joi, 29 septembrie 2016

BUCURIE IN MISCARE...SAU INVERS?



     Caravana "Bucurie in miscare" isi continua traseul inceput in primavara , prin Oltenia.

    Aflata la cea de a 5-a editie, isi propune sa te implice in diverse jocuri si activitati in comunitate.

    Pe data de 1 octombrie ajunge la Slatina! Asadar daca esti din oras sau pe aproape ai ocazia sa te implici!

    Vor fi promovate jocurile copilăriei, sportul si competitia în comunitate. Totodata, evenimentul este si un spatiu de promovare a unor tineri liceeni exceptionali care au luat parte sau urmeaza sa ia parte la programul “Creatori de viitor” (www.creatorideviitor.ro).

Bucurie in miscare la Slatina


Evenimentul din Slatina este organizat de Asociatia 11even Cluj-Napoca în parteneriat cu Primaria Municipiului Slatina, Directia pentru Sport si Tineret, Palatul Copiilor si este sustinut de Kaufland România.

   Agenda festivalului cuprinde mai multe zone de activităti, derulate astfel:

1.Ora 10.00 – Concurs de desene pentru copii

2.Orele 10.30 – 18.30
  • Caravana “Școala de joacă” (activitati pentru copii între 4-10 ani)
  • Maratonul jocurilor românesti (activitati speciale pentru familie)
  • Competitii sportive diverse (badminton, fotbal target, ski pe asfalt, fun tenis, slow biking, mini-alergare, tennis cu piciorul, tir cu arcul, stafete in saci, etc)
  • Cupa Bucurie în Miscare la mini-fotbal
3.Orele 11.30 – 18.30
  • Moment special oferit de Palatul Copiilor Slatina
  • Kangoo Jumps oferit de Kangoo Club by Andreea Tudor
  • Demonstratie de zumba oferită de Zumba Fitness Slatina
  • Moment de dans oferit de Sccoala de dans MGV
4.Ora 19.00
Tombola Bucurie în Miscare (premii – seturi Bucurie in Miscare, un skateboard și o trotinetă).

   O astfel de actiune este bine-venita in marile orase, mai ales ca parintii si copiii deopotriva isi fac tot mai putin timp pentru miscare in aer liber, uitand de frumusetea si utilitatea acesteia.

DIMINETI CU SAVOARE DE UNT



-Buna dimineata, raza de soare!
-...'maneata, mami...
-"...'maneata, mami..." Hai , printesa,...
- ...Mmmmm...mami...iar mirosi asa...
- "Asa" cum?
- "Asa"...Delicios... mi-ai pregatit painici calde cu unt?
- De unde stii?
- Intotdeauna cand mirosi asa stiu ce mananc la micul dejun.
- Si cum miros?
- Delicios- a iarba verde...si cald...si unt...
- Ei, smecherita mica! Fugi la baie! Eu te astept in bucatarie.

Si halatul roz cu buline albe dispare in spatele usii...

............................................................................................

- Hai, fetele! Desteptarea! Timpul nu sta sa va astepte.
- Off, mama! Inca 5 minute...te rooog!...
- Treaba voastra, dar se raceste painea.

Mama era mai dura cu noi. Nu avea prea multe vorbe de alint, dar ii simteam dragostea in fiecare gest: cum imi aranja gulerasul de la uniforma, cum ii impletea coditele surorii mele, cum ii innoda fratelui meu cravata ...sau cum ne rasfata in fiecare dimineata de luni cu paine calda unsa cu unt...

Stateam in usa si o priveam cum mangaie bulgarele de matase aurie , imbracata in halatul visiniu cu buline si cu privirea atintita undeva, candva...

.........................................................................................

- Hai, mai repede! Freaca bine...Ti-am spus ca trebuie sa "asude grinda" cand ii gata...
- Da, mama, stiu. Dar ma doare mana...
- Te doare mana...dar sa mananci pita calda cu unt iti place...Hai, da-mi mie pana cand te odihnesti un pic, dar ai grija cum smantanesti!
- Bine, mama...

Mana ii tremura pe lingura de lemn si alegea cu grija smantana de pe oala cu lapte acru si o punea in castronul de lut - alta portie de frecat pentru a obtine mult-ravnitul unt; si numai gandul la coltul de paine aburinda din care i se prelingea pe degete untul galben si matasos ii mai dadea putere.

Fratele ei mai mic era plecat impreuna cu tatal lor tocmai sub coasta,  cu vacile la pascut - acolo era iarba cea mai buna, de un verde stralucitor si aromat. Ori de cate ori mergea sa le duca de mancare ii placea sa se intinda in ea si sa o miroase. O data chiar a si gustat un fir...avea un gust placut...de unt...

- Hai ca e aproape gata! Adu untarul sa il asezam la rand!

Cu degetele tremurande a luat micul glob matasos si l-a asezat in vasul de lemn, apoi l-a intins usor cu degetele peste cel de dinainte. La urma, pe furis, a pus degetul in gura- avea gust de iarba...apoi l-a sters de sortuletul albastru cu buline...

 ..............................................................................

- Mmmmmm, mami, ce bun e untul!
- Ma bucur ca iti place.
- Dar e altul, nu-i asa?
- Cum altul?
- Ei, stii ca nu ma pacalesti! E mai moale, asa ca o matase, te gadila pe limba si miroase interesant...a iarba proaspat cosita...cum iti place tie. Ai cumparat ceva nou, asa-i?
- Ai dreptate, pui mic.
- Scrii un articol nou?
- Exact! Cei de la BlogalInitiative impreuna cu Kerrygold ne-au provocat sa spunem ce inseamna untul in viata noastra. Si cum nu imi place sa scriu din auzite, m-am gandit sa cumpar un pachet si sa ma conving singura.


- Si? Ce inseamna untul pentru tine, mami?
- Fericirea din ochii tai atunci cand ai gustat si ti-ai dat seama ca e "altceva "decat pana acum. Si multumirea pe care am simtit-o in glasul tau cand ai spus ca te gadila pe limba...
- Daca asa este!? Ce sa fac? Si, altceva?
- Imi aduce aminte de copilarie, de savoarea diminetilor in care mama ne pregatea paine calda cu unt.
- Deci de la buni ai invatat? Dar de ce cu paine calda?
- Pentru ca untul era tare si nu il puteai intinde altfel pe paine. Ar fi trebuit sa il scoata din frigider cu 15 minute inainte...dar cine avea timp? Asa incat painea calda pe care untul sa se topeasca era cea mai buna alegere.
- Si tu faceai la fel pana acum?
- Da, dar de-acum gata- avem untul Kerrygold care se poate intinde pe paine aproape imediat dupa ce il scoti din frigider.


http://blogalinitiative.ro/wp-content/uploads/2016/09/kerrygold-unt-paine.jpg


-  Cum asa? Nu este tot la fel facut din lapte?
- Ba da, dar conteaza si ce mananca vacile de la care este colectat laptele si tehnologia de productie.
- Si ce mananca vacutele acolo de unde vine untul?
- In Irlanda, fiindca acolo este produs, vacutele mananca numai iarba verde, proaspata, aproape tot timpul anului, adica 11 luni pe an- irlandezii ii spun "grass fed".
- Dar acolo nu este iarna si zapada?
- Ba da, dar clima este mai blanda acolo si iarba ramane verde mai mult timp. Si din aceasta cauza untul obtinut din laptele acestor vacute este mai galben si mai cremos.
- Dar laptele este alb mami, nu galben! ...
- Asa este, insa in el exista o substanta numita betacaroten   care, pe langa faptul ca este foarte sanatoasa, ii confera aceasta culoare galben-deschis.
- E ca si la morcovi, mami...
- Exact, doar ca in cantitate mai mica. Asa ca si la acuarele: daca pui putin portocaliu in alb obtii un galben inchis, dar daca mai adaugi...
- Iese portocaliu deschis! Am inteles. Si ce mai are untul acesta special?
- Tu esti micuta ca sa intelegi toti acei termeni complicati. Iti voi spune doar ca este foarte sanatos , mai ales pentru tine. Este important sa tii minte ca el contine numai grasimi bune si multe vitamine si minerale.
- Contine si calciu si vitamina D? Ca ma tot bati la cap sa beau lapte , sa mananc produse lactate si sa stau la soare ca sa cresc mare si sanatoasa!
- Da, contine si aceste minerale benefice pentru tine.
- Mami, dar vacutele stau la soare ? Si ele mananca unt? Ca sa aiba sa puna in lapte?
- Esti o dulce! Dar, hai sa le iau pe rand: da, vacutele stau la soare multe ore pe zi, pe pasunile special create numai pentru ele, unde le ingrijesc fermierii si intreaga lor familie.







- Chiar si copiii?
- Da, chiar si copiii.
- Dar ei nu merg la scoala?
- Ba da! Asa ca si tine! Acum, hai lasa povestile si fugi de te imbraca ! Timpul nu te asteapta si o sa intarzii la scoala!
- Bine, bine! Dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare: vacutele mananca unt?
- Bineinteles ca nu! Dar daca ar face-o , cu siguranta ar manca unt Kerrygold!


miercuri, 28 septembrie 2016

CLUJUL, AZI



     Va spuneam zilele trecute despre un eveniment sportiv de suflet care se va desfasura la Cluj.

    Ei bine, ieri, 27 septembrie, pe stadionul CFR a avut loc intalnirea a generatii de fotbalisti care l-au iubit pe cel care i-a initiat in tainele sportului cu balonul rotund, NAE CHISU.

    Au fost momente pline de emotie , amintiri depanate, figuri recunoscute cu bucurie, dar si tristetea ca EL nu este acolo, pe gazonul echipei pe care a iubit-o pana in ultima clipa.

   Cuvintele isi au rostul  lor, dar am sa va las cu fotografiile.




Altadata in vestiarul gazdelor...Acum , dupa ani si ani...






Emotia iesirii pe gazonul pe care au scris istorie...





Atent la ultimele detalii, sufletul acestei actiuni, Ilie Lazar, copilul de suflet al OMULUI  Nae Chisu:




Cea care i-a fost alaturi marelui antrenor pana in ultima clipa, primeste placheta comemorativa de la Daniel Sasarman, elevul lui preferat... 





Generatii adunate de un  singur sentiment- RECUNOSTINTA:





 Meciuri amicale...

















Sa iti fie somnul lin, MAESTRE! Elevii tai nu te vor uita!





Multumim conducerii echipei CFR Cluj-Napoca pentru sprijinul acordat in realizarea acestei actiuni!
 

luni, 26 septembrie 2016

LUNEA FLORILOR





Globuri mari - cristal aprins,
    Au umplut gradina toata,
       In panere le-am cuprins
          Si camara mi-o desfata...

CLUJUL, AZI



  Se pare ca pe langa retete si fotografii, ma reprofilez pe evenimente sportive...
   Glumesc, desigur, dar dau si eu o mana de ajutor.



MEMORIALUL "NAE CHISU" 


 
(sursa foto: arhiva personala Daniel Sasarman )

     Maine, 27 septembrie 2016, va avea loc pe stadionul CFR intalnirea fostilor elevi ai cunoscutului antrenor Nae Chisu

    Peste 60 de fotbalisti se vor reuni la initiativa copilului de suflet al marelui antrenor, Ilie Lazar, pe  gazonul pe care au scris file de istorie. Si ii amintesc aici doar pe cativa, pe care am avut norocul si onoarea de a-i cunoaste personal: Ilie Lazar, Sasarman Daniel, Ioan Miszti, Sebastian Andreica, Alin Minteoan, Gabriel Zanc, Traian Pop. 


    Iti multumim, maestre , pentru profesionalism si sufletul pe care l-ai pus in fiecare sportiv in parte!

   Si speram, ca de acolo, de sus, sa arunci o privire spre stadion, maine , de la ora 16.00. Elevii tai nu te-au uitat si vor juca un meci in amintirea ta.

vineri, 23 septembrie 2016

TOCANITA DE ARDEI CU PIEPT DE PUI



     Ideile mari vin din lucrurile simple, chiar si in bucatarie. 
    Am deschis congelatorul, apoi camara si am facut inventarul: piept de pui, ceapa, ardei grasi proaspeti...ce sa fie?


TOCANITA DE ARDEI CU PIEPT DE PUI




Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat si fara piele
  • 1ceapa mare alba
  • 2 ardei grasi
  • sare
  • piper
  • boia iute
  • 2 lgt Maggi secretul gustului intensavor gaina
  • 2 lg ulei
  • 50 ml apa
  • 1 borcanel de "ketchup fara E-uri"

Mod de preparare:

    Pieptul de pui il speli sub jet de apa rece si il tai fasii lungi.
    Ceapa o cureti , o speli bine cu apa rece si o tai solzisori.
   Ardeii ii cureti de cotor si seminte, ii speli si ii tai julienne.



    Intr-un vas mare asezi pieptul de pui, ceapa si ardeii in straturi alternative, presarand sare, piper, Maggi si boia, apoi amesteci bine totul. Acoperi cu un capac si dai la rece pentru 4 ore. 





    Intr-un wok pui uleiul si amestecul de pui cu legume si lasi la foc mic, amestecand din cand in cand. Daca este nevoie adaugi si apa.



   Cand puiul este bine facut si legumele moi adaugi Maggi si borcanelul de ketchup, lasand sa mai fiarba inca 5 minute.
Eventual mai adaugi sare, dar este delicioasa, asa mai dulce.



   Servesti totul imediat.

 

miercuri, 21 septembrie 2016

CLUJUL, AZI



 Inca un pas spre istorie!

Am fost in tribuna aseara, asa cum v-am promis.

 Si am avut ce vedea!




   Nu era decat minutul 5...inca nu imi reglasem bine aparatul...si am vazut faza: click si...prima mea poza de "fotorepoter sportiv" ( hai, ca ma rasfat!). 

  Dincolo de scorul categoric, 







a fost un meci frumos . Cel putin, mie mi-a placut!
Si stiti ce mi-a mai placut? Atmosfera din tribune! Nu am fost multi, dar am fost inimosi si...frumosi! Si nu am auzit decat vorbe frumoase si laude la adresa jocului si a fetelor. Ia sa fi fost un meci al nationalei masculine! Mi-ar fi trebuit "filtru" ...stiti cu siguranta despre ce vorbesc.

   Inca o dovada a faptului ca atunci cand femeia se implica, totul se transforma in frumos. Pana si galeria suporterilor!

   Una peste alta, fetele mai au de trecut un hop. De fapt, doua: meciurile cu Portugalia din  17 si 25 octombrie. Sper ca meciul de acasa sa fie jucat din nou la Cluj.

Va multumim, fetelor, pentru o seara frumoasa!




...Si va asteptam sa sarbatorim impreuna intrarea in istorie!

LET'S DO IT, ROMANIA!



   Obisnuim sa spunem ca "padurile sunt ale noastre", "apele sunt ale noastre", " muntii sunt ai nostri"...Toate sunt "ale noastre" , dar fiecare dintre noi se implica doar in ceea ce este "al meu"!

  Si unul dintre lucrurile care intra in categoria "al meu" este reprezentat de ...deseuri. Sau, mai direct spus, gunoaie.

