Acelasi cozonac cu alta infatisare...
COZONAC "STEA DE CRACIUN"
INGREDIENTE:
- ALUAT:
- - 1 kg făină
- - 5 ouă
- - 50 g drojdie proaspata
- - 200g zahăr
- - 500ml lapte
- - 8 lingura ulei de floarea-soarelui
- -1 lingurita de sare
- - 2 pliculete zahăr vanilat
- - 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- UMPLUTURA:
- - 500 g rahat taiat cubulete
- - 1 gălbenuș pentru uns
MOD DE PREPARARE:
-Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia.
-Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o
gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.
-Adaugi pe rand
galbenusurile peste care presari un praf de sare
(asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul
intreg.
-Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul
,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic
(cca 20 de minute).
-Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;
-Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua,
manevrandu-l cat mai putin.
-Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei,
in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc.Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.
- Presari rahatul si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.
- Asezi un pahar de apa cu gura in jos ,chiar in centrul aluatului si tai in opt, pana langa pahar.
- Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate.
- Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.
-Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.
-In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de
cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.
-Lasi
la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il acoperi cu
prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.
Ce bine arata.
RăspundețiȘtergereCred ca nu mai e nevoie sa-l tai cu cutitul. Rupi cu mana. La mine nu ar rezista nici o ora.
RăspundețiȘtergere