


   Si o stire de ultima ora: Asociaţia de Futnet România are mari şanse să organizeze Campionatul Mondial de futnet ( "tenis cu piciorul) in 2018. Lansarea oficială a candidaturii României s-a produs joi seara, la Fabrica de Sport din Cluj-Napoca.

#eunumaizic : FELICITARI!








































miercuri, 18 ianuarie 2017

SMARTFRIGIDERUL NEPOTILOR MEI




   Frigider = un aparat sau o instalație pentru producerea și menținerea frigului , patentat de catre germanul Carl von Linde în 1876.

     De atunci aceste incinte izolate termic (un dulap) și răcite de o instalație producătoare de frig au evoluat...si au evoluat ...pentru ca acum, dupa 140 de ani sa avem:
   Frigidere mici, frigidere mari.
   Frigidere no-frost.
  Frigidere clasa energetica A, A+, A++, A +++.
  Frigidere cu design modern sau retro , Daewoo.
  Frigidere cu un motor sau cu doua.

  Le gasim in magazinele virtuale ( Demax de exemplu) si in cele fizice . Ne iau ochii si ne trimit in lumea visurilor cu ochii deschisi.

                                              Frigider cu 1 usa Daewoo   Retro FN-102PRQ, 79 l, Clasa A+, H 71, Rosu

    Chiar asa: cum ar fi daca-ar fi...un smartfrigider?


  •  Ar fi compartimentat pentru fiecare tip de alimente ;asta înseamnă că nu voi avea un "dulap "  cu o ușa mare,ci un ansamblu de dulăpioare , fiecare cu ușița lui. Daca voi avea nevoie de un morcov, o ceapa și un ardei pentru ciorba voi deschide doar compartimentul de legume, nu tot frigiderul, economisind astfel energie. Fiecare compartiment va avea temperatura setata independent, in functie de ceea ce pastreaza
  • Și fiindcă veni vorba de energie, cu siguranță nu va funcționa bagat in priza, ci cu baterii solare.
  • Principiul de funcționare nu se va baza pe freon, ci pe un gel polimeric antibacterian, gel care are proprietatea de a păstra alimentele proaspete la temperatura optima , nu neaparat prin racire. 
  • Vei sti intotdeauna ce ai in frigider si cu ce trebuie sa te aprovizionezi, deoarece pe display vei avea in permanenta inventarul, iar cu ajutorul aplicatiei instalate pe telefonul mobil vei primi aceasta instiintare oriunde esti. Ceva de genul: " Nu uita sa cumperi lapte." . Scurt si la obiect! Aceasta avertizare va aparea si pe ecran, sub forma unor inimioare colorate, in functie de compartimentul care are nevoie de reaprovizionare. Si iti va aduce aminte ca ai uitat intr-un cotlon un aliment care sta sa expire.
  • Ar raspunde si la comanda vocala. Pregatesc o prajitura si constat ca am uitat sa scot ouale din frigider. Sunt deja angrenata in preparare si nu am decat o mana libera. Ce fac? "F1D1, am nevoie de oua!". Si in acel moment se deschide compartimentul destinat, iar eu nu am altceva de facut decat sa ma servesc cu ce am nevoie. Fara nervi, fara murdarie inutila, fara a apela la ajutorul celor din casa.
  • Fiind "smart" va avea instalata si aplicatia "da-mi meniu". De cate ori nu ai stat cu frigiderul deschis intrebandu-te: "astazi ce mai gatesc?"? Acum va fi simplu. Accesezi aplicatia, iar pe ecran vor aparea cateva variante de meniu posibil de preparat cu ceea ce ai in frigider. "Smart", nu?
  • Stii ca de fiecare data cand pleci in vacanta frigiderul de acasa functioneaza practic , degeaba. Nu poti sa il scoti din priza fiindca mereu mai ramane cate ceva , daca nu in frigiderul in sine, atunci in congelator. Ei bine, acest lucru nu se va mai intampla, deoarece vei activa functia "vacanta", iar el va conserva energia acumulata .
  • Nu va avea congelator, pentru ca nu vom mai fi nevoiti sa inghetam mancarea.
      Cam asa arata smartfrigiderul din visele mele! Nu spun ca este perfect ! Cu siguranta chiar astazi imi va mai veni vre-o idee de functie pe care sa i-o instalez...