   Da, acele neinsemnate lucruri de care nu mai ai nevoie si le arunci "mai incolo" atunci cand pleci de la picnic, in iarba sau pe trotuar atunci cand te grabesti si nu ai 2 secunde sa te opresti langa cosul de gunoi ori pur-si-simplu pe geamul de la masina pentru ca...

   Daca in oras avem firme specializate de salubrizare care aduna dupa noi, in afara lui problemele se complica.

   Si aici intervin voluntarii.


   Va spun asta pentru ca tocmai s-a dat startul la inscrierile pentru Ziua De Curatenie Nationala , pe 24 septembrie a.c. , un proiect realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Kaufland România. Aplicația “Let`s Do It, Romania!“ este dezvoltată în parteneriat cu QUALITANCE.

   Daca vrei si tu sa faci parte din schimbare si sa participi la cel mai mare proiect de voluntariat din România este foarte simplu, avand la dispozitie 2 posibilitati:
  1. inscrierea on-line - presupune:
  • intri pe site-ul Let`s Do It, Romania!, daca esti pe desktop sau descarcă aplicația “Let’s Do It, Romania!”, disponibilă gratuit pentru iPhone si Android;
  • iti faci  o echipă alături de care să cureți mormanele din Harta Națională a Deseurilor în Ziua de Curatenie;
  • alege-ți mormanele pe care vrei să le cureți, în funcție de marimea lor și de câți membri are echipa ta.
      2.  vii  direct pe 24 septembrie la unul dintre punctele de inregistrare din orașul tău, care vor fi afisate in curand pe site si pe pagina de facebook a evenimentului.

   Acțiunea de ecologizare începe la ora 09:00 și se termină în jurul orei 15:00.

  De ce sa faci asta?
  Pentru ca  “Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România, care din 2010 pana acum  a implicat peste  1 200 000 de voluntari, reușind să adune peste 24 700 de tone de deșeuri!

  Haideti sa ne punem manusile si strangem fiecare , "gunoiul meu " , pentru ca "pamantul meu" sa fie mai curat si "copilul meu" sa aiba parte de un viitor mai bun!

LET'S DO IT, ROMANIA!



    Mai multe detalii gasiti pe pagina oficiala e evenimentului si pe cea de facebook : 
http://letsdoitromania.ro/
https://www.facebook.com/LetsDoItRO/ , care sunt de altfel, si sursa informatiilor  mele.

marți, 20 septembrie 2016

CLUJUL, AZI



    Pe 5 aprilie 1990 s-a oficializat practicarea fotbalului feminin.
Echipa nationala a Romaniei a debutat pe 4 iunie 1990 impotriva selectionatei olimpice a Italiei, castigand!

   Calificările UEFA Women's Euro 2017 sunt pentru prima data un obiectiv de atins!


   Aflate intr-o grupa cu Spania, Finlanda, Grecia si Rusia, fetele noastre mizeaza pe unul din cele mai bine clasate locuri 2 pentru a se califica direct la EURO!

Cand?
Astazi, de la ora 20.00.

Unde?
In Cluj-Napoca, pe arena CFR.

Cu cine?
Cu Grecia.

Cine sunt sportivele noastre?







HAI ROMANIA!



P.S. Inca mai aveti timp sa ajungeti la meci!

Intrarea este libera!




( sursa foto si informatii: https://www.facebook.com/NationalaRomanieiDeFotbalFeminin/ )


luni, 19 septembrie 2016

TOCANITA DE CARTOFI CU MASLINE



   Se spune ca mancarurile cele mai simple sunt cele mai gustoase.
Dar o nota de personalitate nu le strica, nu-i asa?


TOCANITA DE CARTOFI CU MASLINE





Ingrediente:
  • 1 ceapa mare, alba
  • 1/2 ardei gras/gogosar rosu
  • 100 g masline negre, fara samburi
  • 500 g cartofi albi
  • 1 vf lgt sare
  • 1 vf lgt piper
  • 1 lgt boia dulce
  • 1 lgt Maggi sercetul gustului intensavor legume
  • 2 lg ulei
  • 2 cani de apa ( cca 500 ml) 
  • 2 frunze de patrunjel verde.
 


