marți, 22 octombrie 2019
ACASĂ DESPRE CASĂ
Să construiești o casă nu este greu, dar nimic nu este mai complicat de atât! Etapele sunt pline de capcane și există câteva detalii esențiale.
1. Stabilirea nevoilor și a surselor de venit
Este normal să vrei să evadezi din viesparul care este un bloc, o comunitate heterogenă de oameni, idei , principii, comportamente. Cum la fel de normal este să îți dorești maximum de confort. De multe ori această nevoie este însă dusă la extrem și te trezești cu o casă mult prea mare. De aceea ai nevoie de un proiectant care să știe să îmbine ceea ce vrei cu ceea ce ai nevoie. Pe https://www.aia-proiect.ro/ găsești o ofertă variată de proiecte de case , inclusiv pentru casa viitorului, casa activă ROD ,care produce mai multă energie decât consumă, folosind resurse energetice 100 % reciclabile. Și asta deoarece, începând cu anul 2020 pe teritoriul UE orice casă nou- construită trebuie să aibă un consum energetic care tinde spre 0 ( zero ). În final, prețul este mai mic decât al unei construcții convenționale similare ca spațiu și funcțiune. Sincer, mi-ar plăcea ca locuința familiei mele să respecte mediul și să fie respectată de cei din jur. Îmi doresc ca cei care trec pe la poartă să simtă nevoia de a se opri o clipă și să viseze...
Îmbinând toate aceste beneficii cu nevoile și resursele financiare disponibile ar trebui să arunc o privire peste proiecte case doar cu parter . Chiar dacă sunt în trend casele cu etaj și/ sau mansardă, mă gândesc că, din păcate, suntem tributari timpului care trece și va veni momentul în care scările vor fi tot mai greu de urcat. Așa, cu toate cele necesare pe un singur nivel, confortul ne va fi asigurat.
2. Când, cum, cine?
Aici sunt de luat în considerare mai multe aspecte.
Primul ar fi alegerea proiectantului. Este important să mergi pe mâna unui birou de proiectare cunoscut pe piață care să îți ofere soluția optimă, dar și să obțină toate certificatele și autorizațiile necesare construcției.
Calitatea și siguranța primează în fața costurilor mai mici.
Proiectantul este cel care își asumă responsabilitatea, el este cel care se asigură că totul decurge astfel încât fiecare să beneficieze de casa visurilor sale. Tot el este cel care trebuie să rezoneze cu dorințele clientului, dar și să știe să contraargumenteze atunci când consideră că acestea nu sunt realiste. Să vină cu idei viabile și să te facă să simți că pune interesul tău în prim-plan . Proiectantul este cel care alege materialele de construcție, amplasarea în teren, tipul de încălzire și de finisaje. Este important ca în final să fim pe aceeași lungime de undă, astfel încât casa construită să devină " acasă ".
Este adevarat că un astfel de proiect nu se poate face peste noapte și nici nu este ieftin. Dar, vorba românului, mai bine măsori de două ori și tai o singură dată. Decât să salvezi câteva sute de lei în această fază și să plătești câteva mii în plus mai târziu, mai bine accepți că lucrurile bune durează și costă. Să nu uităm că proiectantul este de fapt un artist. Imaginația și talentul lui vin să dea viață visurilor noastre. Iar acest aspect este de neprețuit!
Odată puse la punct toate detaliile urmează alegerea echipei de constructori. Chiar dacă ai oarecare noțiuni de inginerie, tot e bine să ceri sfatul proiectantului, care îți poate recomanda colaboratori mai vechi. Eventual poți merge pe teren ca să vezi cu ochii tăi casele rezultate din această colaborare, pentru ca mai apoi să însoțești constructorul, alături de dirigintele de șantier, în momentul achiziției materialelor, ca să te asiguri că beneficiezi de cel mai bun preț. Dacă vrei poți ține o evidență a intrărilor și ieșirilor la acest capitol.
Trebuie neapărat semnat un contract care să conțină devizul detaliat, termenii de execuție, preț, penalități ( pentru nerespectarea termenilor, de exemplu) sau bonusuri ( pentru obținerea unei suprafețe utile mai mari, să zicem sau pentru devansarea termenului de predare "la cheie ") . Acești oameni sunt practic, angajații tăi, motiv pentru care trebuie să știe exact și foarte clar încă de la început ce au de făcut și ce așteptări ai.
3. Casa devine acasă
Construcția este gata, pereții respiră a curat, totul strălucește. Proiectantul și constructorul au făcut exact ceea ce ți-ai dorit: o casă de vis. Acum este rândul tău să îi dai viață. Fiecare obiect, fiecare plantă, fiecare zâmbet îi oferă energia aceea care, atunci când deschizi ușa, îți spune " bine ai venit!"
Pentru că acasă este locul unde începe viața și iubirea nu se termină niciodată...
Articol scris pentru SuperBlog 2019.
Sursa foto: AIA Proiect
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu