joi, 17 octombrie 2019
5 MOTIVE SĂ MERGI MAI DEPARTE
Călător pe 5! continente
" Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină. " ( Sf. Augustin)
M- am trezit într-o dimineață cu un așa dor de ducă , încât am luat globul și am trasat niște linii roșii : Europa, Asia, America de Sud, America de Nord, Africa, Arabia, Australia ... Cum ar fi dacă aș pleca să fac înconjurul Pământului ?
Dacă Phileas Fogg a reușit în condițiile în care nu se putea deplasa decât cu vaporul, cu trenul sau pe jos, eu de ce n-aș face-o ?
Am la dispoziție multiple variante de a călători, deși, recunosc, aș prefera să mă teleportez... Iar ofertele turistice te îmbie să visezi.
Din reverie mă trezește vocea soțului meu: " Pământul către Amalia! Reîntoarce-te acasă! Vreau să plec și eu cu tine!"
Mă hotărăsc instant că am nevoie de un om cu spirit de orientare și accept oferta. Oricum nu îmi place să hălăduiesc singură...
Și pentru că eu sunt responsabilă cu planificarea, încep să caut: circuite turistice în jurul lumii. Să nu credeți însă că este ușor! Nici o firmă de turism nu îți oferă...încă...așa ceva. Dar poți improviza.
Și am început cu circuite culturale Christian Tour. Pentru că oriunde aș merge, îmi place să vizitez locurile frumoase, încărcate de istorie.
Un prim popas ar fi Istanbulul , orașul celor două continente. Încărcat de aroganța vechilor cuceritori, te primește cu bazare pline de cele mai felurite mărfuri, de la fructe confiate la mătăsuri fine , și te cucerește prin delicatețea înghețatei turcești. Nu poți părăsi citadela fără să guști celebra dondurma, fără să tragi din narghilea sau să vizionezi un dans al dervișilor rotitori! După ce te-ai încărcat cu energie ,este timpul să iei la pas comorile orientului: Palatul Dolmabahce, Catedrala Sf. Sofia, Moscheea Albastră și Palatul Topkapi, unde vei găsi expusă sabia lui Ștefan cel Mare.
Și fiindcă veni vorba de Orient, eu zic să aterizăm direct în Țara Soarelui Răsare, locul de unde se dă ora exactă în tehnologie și infrastructură. Aflată în calea taifunurilor și zdruncinată adeseori de cutremure, Japonia își revine de fiecare dată. Secretul? Conștiința lucrului bine făcut, puterea de a o lua mereu de la capăt și încrederea că mâine va fi mai bine. Cultura japoneză străveche se împletește armonios cu modernismul. Templul Asakusa Kannon, Piața Palatului Imperial și Podul Nijubeshi respiră alături de strada de shopping Nakamise și Mori Building Digital Art Museum. Nu m-aș mira deloc dacă într- unul dintre sushi-baruri ar intra o ghieșă ,cu ținuta ei sofisticată! Luând ca suvenir o pisică albă , privim Soarele cum aprinde luciri de rubin pe ocean și pornim spre Noua Zeelandă.
Waitomo ne întâmpină cu peșterile sale fabuloase, unde asistăm la un spectacol grandios al naturii. Dar nu mai puțin impresionant este și celebrul haka, un dans specific maori. După ce am stors și ultimul strop de energie, carnea și legumele delicioase gătite la hangi ne dau poftă de drumeție. Iar cel mai potrivit loc este Hobbiton,satul hobbiților, construit special pentru trilogia "Stăpânul inelelor ". Un drum spre capitala Auckland este obligatoriu pentru a face fotografii panoramice de pe muntele Eden.
Și fiindcă Pământul este rotund, dându-i ocol, ajungem la Rio de Janeiro. Statuia lui Iisus ne întâmpină impunătoare. Trecând prin cea mai mare pădure tropicală urbană din lume, fiecare celulă freamătă. O liniște absolută se așterne în fiecare și ne pregătim de plecarea spre Iguazu, cascada cu mii de curcubee ce leagă Brazilia de Argentina: samba sau tango? Indiferent ce alegere ai face, trebuie neapărat să guști un fruct de açai și o porție de moquecca ori salpecão.
Ne îndreptăm spre nord, lăsând în urmă plajele însorite ale Mexicului și Cuba, învăluită în fumul de havane. New York-ul ne așteaptă cu multă gălăgie, cu vânzători stradali de hot dog ( cum altfel?) și cu celebra Statuie a Libertății. După baia de mulțime ne refugiem la Montreal. Așa, din pur patriotism, pentru prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale! Și fără nici o legătură, savurăm un sandwich cu fructe de mare. O vizită la cea mai mare catedrală din Canada, Oratoriul, și prin elegantele clădiri administrative și muzeele din centrul orașului ne va pregăti de următoarea oprire.
Stockholm. Vechiul oraș medieval adăpostește Palatul Regal, Parlamentul și Catedrala. Muzeul Satului te duce cu gândul la " Cronicile din Narnia ", iar de aici ajungem în Salonul Albastru al Primăriei, unde în fiecare an are loc ceremonia de decernare a premiilor Nobel. Nu putem părăsi Suedia fără a gusta din aromele nordului: felii de somon crud și afumate cu sare și zahăr sau cubulețele din carne de ren pregătite după o rețetă tradițională.
Drumul spre casă îmi aduce aminte cât este de bine să dorm pe perna mea...
Dacă v-a plăcut să călătoriți alături de mine, căutați " circuite exotice Christian Tour " și rezervați-vă locurile pentru vacanța următoare!
P.S.Nimic nu este mai provocator decât să scriu pentru SuperBlog 2019.
Sursa foto și a informațiilor : Christian Tour și arhiva personală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu