duminică, 31 ianuarie 2016

VARZA CU CARNE CA LA BECLEAN



   Va spuneam eu candva, ca sunt un mix de olteanca si ardeleanca. Prin urmare, in bucataria mea vei gasi mereu influente din ambele zone. 

  Si pentru ca m-am casatorit cu un ardelean get-beget de pe Somes, am mai invatat cate ceva si de la mama-soacra.


VARZA CU CARNE CA LA BECLEAN


 



Ingrediente:
  • 1 varza mare, murata
  • 200 g slanina afumata
  • 500 g carne de porc
  • sare Kotany
  • piper Kotany
  • 1 cub Maggi gust de afumatura
  • boia
  • 1 lingura rosii cuburi decojite SunFood
  • 3 cani de apa
  • 2 linguri de ulei


Mod de preparare:


     Slanina si carnea le tai felii groase de cca 0,5 cm.




    
   Varza o toci marunt.





     Intr-o cratita suficient de mare ( 4 l) pui uleiul si asezi un strat de varza tocata. 





    Asezi alternativ felii de slanina si de carne. Presari peste ele sare, piper si 1/2 din cubul Maggi.






     Continui cu inca un strat de varza si carne, condimentate corespunzator.

     Inchei cu varza tocata, iar deasupra pui rosiile sfaramate.





    Torni apa si dai cratita la cuptor, la foc mic, pentru cca 3 ore.





    Servesti cu smantana ( ca in Ardeal) si cu ardei iute ( ca in Oltenia) , dar si cu multa dragoste ( ca la mine...). 



 

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

DELICIU DE CIOCOLATA CU CASTANE



  Astazi este sarbatoare...in calendar si in familie...motiv pentru un desert delicios si cremos.









 DELICIU DE CIOCOLATA CU CASTANE


Ingrediente:


  • 250 g ciocolata neagra Nestle Desert
  • 1 lingurita esenta de rom Dr. Oetker
  • 25 g unt
  • 2 oua
  • 300 ml frisca
  • 250 g piure de castane
  • sos de ciocolata 





Mod de preparare:


  Se rupe ciocolata bucatele si se pune la topit impreuna cu esenta de rom, la baine-marie.




   
   Se adauga untul si se amesteca pana cand se topeste.




    Se opreste focul si se ia vasul de pe abur. Cu ajutorul mixerului se incorporeaza pe rand galbenusurile si piureul de castane.








   Separat, se bat albusurile spuma si se incorporeaza in crema de ciocolata amestecand incet.






    Se adauga frisca si se mixeaza pana cand obtii cremozitatea dorita.






    Se pune crema in paharele decorate cu sos de ciocolata si se decoreaza cu frisca si ciocolata rasa.






    Se scot de la frigider cu 30 minute inainte de a fi servite, pentru a fi moale si cremoasa. 



 

GAZPACHO REINVENTAT



   Este iarna, frig afara si avem nevoie de multe vitamine, care vin la pachet cu supe/ciorbe delicioase si...fierbinti.





 GAZPACHO REINVENTAT



Ingrediente:

  • Pentru supa:
  • 2 morcovi mari
  • 1 ceapa alba
  • 1 patrunjel radacina
  • 1 cartof
  • 1/2 de telina potrivita
  • sare
  • 500 ml bulion de casa

  • Pentru topping:
  • 1 ardei gras rosu
  • 200 g boabe de porumb dulce
  • 2 linguri patrunjel verde tocat
  • 2 linguri suc de lamaie proaspat
  • un varf de cutit de piper alb

Mod de preparare:

- fierbi toate zarzavaturile in apa cu sare;



- cand sunt fierte,le strecori si dai ceapa deopare; restul de zarzavat il pasezi cu blenderul vertical ;



- subtiezi crema astfel obtinuta cu bulion si supa de zarzavat;

Pentru topping:

- tai ardeiul gras in cubulete mici, dupa care il calesti putin impreuna cu porumbul (pana se inmoaie) in tigaia wok(ceramica);

- amesteci ardeiul si porumbul cu restul ingredientelor;



- pui supa la incalzit la foc mic;

- servesti calda,alaturi de topping si,eventual,crutoane.



luni, 25 ianuarie 2016

LUNEA FLORILOR



  E iarna...fulgii cad
  si se aseaza tematori
  pe tot ce-n calea lor
 se-asterne cald.



vineri, 22 ianuarie 2016

ARIPIOARE GLAZURATE



   Si fiidca veni vorba despre "Legume picante" cu ce ar merge mai bine daca nu cu niste aripioare dulci?



