vineri, 31 martie 2017
DESPRE TEMERI #FARAFRICA
Frica este de obicei o emotie inconstienta, un mecanism de supraviețuire ce apare ca răspuns al unui om la o amenințare concretă, de obicei negativă.
In functie de intensitatea ei, frica uneori iti poate da curaj, alteori te poate impietri.
„Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.” — Marie Curie
Cand eram mica imi era frica de intuneric. De fapt, mai mult imi era teama. Ma temeam ca , o data stinsa lumina in camera, cineva...sau ceva iese de sub pat si ma prinde de picioare. Motiv pentru care refuzam sa cobor din pat . Bunica imi spunea ca ingerasul vegheaza mereu asupra mea si, indiferent ce ascunde intunericul, cu siguranta nu imi va face rau.
"-Dar ingerasul nu doarme?" am intrebat-o eu, cu naivitatea unui copil de 5 ani.
Bunica mi-a zambit si mi-a spus ca nu, ingerasul nu doarme niciodata. Asa sunt ei, ingerii pazitori : au grija de oameni tot timpul. Mai ales de copii. Si uite-asa, datorita blandetii bunicii si increderii pe care mi-a insuflat-o , am reusit sa trec #farafrica peste teama mea de intuneric.
Am crescut si locul acestei frici copilaresti a fost luat de alta...si de alta, dar de fiecare data mi-am amintit de cuvintele bunicii si am reusit sa trec peste toate.
„Întotdeauna fă ceea ce ți-e frică să faci.” — Ralph Waldo Emerson
O singura frica nu am reusit sa imi inving pana de curand: aceea de inaltimi, desi...culmea ironiei...locuiesc la etajul 10 !Spun "pana de curand" deoarece am trecut si peste ea. Cum? O poveste frumoasa se ascunde in spatele ei.
Am vrut sa ii facem o surpriza cuiva drag. Numai ca totul incepea cu un zbor cu avionul! Eu? Cu avionul?! Ei bine, da! Cu avionul. La mii de metri altitudine! Care etaj 10? Tremuram de frica nu inainte de a zbura, ci cu o luna inainte!
Dar trebuia sa fiu puternica...pentru mine, pentru fetita mea si pentru...mama-soacra, aflate toate la prima experienta de acest gen...Micuta este la varsta la care absoarbe tot ce este nou, tot ce este "aventura", dar ii este teama fara a dramatiza. Mama -soacra nu credea ca va trai vre-odata asa ceva. Sotul este obisnuit , deci...Ramaneam eu, "mami, cea care le poate pe toate", cum altfel?
Cum a decurs totul? Ne-am asezat toate trei, una langa cealalta, le-am strans de mana, m-am gandit la ce imi spunea bunica si...am aterizat la Bucuresti! Am inteles atunci, pe deplin, intelepciunea din cuvintele bunicii : ingerii pazitori nu dorm niciodata. Iar ea este unul dintre ei...
Fiecare frica are o poveste. A ta care este? Cum ai reusit sa treci peste ea? Intra pe site-ul http://www.prajiturifarafrica.ro, inscrie-ti povestea , iar Dr. Oetker va dona câte un euro către SOS Satele Copiilor pentru fiecare poveste #farafrica înscrisă.
miercuri, 29 martie 2017
CLUJUL , AZI
Poate ca unii dintre voi stiu asta deja, mai ales clujenii, dar trebuie sa va spun ca - in sfarsit!- avem si noi un loc de joaca "european"! Un loc viran unde, din cand in cand mergeam la un gratar, a fost transformat de catre primarie intr-un parc sportiv de toata frumusetea.
FASOLE PARGALITA
Nu sunt mare fan al acestei legume, dar... este sanatoasa si, pana la urma, gustoasa.
Iar pentru ca provocarea este provocare , noblesse oblige... garnituri cu Maggi Secretul Gustului Intensavor Legume.
FASOLE PARGALITA
Ingrediente:
- 1 kg fasole alba boabe
- 1 morcov
- 1 ceapa alba
- 2 cartofi mici
- apa
- sare de mare Kotanyi
- mix de piper boabe Kotanyi
- 2 lgt Maggi Secretul Gustului Intensavor Legume
- 5 catei de usturoi
- 1 lg ulei
- 1 lgt boia dulce
Mod de preparare:
Fasolea o speli din cateva ape si o pui la fiert cat sa dea un clocot ( sa fiarba 5 minute) , apoi o speli bine din nou si o lasi sa fiarba la foc mic impreuna cu ceapa, cartofii , boabele de piper si morcovul taiate bucati, adaugand putina sare.