Mod de preparare:


    Ceapa o cureti, o speli sub jet de apa rece si o tai marunt.
    Ardeiul il cureti de cotor si seminte, il speli si il tai julienne. 

    Pui uleiul intr-o cratita si adaugi apoi ceapa si ardeiul, lasand totul la foc mic si amesteci. Dupa 5 minute adaugi 1/2 cana de apa ( cca 100 ml) si lasi sa fiarba pana cand se inmoaie ceapa.


    Cureti cartofii, ii speli si ii tai cuburi.

     Cand ceapa este moale adaugi cartofii , sarea, piperul si boiaua, amestecand usor.Torni apa si lasi la foc mic, pana cand scade apa si cartofii sunt fierti. In acest moment adaugi maslinele, Maggi si patrunjelul verde tocat.




    Mai lasi la foc 2 minute, amestecand usor.
    Servesti totul imediat cu salata.

P.S. Nu uita sa gatesti cu dragoste. Asa mancarea va avea mereu acel gust special.

 

sâmbătă, 17 septembrie 2016

ZORILE STORE



   Stiti ca imi place sa particip la campaniile organizate pe platforma BlogaiInitiative. 

    Si la una dintre ele am castigat un voucher pe Zorile Store

     Ce sa cumpar cu el?
Oferta este foarte tentanta: numai produse de la branduri cunoscute si recunoscute pentru calitatea produselor.
Pana la urma am optat pentru un pantalon de trening Puma pentru fetita mea. Doar nu credeati ca voi lua ceva pentru mine?





    Comanda am facut-o foarte usor . Ce mi-a placut este faptul ca am primit un e-mail pentru a confirma comanda. Daca ma razgandeam putea sa nu o fac si gata! 
Totul s-a desfasurat foarte prompt si am intrat in posesia produsului in 3 zile, cu tot cu week-end si curier.

    Pantalonul este de un rosu foarte placut, din bumbac care nu se scamoseaza.

    Din pacate nu era pe stoc marimea ei si am optat pentru o marime mai mare, dar nu-i nimic: ea oricum creste.

Concluzia?

Sunt foarte multumita de experienta cumparaturilor pe acest site.

COMPOT DE STRUGURI



   Boabe dulci si parfumate, 
     Albe, roz sau negre-noapte,
       Poposesc toate-n camara
          Sa ne incante la iarna!

Hai ca m-a plesnit inspiratia ...pe langa harnicie! 


COMPOT DE STRUGURI





Ingrediente:
  • 2 kg struguri albi, cu boabe mari si aromate
  • apa rece
  • zahar Green Sugar ( cam 800 g)
Mai ai nevoie de  borcane de 800 ml.

Mod de preparare:

     Strugurii ii speli bine sub jet de apa rece si alegi boabele, pe care le asezi in borcane, umplandu-le de jumatate.







    Umpli borcanele cu apa si adaugi cate 2 linguri de zahar Green Sugar , pui capacele si agiti bine, sa se dizolve.

     Asezi borcanele intr-o cratita mare , captusita cu un prosop de bucatarie si adaugi apa.


     Lasi sa fiarba la foc mic pentru 20 de minute, dupa care le pui la dunst uscat pentru 12 ore.

    Duci borcanele in camara si le savurezi la iarna. 

P. S. Eu folosesc mai nou zaharul Green Sugar pe care l-am descoperit de curand, pentru ca este mai sanatos, fiind un produs 100% natural, cu 0 calorii şi 0 indice glicemic, obtinut din doar doua ingrediente: extractul din frunze de Stevia Rebaudiana (obtinut prin oparire) si eritritol (obtinut din porumb, prin fermentaţie cu drojdia Moniella pollinis).