sâmbătă, 17 martie 2018
MIEREA DE TEI - DE LA CUPIDON PANA IN PREZENT
"Pe genunchii mei sedea-vei,
Vom fi singuri-singurei,
Iar în par infiorate
Or să-ti cada flori de tei."
( "Dorinta"- Mihai Eminescu)
O poezie ce mi-a rascolit sufletul. Au fost versurile care mi-au venit in gand imediat ce am primit invitatia de a participa la campania de testare a mierii de tei "Roua Florilor" de la Apidava.
Va intrebati probabil, de ce?
Sincer , imi aminteste de copilarie, de anii in care mancam poezie pe paine, de anii in care visam la o iubire precum cea despre care citeam. Nimic nu mi se parea mai romantic decat o plimbare pe sub teii infloriti, invaluiti de parfumul delicat si...zumzetul albinelor, veti spune.
Da, chiar si de zumzetul albinelor. Florile de tei sunt foarte fine, parfumate si catifelate , deci nu este de mirare ca sunt printre preferatele micutelor insecte.
Si tinand cont de faptul ca la un zbor o albina recolteaza 15 mg de polen, iar pentru a produce1 kg de miere este nevoie de 3 kg de nectar, va imaginati cat de mult muncesc aceste mici vietuitoare!
Iar mierea de tei este cu siguranta, una dintre cele mai aromate. Si inainte de a va prezenta cateva detalii despre ea, vreau sa va spun cateva curiozitati care, cred eu, au pornit de la mierea de tei.
* legenda spune ca zeul Cupidon isi inmuia sageata in miere, inainate de a trage spre inimile muritorilor;
* in Grecia Antica, orice tanara mireasa trebuia sa isi inmoaie degetele in miere si sa unga pragul casei cu aceasta.
Proprietati chimice si fizice ale mierii de tei
- culoarea este galben-intens spre portocaliu;
- este dulce, cu o aroma specifica;
- este fluida pana toamna tarziu, dupa care incepe sa cristalizeze cu cristale mari;
- in sediment se regaseste polen;
- dupa cristalizare, gustul devine mai catifelat.
Proprietati terapeutice
- are efect antibacterian si antiinflamator, motiv pentru care este recomandata pentru tuse, raceala, pneumonii, astm, bronsite, laringite, tuberculoza ; se administreaza fie ca atare, cate 1 lgt de 3 ori pe zi, fie in combinatie cu galbenus de ou sau ceai de tei;
- calmeaza starile nervoase, fiind eficienta impotriva stresului si a insomniei; se recomanda consumarea unei cani de lapte caldut in care ai dizolvat 2-3 lgt de miere de tei, cu 15 minute inainte de culcare;
- ajuta la dizolvarea calculilor renali de mici dimensiuni ( nisip- microlitiaza) ; se adauga cateva lingurite de miere intr-o cana de ceai de cozi de cirese , consumandu-se 8 cani de ceai zilnic;
- datorita continutului crescut de aminoacizi si vitamine , mierea de tei este recomandata pentru inlaturarea starii de oboseala; se adauga in ceaiul sau cafeaua de dimineata.
!!! Atentie, insa- fiind foarte bogata in polen trebuie consumata cu prudenta de catre persoanele care au alergie la aceasta componenta. De asemenea, stim ca este foarte dulce si impune restrictie pacientilor cu diabet.
Concluzii
* Mi-a placut foarte mult, eu fiind mare amatoare de dulciuri si arome.
* Din pacate ( sau sa spun din fericire?) in aceasta perioada m-am confruntat cu un episod de raceala, cu usturimi foarte mari la nivelul boltei palatine si cu dificultati la deglutitie; Dar din fericire ( si aici nu exista varianta!) m-am putut bucura din plin de beneficiile mierii de tei "Roua florilor" de la Apidava ; in acest sens, pe langa faptul ca am adaugat mierea in ceaiurile pe care le-am consumat , mi-am preparat si galbenus de ou cu miere ; in plus, am folosit-o si pentru badijonaj bucal , cu efect antiinflamator si calmant vizibil si de durata.
* Micuta mea acuza in ultimul timp dureri abdominale difuze , iar in urma investigatiilor s-a constat existenta microlitiazei renale. Doamna doctor a fost de parere sa incercam mai intai un tratament natural, cu ceai din cozi de cirese, care stim ca este foarte amar. Initial i l-am indulcit cu miere poliflora, dar apoi am trecut la mierea de tei. Analizele le vom repeta in cursul saptamanii viitoare, dar durerile au disparut si micuta bea ceaiul cu mai multa placere ( "mami, ceaiul de azi e mai parfumat si nu e chiar atat de rau...").
Voi ati consumat vre-odata miere de tei? Cum vi s-a parut?
Update: o reteta pe gustul tuturor: crispy-strips de curcan in sos cu miere ( de tei).
Consum destul de des miere de tei..e absolut delicioasa. Dimineata iau o lingurita de miere inainte sa plec la munca
RăspundețiȘtergereEu o consider cea mai parfumata, aromata si mai sanatoasa miere.
RăspundețiȘtergere