marți, 17 ianuarie 2017

CLUJUL, AZI





  De fapt, joi 19 ianuarie 2017, incepand cu ora 16.15 va avea loc GALA TENIS CU PICIORUL, unde vor fi premiati cei mai cei , se vor prezenta proiectele anului care tocmai a inceput si vor avea loc dezbateri aprinse pe tema dezvoltarii acestui sport.


                                      Fotografia postată de Futnet Romania.

A1D1 - ROBOASPIRATORUL VIITORULUI


 
   

                   A1D1 - ROBOASPIRATORUL VIITORULUI




     Nu sunt genul de persoana obsedata de curățenie . Dar nici nu îmi place să se adune munți de vase nespălate , haine necalcate , ori praful de doua degete pe mobila !

    Producătorii de electrocasnice au rezolvat problema spălatului vaselor. Aștept să se inventeze fierul de calcat care calcă singur  și aspiratorul care face casa luna fără ajutor! Va mai curge apa pe Someș până atunci, iar eu nu pot decât să visez la cum va arăta aspiratorul anului 2108...

  1.  Va avea un nume reprezentativ - A1D1 - numărul 1 în aspiratoare cu sac , produs de cea mai buna companie în domeniu , Daewoo...
  2. Va răspunde la comanda vocala - " A1D1, te rog aspiră dormitorul !". Iar el, cuminte, va porni spre locul cu pricina și va îndeplini comanda. Bineînțeles că il vei putea și programa din timp, astfel încât el să aspire în timp ce tu faci temele cu cel mic. Iar dacă  ai uitat sa o faci îi vei putea comanda acest lucru prin conexiunea wireless realizata cu telefonul personal .
  3. Va fi compact , astfel încât să ocupe cât mai puțin loc și să se poată strecura prin cele mai greu accesibile cotloane. Asta daca nu cumva până atunci vom locui în case sub forma de globuri...Și va fi colorat.... Foarte colorat!
  4. Bineînțeles că nu va avea roți, ci se va deplasa pe o "pernă" de camp electromagnetic.
  5. Va fi dotat cu o mulțime de accesorii : dispozitiv pentru covoare, parchet, canapele, mobila, pereți, ferestre ori spoturi , astfel încât totul să strălucească în urma lui. În plus , va pulveriza substanțe acaricide , fiindcă atâta timp cât va exista praf, vor supraviețui și micii inamici.
  6. Va fi dotat cu senzor de praf. Chiar daca tu nu il vezi... incă...el plutește în aer. Iar în momentul în care atinge nivelul critic , te va avertiza sonor, vizual și pe telefon  pentru că tu să știi că este momentul să il pui la treaba.
  7. Va funcționa fără fir, fiind dotat cu acumulatori solari.
  8. Nici nu vei ști că este în funcțiune ! Este atât de silențios , încât copilul va putea dormi liniștit în timp ce el se învârte prin camera.
  9. Praful va fi colectat și compactat intr-un înveliș reciclabil , pe care il vei depozita intr-un recipient special și preda  colectorilor  autorizați.. Astfel se va reduce poluarea aerului și solului.
Așadar, va fac cunostinta cu A1D1,roboaspiratorul viitorului !



luni, 16 ianuarie 2017

#eunumaizic MIHAI EMINESCU



  Oare copiii din ziua de astazi mai stiu cine ESTE Mihai Eminescu?

  Poate depinde de educatia primita acasa.
  Poate depinde de educator...invatator...profesor...
  Poate depinde de copil.
  Poate depinde de societate.
  Poate depinde de valorile fiecarui individ.
  Poate depinde de toate acestea la un loc si fiecare luate separat.

