sâmbătă, 30 noiembrie 2019
CRACIUN DE ACADEA
- Mami, mami, stii cate zile mai sunt pana la Craciun? Exact 25!
- Esti sigura?
- Daaaa! Le-am numarat pe "Calendarul cuminteniei"!
..............................................................................
Aici trebuie neaparat sa fac o paranteza...mai bine zis o acolada.
Inca de cand avea vre-o 2 anisori , cand prin magazine isi faceau aparitia globurile, ghirlandele, figurinele din ciocolata si expozitia de jucarii a spiridusilor ( ! ) , ii desenez micutei un calendar cu zilele ramase pana la Craciun. Daca era cuminte trecem in patratelul corespunzator o inimioara rosie . Daca dimpotriva facea cate-o traznaie era locul pentru o bulina neagra. Va imaginati ca nu prea existau astfel de pete in "calendarul cuminteniei" fiindca se straduia sa manance fructe, sa doarma la pranz, sa isi adune jucariile sau sa o asculte pe bunica.
Anii au trecut , dar obiceiul a ramas. Este, daca vreti, mica noastra traditie. Dar in patratele au inceput sa apara si reperele importante de la scoala : notele de la teze sau premiile de la diferite concursuri. Asta asa, ca sa il mai imbuneze pe Mosul , destul de suparat uneori pentru emailurile primite de la spiridusi . Sunt rare aceste momente si tin de obicei de aspectul "tehnologie" . Niciodata insa nu este nevoie de o bulina neagra...Cel mult un punct mai acatarii, asa ca cel pus pe "I" ...
Acolada inchisa.
.......................................................................
- Perfect. Inseamna ca mai e mult...
- Mult?! Nici vorba! Trebuie sa termin felicitarile, sa facem lista cu prjiturile, meniul si, cel mai important, lista de cadouri. A'propos: stii ce am gasit ieri in timp ce imi faceam proiectul despre Craciun? Multe dulciuri haioase: acadele, bomboane, jucarii ...Ar fi perfecte pentru copii, dar si pentru atarnat in brad in locul clasicelor bomboane sau pe masa ca si decor . Sigur le-ar placea colindatorilor! Sa stii ca am salvat link-ul... l-am pus la favorite.
Era atat de entuziasmata si vorbea cu atata incantare , incat nici nu am indraznit sa o intrerup.
- Ei, ce zici de ideea mea? Vii sa vezi?
Mai conta ca abia intrasem in casa dupa o tura cu multi pacienti , obosita si flamanda? Bineinteles ca nu!
- Uite mami: CandyToys ! Inseamna cumva "jucarii dulci"?
- Asa cred...
- Ce zici de aceste acadele? Ar arata super in brad asa, rosu cu alb.
- Si ar fi o tentatie in plus pentru cei mici...
- Bine, mami...
- Dar ai dreptate : ar da un farmec aparte bradului nostru. Si sunt handmade.
- Asta inseamna ca fiecare bastonas este preparat asa cum facem noi prajiturile? Ce interesant!
- Ziceai ceva de niste jucarii?
- Da. De fapt sunt globuri de zapada. Stii cat de mult imi plac ... Uite , il poti rasurna ca sa ninga, iar in baza cred ca sunt bombonele. Ce parere ai? Nu-i asa ca sunt frumoase?
- Sunt interesante. Mie imi plac si aceste acadele pufoase. Par a fi gen marshmallow .
- Chiar sunt, mami. Ce dragalase sunt- Mos Craciun, brad, om de zapada... Stii la ce ma gandesc? Pe servetele, langa tacamuri , sa asezam si cate o astfel de acadea. Nu ar fi super?
Te rooog, mami! Putem sa comandam?
Ochisorii stralucitori care parca si vedeau dulciurile asezate frumos la locul lor , zambetul mai dulce decat orice acadea si promisiunea din spatele lor sunt o arma mult mai puternica decat orice contraargument ... Cum as putea refuza?