 ARIPIOARE GLAZURATE





Ingrediente:
  • 10 aripioare
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apa
  • 5 catei de usturoi
  • boia
  • miere
  • 1 plic Maggi Ideea zilei "pui fraged cu usturoi"
  • 2 portocale 






Mod de preparare:

   Aripioarele le cureti, le impletesti si le condimentezi, apoi le asezi in tava in care ai pus uleiul. 





    Adaugi apa si acoperi cu hartie pentru copt.

    Dai la cuptor ( incalzit!) pentru 30 minute.

    Indepartezi hartia de copt si ungi aripioarele cu mierea. Adaugi portocalele decojite.




    Stingi focul si mai lasi cca 15 minute. 









   Servesti totul cu mare dragoste, alaturi de familie.

LEGUME PICANTE LA WOK



   Stii sentimentul acela care te incearca in momentul in care cineva din casa te intreaba "maine ce faci de mancare?". Pe mine, una , ma trec fiorii...

  Si bineinteles, ca daca ar fi dupa unii, am manca doar cartofi prajiti si piure.

 Dar ...

LEGUME PICANTE


Ingrediente:
  • 1 punga legume congelate ( 500g)
  • sare
  • piper
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingurita Maggi Secretul Gustului Intensavor de Legume
  • 1 lingura de ulei
  • 100 ml apa


Mod de preparare 

In tigaia wok  pui uleiul si il incingi.

Torni legumele congelate si adaugi apa. Condimentezi cu sare si piper. Lasi totul la foc mic pana cand scade apa.



Adaugi Maggi si usturoiul tocat, apoi piper pana cand devin suficient de picante, amestecand usor. Daca vrei poti adauga si boia iute.

Folosesti legumele pe post de garnitura.

Cauta urmatoarea reteta pentru a vedea ce am gatit eu.

LECTIA DE MISCARE


ZIUA 1:

   - Of, mami!...Iar s-a stricat liftul?...

  - Nu...

 - Si atunci de ce urcam pe scari?

 - Pentru ca tebuie sa facem mai multa miscare: este iarna, mancam mai mult si ne miscam tot mai putin...

 - Dar eu merg la dansuri si la patinoar...

 - Da, dar nu este de ajuns, iubito! Mai stii ce tebuie sa facem pentru a fi frumoase si sanatoase?

- Mda, stiu... Sa mancam multe fructe, sa bem lichide si sa facem miscare...

 - Cat?

- ...30 de minute pe zi...Dar eu merg la scoala, si ies in pauza, si...

- Si nu vrei sa ma ajuti si pe mine ?

- Ba da...Dar sunt obosita...si e mult pana la etajul 10!...

- Uite, fiindca si eu sunt obosita, astazi urcam doar pana la etajul...3? E bine?

-... 2...sa fie numar par...

- Atunci , hai sa urcam pana la 4! Ce zici?

- Dar mami, tu stii ca deja suntem la 3?

- Nu pot sa cred! Deja? A fost greu?

- Deloc! Si maine?

- Maine urcam pana la 6! 

- Bine...Dar sa nu uiti, mami!

- Nu uit, iubito! Doar te am pe tine...


ZIUA 2:

- Mami, iar pe scari?

- Nu asa ne-am inteles?

- Ba da...Pana la 6?

- Pana la 6 !

- Si daca obosesc? 

- Respiri adanc si mergem mai departe...

......................................................................

- ...Am ajuns la 4, mami...Incep sa imi tremure genunchii...

- Si mie, dar, hai, inca putin si ajungem la 5...Incearca sa te gandesti la altceva sau uita-te la flori...

- Tu nu ai obosit?

- Ba da, dar ma uit la tine si imi trece...

- Gata!!!!!!!!!!!!! Suntem la 6! Hai cu liftul!


ZIUA 3:

-  Mami, astazi urcam pana la 8?

- Asa ar trebui.

- Bine, dar imi este cam greu ghiozdanul si sunt obosita. Stii, astazi am avut si ora de educatie fizica.

- Si, ce ati facut?

- Astazi a fost zi de sah , asa ca am facut doar putina incalzire...

- Deci de aceea esti asa de obosita? De la sah?

- Bine, mamiii...Incercam si eu...

- Te cunosc prea bine, printesa...Uite, deja suntem la 5. Inca 3 etaje si gata.

- Si luam liftul pentru 2 etaje?

- Ziceai ca esti obosita. Sau nu?

- Vreau sa vad daca pot urca pana la 10. Ce zici? Incercam?

- Stiu si eu? Sunt cam obosita azi...

- Maaamiiii...

- Incercam si eu...


ZIUA 4:

- Ei, nah! Astazi chiar ca este stricat liftul! Si eu care nu aveam chef sa urc pe scari!

- Nu te lenevi, mami! Acum ai antrenament. Hai!


ZIUA 5 :

- Mami, imi iei tu ghiozdanul, te rog?

- De ce?

- Sa vedem cine ajunge prima la 10!

- Esti o smecherie mica! Te prind eu!...


ZIUA 6:

- Mami, oare cate trepte sunt pana la noi?

- Nu stiu. Hai sa le numaram!

- Hai!

...................................................................................................

- Mami, sunt fix 176!

- Serios?

- Da! Exact numarul apartamentului nostru! Iti dai seama?

- Chiar ca este intersant...


ZIUA 7:

- Mami, uite ce scrie acolo: " o cursa contratimp, de alergare, pe scări; 34 de etaje, 680 de trepte, 119 metri ascensiune" .

- Unde?

- Pe afisul acela!


 Poster SkyRun 2016

- 34 de etje inseamna cam cat am urca noi de 3 ori pana la noi acasa.

- Exact!

- Pai, nu e mult!

- Crezi?

- Noi am urcat in fiecare zi...

- Da, dar ne-am oprit dupa etajul 10...

- Coboram si iar urcam...Nu merge asa?

- Totusi, pare destul de greu sa urci 680 de trepte, nu crezi? In alergare...

- Mda. Dar unde este concursul acesta? Putem sa ne inscriem si noi?

- Am putea. Daca am merge pana la Bucuresti.

- Of, iar la Bucuresti? De ce toate lucrurile bune se intampla acolo?

- Deoarece este capitala tarii nostre. Iar acest concurs, care nu este chiar un concurs, are loc acolo deoarece se desfasoara in cea mai inalta cladire din Romania, Sky Tower.

- Sky Tower?

- Da, pui. Hai ca mergem acasa si ne documentam mai bine. De acord?

- De acord! Cine ajunge prima la 10 primeste 100 de pupici de la tati!

- Hei, nu-i corect! 

- Ne vedem sus, mami!





  Obosite, dar fericite ca am urcat cele 176 de trepte pana acasa in mai putin de 5 minute! Sau, ca sa il citez pe Martin Luther King, "Dacă nu poţi zbura, fugi. Dacă nu poţi fugi, mergi. Dacă nu poţi merge, târăşte-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte."


...........................................................................................

ZIUA 7, mai tarziu:

- Mami, mi-am terminat temele! Nu uita sa te uiti la Sky Tower!

- Nu uit. Vino sa citim!