  Dar nu pot sa nu imi amintesc cateva versuri:

" Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!
Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"


 ( " Scrisoarea III ", MIHAI EMINESCU) 

#eunumaizic

duminică, 15 ianuarie 2017

GOGOSI DIN ALUAT CU BRANZA DE VACI



   Care sa fie desertul cel mai indragit de copiii casei ?
   Gogosile!
  Mi-am luat inima in dinti si am trecut la treaba! 

   Dar nu orice fel de gogosi!


      GOGOSI DIN ALUAT CU BRANZA DE VACI



Ingrediente:
  • 1 kg de faina
  • 2 pachete mici de drojdie proaspata
  • 200 ml lapte caldut
  • 50 ml apa calduta
  • 100 ml apa minerala
  • un praf de sare
  • 50 g margarina Rama
  • 150 g zahar 
  • 1 ou
  • 150 g branza de vaci dulce
  • 2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
  • 1/2 lgt coaja de lamaie rasa Kotanyi
  • ulei pentru copt gogosile

Mod de preparare:

  Iti pregatesti toate ingredientele  cu 2 ore inainte de a incepe prepararea, pentru a avea toate aceeasi temperatura.
   Mai intai pregatesti o maia din drojdie , apa calduta si 2 lg de faina.
   Restul de faina il torni intr-un vas suficient de mare si formezi o gropita in care vei turna maiaua dupa ce s-a umflat.


   Adaugi margarina, oul , sarea, zaharul, zaharul vanilat , branza de vaci si coaja rasa de lamaie amestecand bine.


  Incepi sa torni treptat laptele si apa minerala, framantand pana cand obtii un aluat elastic, care nu se lipeste de maini.


   Lasi aluatul la dospit, la cald pentru 30 de minute.
   Intinzi aluatul intr-o foaie subtire de cca 5 mm si decupezi gogosile cu forme rotunde, astfel incat sa formezi inele si " buline".


   Pui uleiul in tigaie si lasi sa se incinga bine.
   Coci inelele-gogosi si "bulinele" pana cand prind o culoare frumoasa, aramie.


   Le poti servi fie pudrate cu zahar, fie cu smantana si dulceata de visine, asa cum am facut eu.

Pofta buna!




Tips & Tricks: branza de vaci face aluatul mai fraged si gustos, iar apa minerala mai pufos.

sâmbătă, 14 ianuarie 2017

BORS DE FASOLE




    Au trecut si sarbatorile si mi s-a facut dor de ...fasole...desi nu sunt mare amatoare.
  Dar am gasit o reteta tare gustoasa in Maggipedia-  nu degeaba fac parte din cea mai frumoasa comunitate de prieteni..."prietenii Maggi"! Pe care am personalizat-o putin. Doar nu credeati ca ramane asa!


                                  BORS DE FASOLE





Ingrediente:
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 bucata mica de praz
  • 1 felie pastarnac
  • 1 buc patrunjel
  • 2 cartofi 
  • 2 lg ulei
  • 300 g fasole colorata
  • 300 ml bulion
  • 2 lingurite de MAGGI Bors cu Legume si Tarate de grau
  • 250 g afumatura
  • 4 l apa
  • 1 lgt sare 
  • 1/2 lgt rozmarin macinat Kotanyi

   Mod de preparare:

    Fasolea se pune la muiat, in prealabil, cateva ore, dupa care se pune la fiert intr-un litru de apa cu putina sare. Se schimba apa dupa ce clocoteste de 2-3 ori.

     In ultima apa se pune ceapa taiata marunt si zarzavatul taiat cubulete.





    Separat se fierbe afumatura .

    Cand fasolea este fiarta se adauga afumatura, bulionul, Maggi Bors si rozmarinul, lasand sa fiarba la foc mic inca 15 minute. Daca este nevoie mai adaugi sare.

    Servesti cu ceapa rosie tocata, asezonata cu sare, piper, otet si un strop de ulei.

     Pofta buna!

Tips & Tricks: este prima data cand adaug rozmarin la fasole, dar a avut o aroma desavarsita in combinatie cu gustul acrisor al borsului.




vineri, 13 ianuarie 2017

FA-TI UN UPDATE LA ÎNCĂLZIRE



       E un frig de crapă pietrele. La propriu. Acum stau in casa, cu cana de cafea fierbinte în mâini și privesc pe fereastră. Cate un trecător zgribulit privește atent trotuarul, de parcă de-acolo ar trebui sa vina ceva.