Craciunul este sarbatoarea bucuriei , a copilariei si a iubirii. Craciunul aduce colindatori in prag, pe care se cuvine sa ii primim cu inima deschisa. Cand eu eram copil primeam mere, nuci , cate un banut sau bomboane. Cel mai mult ma bucurau acestea din urma fiindca erau rare si speciale. Le adunam intr-un cosulet si cateva zile le admiram asa, colorate cum erau. Abia apoi indrazneam sa le gust. Stau acum si ma intreb ce as fi facut daca as fi primit un bastonas sau o acadea...Cred ca voi afla raspunsul la aceasta intrebare in seara de ajun cand le voi imparti copiilor.
Fiindca anul acesta vom avea nu doar un Craciun binecuvantat alaturi de cei dragi, ci si un Craciun dulce...de acadea.
joi, 21 noiembrie 2019
34 DE ZILE PANA LA CRACIUN
"Ce ar fi adultul fara copilul care il ajuta sa creasca?"
( Maria Montessori)
Nu stiu la voi cum e , dar pe mine m-au cuprins deja emotiile sarbatorilor. Bucuria Craciunului, a colindelor, a familiei , a bradului impodobit si a cadourilor nu imi da pace...
Mi-am creionat deja o lista cu lucruri de facut pana atunci:
1. Realizarea felicitarilor pentru cei dragi- am renuntat de mult la achizitionarea lor din diverse locuri deoarece mi-am dat seama ca cele create de noi aduc mai multa bucurie...chiar daca pe alocuri se vede neindemanarea.
2. Pregatirea ornamentelor de Craciun- fiindca niciodata nu avem suficiente ...sau in culorile potrivite.
3. Stabilirea meniului - in fiecare an incerc sa introduc preparate noi pe langa cele traditionale , dar intotdeauna fac o repetitie ca sa fiu sigura ca nu dau gres.
4. Tinutele pentru seara de Ajun trebuie neaparat sa contina un obiect vestimentar sau un accesoriu in tin cu momentul.
5. Cadourile!!!! Ei bine aici lucrurile se complica. An de an scotocesc prin toate sinapsele neuronilor mei idei in colturi, cum foarte plastic se expima sotul meu. Apoi daca neuronii su forma de stea, cam cum ar vrea sa fie ideile mele, daca nu in colturi?
Lasand gluma la o parte, alegerea cadourilor este o actiune foarte complexa: pasiuni, hobby-uri, emotii, sentimente, nevoi materiale sau spirituale, toate au un impact asupra modului in care le selectez.
Copiii sunt cel mai usor de multumit. Aici complotez cu Mosul sa ma lase sa le citesc scrisorile. Gata, am recunoscut!
Parintii s-ar multumi cu o colinda si o imbratisare, dar se bucura nespus cand deschid cadoul in care am ascuns si o fotografie cu noi toti . O aseaza cu grija rezemata de un bibelou si isi sterg pe furis o lacrima . Stiu ca intr-o seara lunga de iarna le va alina dorul si vor tese povesti in jurul ei. Pentru ca fotografiile eascolesc amintiri...
Prietenii si rudele care ne trec pragul gasesc de fiecare data cate ceva sub brad. A fost o vreme in care impachetam seturi de cosmetice , dar am renuntat la idee . Mi se par atat de impersonale! Stiu ca cei dragi merita mai multa implicare , sa simta ca acel cadou a fost gandit special pentru fiecare dintre ei. Prin urmare am trecut la tricotat fulare, veste sau caciuli , la a imprima fotografii dragi, am personalizat tricouri si cravate...Lucruri marunte care, insa au adus multa bucurie destinatarilor. Ca sa nu mai vorbesc despre implinirea pe care o simt eu de fiecare data cand se deschide un cadou si ochii stralucesc de uimire...
Anul acesta toate cadourile sunt deja pregatite. Mai trebuie doar impachetate frumos ( si aici am un mic-mare ajutor de nadejde care de-abia asteapta sa vada daca Mosul a citit scrisoarea ei; a'propos, stiti ce isi doreste? o carte si o trusa de farduri!) si asezate sub brad.
Cea mai mare bataie de cap mi-a dat-o sotul meu: el niciodata nu isi doreste nimic! Zice ca noi suntem cel mai frumos cadou...De acord, dar totusi...In cei "n" ani de cand suntem impreuna mi-am stors neuronii pana la ultima picatura de imaginatie si simteam ca sunt intr-un impas. Ce cadou personalizat ii pot oferi unui om drag, iubit , rasfatat si admirat zi de zi?
Salvarea a venit de la SuperBlog 2019 si "Carte cu personalitate". Mi-am amintit cat de fericit a fost atunci cand i-am strans toate diplomele si articolele din ziare in cateva bibliorafturi ...
De ce nu as crea si o carte speciala despre noi? O carte pentru iubit...Mai ales ca este extrem de simplu. Fotografii - mii ( tare greu de ales!...) , cuvinte-incalcite- la purtator, format- existent pe site...Cateva click-uri si cartea a fost gata cat ai zice "Mos Craciun". Am pastrat templeturile originale fiindca mi-a placut ideea, dar voi adauga si eu o nota personala scriind de mana cateva cuvinte langa fiecare poza.
Sunt atat de icantata de rezultat !
Nu mai am de asteptat decat...34 de zile!
P.S. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Iata cateva dintre lucrurile mesterite de noi.
Iar daca v-a placut ideea mea, puteti alege si voi o carte personalizata pentru mama, copil sau iubita. Nu am gasit o varianta pentru tata, frate sau sora, dar cu siguranta veti primi tot sprijinul de care aveti nevoie in acest sens.
marți, 19 noiembrie 2019
TENUL, DE LA NATURAL LA IMPECABIL
Chiar daca vine frigul si ne imbracam mai gros, lasand expusa o suprafata mica de piele, aceasta "traieste", deci are nevoie de substante nutritive , protectie si hidratare.
In anotimpul cald punem accent pe protectia UV ,dar iarna principalul obiectiv este hidratarea. Pe parcursul anotimpului rece pielea este supusa efectului de "uscare" ( deshidratare ) datorita temperaturilor scazute, vantului sau ninsorii, alternantei frig-cald dintre exterior si interior ori umiditatii reduse din casa. Pielea astfel agresata dvine predispusa la mancarime si iritatii , cu senzatia ca "strange ca o masca". Buzele crapa, iar intregul aspect al fetei este tern, fara stralucire: apar riduri fine, pielea se descuameaza mai ales pe pometi si aripile laterale ale nasului.
Iata doar cateva motive pentru care hidratarea este atat de importanta in sezonul rece, cand filmul hidrolipidic nu mai ofera protectia necesara. Pentru a readuce echilibrul avem nevoie de produse cu o cantitate redusa de apa , mai grase, care sa nu "inghete" pe fata.
Cam acestea ar fi sfaturile expertilor in dermatocosmetica.
Dar...cum le punem in practica?
1. Ingrijirea tenului
Spuneam ca pentru o hidratare eficienta a pielii avem nevoie de de o crema cu un continut cat mai scazut de apa si mai ridicat de uleiuri. Chiar daca pare o contradictie, acestea mentin nivelul optim de apa la nivel celular.
Propunerea mea pentru acest sezon vine de la Apidava, producator de apicosmetice cu care eu m-am imprietenit de multa vreme si despre care v-am tot scris.
Crema pentru ten sensibil cu unt de cacao, ulei de argan, ulei de morcovi, ulei de galbenele, ulei esential de lavanda , NU contine parabeni si nici uleiuri minerale. Satisface chiar si cele mai dificile tipuri de ten, nu cauzeaza iritatii, iar datorita formulei usoare cu adaos special de ulei de argan, galbenele si morcov in ulei de soia, are un efect accentuat de protectie si creste rezistenta pielii impotriva iritatiilor.
- *Untul de cacao, bogat in vitamina E, polifenoli, acid ferulic si flavonoide, este un puternic antioxidant, stimuleaza producerea de colagen, lupta impotriva imbatranirii pielii si pastreaza elasticitatea si fermitatea tesutului cutant.