"Pe 23-24 ianuarie 2016, SkyTower şi Raiffeisen Property International (organizatori şi gazde), Raiffeisen Bank (partener principal) şi smartatletic (partener organizare), alături de prietenii şi susţinătorii mişcării – vor da startul unei noi ediţii deosebite de SkyRun, de data aceasta având 4 asociaţii beneficiare la linia de start: HOSPICE Casa Speranţei, Mia’s Children, Asociaţia Mai Mult Verde şi World Vision Romania.

Iata ce se va întâmpla în cele două zile:

SÂMBĂTĂ, 23 ianuarie

  • o cursa contratimp, de alergare, pe scări; 34 de etaje, 680 de trepte, 119 metri ascensiune;
  • o cursa în care fiecare dintre voi, cei care veţi participa, veţi putea susţine cauza în care credeţi şi pe care doriţi să o sprijiniţi;
  • un bun prilej de a ne întalni, de a ne strânge mâinile, de a vă bucura de priveliştea Bucureştiului văzut din cel mai înalt punct;
  • şi… momentul în care vom da startul „24Challenge”
DUMINICĂ, 24 ianuarie

24 Challenge sau ştafeta de 24 ore va începe pe 23 ianuarie, odată ce se va încheia competiţia de masă, şi va continua până a doua zi, 24 ianuarie:

  • 4 echipe a câte 6 alergători vor alerga timp de 24 de ore pe scări;
  • fiecare echipa va reprezenta câte un ONG din cele 4 participante la eveniment; practic vor face parte şi din echipa Fundraiseri VIP;
  • la final, echipa care va contoriza cele mai multe urcări va fi desemnată câştigătoare.
Fiecare persoană care va participa la SKYRUN va contribui la susţinerea celor patru cauze ale evenimentului: 24% din taxa de participare la individual şi 50% din valoarea taxei de la înscrierea corporate va merge catre cauza pe care a ales să o susţină."

...- Ai inteles?

-  Am inteles ca ar trebui sa alergam pe scari pana la etajul 34. Dar cam atat...

- Este mai mult un concurs caritabil. Adica cei care vor sa participe platesc o taxa, iar banii merg la aceste fundatii . Uite, de exemplu , HOSPICE Casa Speranței are grija de  copiii și adulții care suferă de boli incurabile.

- Si Mia's Children?

-  Este o asociatie care are grija de copiii abandonati de catre parinti sau care nu au parinti...

- Bietii de ei!...Ca si cei carora le ducem noi jucarii si haine la Dumbrava?

- Da, pui mic. Ca si aceia. Iar  Asociaţia MaiMultVerde sustine plantarea de copaci in locul celor taiati, pentru a respira un aer mai curat. 

- Mami, daca s-ar tine la Cluj, nu-i asa ca am merge si noi?

- Poate ca da. Desi inca nu suntem suficient de antrenate. Inca mai gafaim pe la etajul 7 si ne tremura picioarele cand ajungem la 10. Deocamdata trebuie sa ne formam o conditie fizica in asa fel incat sa putem sa patinam mai mult de 15 minute fara sa facem febra musculara. De acord? In plus, vom urmari daca sunt competitii si la Cluj. Am putea sa participam chiar daca nu vom castiga. Important este sa terminam ceea ce ne-am propus si sa ii ajutam si pe ceilalti in timp ce ne ajutam pe noi.

- Mami, gata: de maine alergam in timp ce urcam scarile.

- S-a facut!


luni, 18 ianuarie 2016

MIC-DEJUN "REGAL"



  Nu prea am timp sa ma uit la televizor, dar si cand o fac gasesc inspiratie pentru a gati ceva special ( Chef Florin Dumitrescu).

  De data aceasta, un mic-dejun "regal" pentru sotul meu.




 MIC-DEJUN "REGAL"





Ingrediente:
  • 1 felie de paine
  • 1 ou
  • 8 felii de bacon
  • putin ulei



Mod de preparare:

Felia de paine o decupezi in mijloc si o asezi pe 6 felii de bacon usor suprapuse.



Spargi oul in decupaj si invelesti totul in feliile de bacon.




Prajesti "sendvisul" astfel format pe ambele parti, pana cand se rumeneste.





Servesti cu mare dragoste.