    În casă a cald și bine. Caloriferul emană o căldură plăcută care mă învăluie ușor. Îmi vine să îl iau cu mine spre serviciu. De-odata, centrala termica scoate un zgomot ciudat și se aprinde becul de avarie... Asta ar mai lipsi acum! Nu sunt eu prea pricepută , dar am învățat să îi citesc simptomele. În acest caz este vorba despre presiunea la gaz : datorită temperaturilor scăzute de afara și faptului că majoritatea locuințelor folosesc această metodă de încălzire , presiunea gazelor naturale scade .... Și centrala termica de apartament nu mai poate funcționa la parametri normali. De obicei este suficient să îi dau un "reset"și  își revine. În mod normal zic. Aștept cu interes  să văd modul în care reacționează...De data aceasta am reușit să o resuscitez.

     În timp ce mă pregatesc sa pornesc , totuși , spre serviciu , o urmăresc cu coada ochiului. Constat cu liniște că totul este sub control si  îi las soțului meu un mesaj . Să mai verifice și el înainte de a pleca. Nu este acum momentul sa cedeze !

   Este adevărat că are oarecare vechime și ar trebui schimbata, dar ... Și iată încă un punct pe lista "de facut" pentru aceasta saptamana.

   Am nevoie de o varianta de incalzire economica, ecologica si sigura. Motiv pentru care am "rasfoit" internetul in cautarea acesteia. Si iata ce am gasit aici: un articol despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu. Lucrand intr-un domeniu in care se folosesc acest tip de radiatii, mi-a starnit curiozitatea.

  Asa am aflat ca au urmatoarele avantaje:
  • panourile radiante cu infrarosii functioneaza pe baza aceluiasi principiu  prin care Soarele incalzeste pamantul : caldura este captata in primul rand de catre obiectele din jur si apoi distribuita uniform aerului; in aceste zile geroase chiar si eu am experimentat acest lucru, cautand zonele cu soare - parca frigul nu mai era atat de patrunzator daca simteam mangaierea razelor pe obraz...
  • acest tip de panouri functioneaza cu energie electrica ( curent) - deci nu voi mai fi dependenta de presiunea gazelor naturale si, in plus, nu scot fum, deci sunt ecologice;
  • au o garantie de 5-10 ani;
  • au o perioada de viata de 20-30 de ani- spre deosebire de centrala mea termica al carei ciclu se opreste undeva, pe la 15 ani;
  • se monteaza foarte usor, pe perete , si nu ocupa mult spatiu, avand o grosime de doar 2-3 cm; ceea ce am citit despre acest aspect m-a convins in mare masura, deoarece caloriferul a fost mereu un pericol pentru micuta mea , ba ocupa si cel mai bun loc din camera , impiedicand pozitionarea obiectelor de mobilier ori a perdelelor si draperiilor; si mi-a mai placut faptul ca pot fi personalizate , putandu-le face sa arate precum un tablou!                                  
                                                                

                            https://i1.wp.com/www.panouri-radiante-infrarosii.ro/wp-content/uploads/panou-radiant-rugaciunea-unei-flori.jpg



  • nu necesita revizii periodice;
  • radiația infraroșie emisă are efecte benefice asupra organismului; și spun asta din experienta pe care o am si din cursurile de la faculate:
  1.  contribuie la eficientizarea activitatii fiziologice la nivel celular, 
  2.  imbunatatesc respiratia;
  3.  amelioreaza şi calmeaza durerile reumatice
  4.   ajuta la reglarea echilibrului termodinamic al organismului;
  5.  imbunatatesc vederea si previn aparitia unor boli oculare;
  6.   incetinesc efectul de imbatranire
  7.  imbunatatesc somnul
  8.  previn depresia
  9.   stimuleaza buna dispozitie si creativitatea la copii;
  10.   previn aparitia unei game largi de alergii;
  11.  previn cancerul, lungimile de undă folosite , de 4-20 microni , neavând efect mutagen.
  •  previn si elimina partial sau total igrasia din camere, regland umiditatea;
  • se creeaza o temperatura uniforma in incapere, diferentele tavan-podea sau perete exterior- perete interior fiind de maximum 2 *C;
  •  poti incalzi independent fiecare camera, in functie de necesitate, cu ajutorul termostatului individual;
  • practic nu exista risc de incendiere, asfixiere sau explozie .
   Cam acestea ar fi avantajele acestor panouri , comparativ cu o centrala termica de apartament clasica. 