*Uleiul esential de morcov este apreciat mai ales pentru proprietatile sale antirid si regenaratoare, dar si datorita protectiei impotriva radiatiilor UV.
* Uleiul de galbenele are efect cicatrizant, antiinflamator, calmant, antibacterian, antifungic.
*Uleiul esential de lavanda fina ajuta la echilibrarea tenului mixt, regenereaza si revigoreaza pielea.
Se aplica de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe fata si pe gat, dupa o curatare corespunzatoare, iar tenul tau se va simti precum o petala de trandafir.
2. Ingrijirea buzelor
Nu-i asa ca simtiti de multe ori ca buzele va sunt uscate si faceti , reflex, gestul de a vi le umezi? Nimic mai gresit! Saliva nu face altceva decat sa le usuce si mai tare. Iar de aici si pana la crapaturi dureroase si inestetice nu mai este decat un pas. Aceasta senzatie poate avea doua cauze: fie nu beti suficiente lichide ( si atunci vorbim de o usoara deshidratare generala - dati fuga si beti o cana cu apa!) , fie nu folositi produsele corespunzatoare de ingrijire. Da, avem rujuri, creme, iruri, dar... sunt ele cele potrivite?
Balsamul de buze cu unt de Shea pe bază de ceară de albine şi miere este special conceput ca un tratament intens de hidratare a buzelor , mai ales pentru perioada de iarnă. Este ideal de folosit şi ca tratament (aplicat pe buze de seara pânã dimineaţa) pentru buzele foarte uscate.
Proprietăţi:
– previne crăparea şi uscarea buzelor;
– pielea devine netedă, elastică şi suplă.
– previne crăparea şi uscarea buzelor;
– pielea devine netedă, elastică şi suplă.
Pentru ca in cabinetul in care lucrez este foarte cald si aerul extrem de uscat, am mereu la indemana cutiuta cu minuni.
3. Ingrijirea mainilor
Am tot vorbit despre ingrijirea tenului , incat ati putea crede ca am uitat de...maini. Ingrijirea lor incepe cu...spalatul! Motiv pentru care nu este indiferent ce fel de sapun folosim , chiar daca utilizam in completare o crema hidratanta.
Va imaginati ce inseamna sa te speli pe maini de zeci de ori in 6 ore , sa folosesti dezinfectantul si sa astepti sa intre si crema in piele! Solutia la indemana este sapunul cu miere si cimbrisor , bazat exclusiv pe grăsimi vegetale (Palmier, Shea si Nuca de Cocos) si îmbogăţit cu miere. Cimbrişorul revitalizează toate funcţiile pielii şi este un excelent astringent, antiseptic şi dezinfectant.
In speranta ca v-am oferit cateva sfaturi interesante si usor de aplicat, asa , ca de la femeie la femeie , am sa va spun niste curiozitati despre...piele:
- este cel mai mare organ al corpului, suprafata totala ajungand la 2 metri patrati
- cantareste cca 15% din masa totala a corpului
- cea mai subtire se afla la nivelul pleoapelor ( 0.02 mm), iar cea mai groasa pe picioare ( 1,4 mm)
- in fiecare minut elimina aproximativ 30.000 de celule
- pe piele traiesc miliarde de bacterii care alcatuiesc microbiomul cutanat.
P.S. Lucrurile bune trebuie impartasite cu prietenii si direct, nu numai prin niste cuvinte scrise pe blog... De unde puteti achizitiona aceste produse? Din reteaua de magazine fizice si on-line cu care brandul colaboreaza sau direct, de pe https://www.honey-land.net.
Va doresc o iarna frumoasa!
duminică, 17 noiembrie 2019
DE LA 2 LA 4 IN 1 CU PERSIL
Cred ca cei de la Henkel nu puteau gasi un moment mai bun pentru lansarea noului produs: detergentul Persil sub forma de pernute 4 in 1.
Da, existau si pana acum, dar nu in aceasta varianta.
Au inceput acum multi ani cu varianta "duocaps". Imi amintesc cat am fost de incantata de faptul ca puteam renunta la unul din produsele pe care il foloseam la spalatul rufelor, deoarece aceasta varianta imi oferea si haine curate , si un miros placut.
Anul acesta insa, au venit cu ceea ce putem numi "revolutia" pe piata detergentilor de rufe. Un produs care sa combine tot ceea ce consumatorii isi doresc:
- indepartarea petelor
- prospetime de lunga durata
- stralucire
- ingrijirea tesaturilor.
Spuneam la inceputul articolului ca nici nu se putea gasi un moment mai potrivit. De ce? Pentru ca vine Craciunul si vrem ca fetele de masa sa fie curate si stralucitoare, nu-i asa? Si mai vrem sa scapam repede de petele de sos, vin, cafea sau orice altceva va puteti voi imagina ca ar putea ajunge pe ele ...sau pe frumoasele haine de sarbatoare!
N-ar fi pacat sa zaca undeva, uitate intr-un dulap sau sa se transforme in "prosoape de bucatarie" sau "carpe de praf" ( eu mai fac asa cand nu vreau sa renunt definitiv la ele...) doar pentru ca nu am avut la indemana ori nu am stiut ca exista un ajutor de nadejde in acest sens?
Eu am primit spre testare , in cadrul campaniei BuzzStore , ambele variante, atat pentru rufe albe, cat si pentru cele colorate. Si am zis sa le pun la treaba.
Am inceput cu hainele colorate , fiindca avem o minune de catel foooarte jucaus indiferent de vremea de afara. Rezultatul? Pete de noroi si iarba pe tot ceea ce inseamna haine! Si cum nu pot porni masina de spalat pentru 2 pantaloni si 3 bluze, am adaugat si echpamentele de antrenament ale sotului meu. Cum toate se spala la 30*C ...emotii: se va dizolva sau nu discul de Persil? Vor disparea petele la o temperatura atat de mica?
Da! Nu numai ca au disparut petele, dar si culorile au devenit mai putin sterse , mai stralucitoare! Cat despre parfum... prospetimea la ea acasa!Asa ca am prins curaj si am mai spalat o tura, de data aceasta orice am mai mai gasit prin cosul de rufe si nu numai...
Dar piatra de incercare au fost halatul meu si o fata de masa alba si frumoasa pe care o spalam utilizand toata tehnologia din dotare: detergent special pentru rufe albe + solutie pentru indepartarea petelor + prespalare + temperaturi ridicate...lucruri care nu prea erau prietene cu tesatura. Mi-am zis sa risc. Ce aveam de pierdut? In cel mai rau caz mai trebuia sa o spal o data! Am umplut cuva masinii de spalat, am adaugat 2 pernute de Persil 4 in 1 Regular si...am gatit ceva bun.
Ardeam de nerabdare sa vad rezultatul. Mainile imi tremurau cand am scos halatul , fiindca avea niste accente de culoare rosie si ma temeam ca nu cumva sa fi devenit...roz! Dar... Nici vorba de asa ceva!
Cat despre fata de masa...este imaculata si de-abia asteapta masa de Craciun! Ce sos, ce vin, ce ciocolata? Acum am solutia!
Sfatul meu? Nu va fie teama sa incercati lucruri noi ! Asa cum va hotarati sa preparati un fel de mancare pentru prima data, incercati si noua tehnologie legata de spalatul rufelor. Exista cutii mici, de cate 11 pernute , asta asa, ca sa vedeti cum decurg lucrurile. O bucata este suficienta pentru o incarcare medie si rufe nu foarte murdare ( aici ma refer la cele pe care le imbracam in mod normal; salopetele pline de ulei ori alte substante necesita 2 capsule). Manevreati-le cu grija si cu mainile uscate, fiindca se dizolva foarte repede. Si, bineinteles, nu le lasati la indemana copiilor! Sunt colorate, miros placut , iar curiozitatea lor este mare.
Astept sa imi spuneti cum vi se par. Eu sunt foarte multumita!