     Bineînțeles că trebuie să ceri părerea unor specialiști în domeniu înainte de-a lua o decizie. Trebuie stabilite dimensiunile fiecărui panou in parte, in funcție de suprafața de încălzit și , mai ales, să îți faci niste calcule legate de eficienta și un raport al costurilor. În acest sens îți stau la dispoziție cei de la panouri radiante ,     care te vor sfatui, iti vor oferi o recomandare de calitate, bazata pe experienta lor in domeniu.

 










miercuri, 11 ianuarie 2017

#eunumaizic MULTUMESC



     11 ianuarie 2017 ...ziua lui "Multumesc!".
          Mi-a placut ideea. 

     Cui i-am multumit astazi?

 Lui Dumnezeu , pentru inca o zi.
    Celor dragi , pentru ca exista.
          Soarelui, pentru ca a rasarit.
               Unor vrabiute infrigurate, pentru ca m-au facut sa                             zambesc.

Multumesc!


luni, 9 ianuarie 2017

CLUJUL , AZI



   Este atat de frig afara, incat imi vine sa iau caloriferul cu mine!

 

sâmbătă, 7 ianuarie 2017

CHEESECAKE "SAH - MAT"



    Sambata, 7 ianuarie 2017. Zi de mare sarbatoare relgioasa, care nu avea cum sa treaca neobservata in familia noastra. Doar mezina este o mica Ioana. 

    Motiv pentru care mami a pregatit prajitura ei preferata, chessecake. Dar nu orice fel de cheesecake, ci...


CHEESECAKE "SAH - MAT"





Ingrediente ( pentru o tava cu diametrul de 24 cm):

Blat:
  • 2 pachete mari de biscuiti Oreo
  • 1 pachet mic de biscuiti digestivi
  • 150 g margarina Rama Maestro
Crema 1:
  • 250 g crema Mascarpone Delaco
  • 250 ml frisca lichida Megle
  • 250 g crema de ciocolata
  • 2 lg cacao instant
Crema 2:
  • 250 g crema Mascarpone Delaco
  • 250 ml frisca lichida Megle
  • 200 g ciocolata alba
 Decor:
  • fulgi de zahar
  • ciocolata Milka cu Oreo
  • sos de ciocolata 

Mod de preparare:

Blat:
   Biscuitii Oreo ii cureti de crema si ii zdrobesti bine, impreuna cu biscuitii digestivi.



    Margarina o pui la topit si apoi o torni peste biscuiti si omogenizezi bine.



     In forma de tort cu pereti detasabili asezi hartie pentru tort si asezi blatul de biscuiti, apasand bine cu o lingura si uniformizezi, apoi dai la frigider.



Crema 1:
Bati frisca.
Amesteci crema Mascarpone cu crema de ciocolata si apoi cu frisca, cu ajutorul mixerului , adaugand si cacaoa instant.





Crema 2:
Bati frisca.
Pui ciocolata la topit pe baie de aburi.
Amesteci frisca batuta cu crema Mascarpone si apoi adaugi ciocolata topita in fir , batand continuu cu mixerul.





Scoti tava de la frigider si asezi cremele alternativ , pe 2 niveluri, astfel incat sa realizezi o "tabla de sah" si uniformizezi bine suprafata.
Dai la frigider pentru 3 ore.




  Indepartezi inelul si decorezi dupa inspiratie , pastrand tortul la frigider.









Servesti cu multa dragoste alaturi de cei dragi.

Tips&Tricks: Cheesecake-ul "sah" ii va lasa "mat" pe toti!