Cand este fiarta adaugi Maggi si o mai lasi 3 minute.
Strecori boabele si pastrezi zeama.
Zdrobesti bine fasolea cu mixerul si apoi cu blenderul adaugand treptat zeama. Faci acest lucru pana cand fasolea este bine maruntita si are consistenta unei smantani mai groase.
Cureti usturoiul si il zdrobesti. Jumatate din cantitate o calesti 1 minut in ulei si adaugi boiaua, apoi il omogenizezi in fasole impreuna cu restul de usturoi. Lasi totul sa fiarba la foc mic inca 15 minute. Daca este nevoie mai adaugi sare, dupa gust.
Servesti ca atare sau pe post de garnitura. Eu am facut o tocanita de soia cu ardei si o salata de varza murata.
Tips&Tricks: durata de fierbere a fasolei depinde...stiti si voi...
luni, 27 martie 2017
TABARA EDUCATIONALA - UN MOD DE A-TI DESCOPERI VOCATIA
Putina "istorie"
Am absolvit liceul in 1990. Un liceu bun. De fapt, cel mai bun liceu din oras - cel de informatica. Numai ca noi nu ne-am inteles defel ! IT-ul a fost si a ramas o mare necunoscuta. Motiv pentru care am profitat de schimbarile survenite in decembrie 1989 si am ales un alt drum , mult mai apropiat sufletului meu - medicina. Desi am trecut prin mai multe etape , pana la urma am ajuns sa fac ceea ce imi place cu adevarat.
Ma intreb cum ar fi fost daca as fi avut posibilitatea ca inainte de a pasi pe poarta liceului sa ma familiarizez cu ceea ce presupune programarea si informatica in sine. Sau daca as fi putut sa invat intr-o alta tara , chiar si in domeniul in care profesez acum sau orice alt domeniu. Nu este usor sa descoperi ceea ce te defineste cu adevarat si, uneori, pierzi timp cautand .
Actualitati in educatie
Nu este insa timpul pierdut!Am citit ca exista tabere educationale pentru toti, de la 3 la 65 de ani.
Ce este o tabara educationala? O variantă deosebita pentru tinerii care vor să-și continue studiile în străinătate (98% dintre aceste tabere sunt organizate în campusurile liceelor și universităților de elită din străinătate), pentru a se obișnui cu sistemul de învățământ, cu atmosfera internațională de studiu, cu societatea etc.
Principalele atuuri si beneficii ale unor astfel de tabere sunt:
- EduTabere individuale si de grup, pentru varste intre 3 si 65 de ani;
- programe academice, recreative, tematice/vocationale sau mixte in limbile engleza, franceza, italiana, spaniola, germana etc;
- sprijin si monitorizare permanente pe toata durata procesului de inscriere , studiu si calatorie;
- peste 90% din tabere au incluse in program toate facilitatile si activitatile necesare, insa pot fi si personalizate ca servicii;
- servicii de consultanta individuala, personalizata pentru fiecare familie in parte;
- le oferă încredere tinerilor, că se pot descurca fără să fie și părinții cu ei în străinătate;
- le arată tinerilor cum este educația în afara țării;
- este o ocazie bună pentru tineri de a-și perfecționa cunoștințele limbilor străine;
- telefon de urgenta la IntegralEdu-24 din 24, 7 din 7 zile pe saptamana.
Bine-bine veti spune, dar cat costa o astfel de tabara? Nu sunt multe familiile care sa isi poata permite un astfel de "lux"...
Pentru a-mi face o idee despre ceea ce inseamna o astfel de oportunitate am ales tabara la Hotel Institute Montreux. Mi-a atras atentia faptul ca propune un program tematic/vocational deschis tinerilor de 16-20 de ani, in limba engleza ( motiv pentru care este necesar sa cunosti aceasta limba la nivel B1 (Intermediate) sau 4.5 IELTS.) , pe malul lacului Geneva , intr-un vechi hotel renovat si dotat cu tehnica de ultima generatie.
Aici , "cursantii au posibilitatea sa cunoasca universitatea, sa se intalneasca cu actualii studenti si sa utilizeze facilitatile universitatii. In fiecare trimestru, Hotel Institute Montreux primeste aproape 550 de studenti din intreaga lume. Școala are o biblioteca moderna, cu resurse actualizate, precum si o sala de informatica." dupa cum este prezentat cursul de catre cei de la IntegralEdu.
Programul de studiu imbina fericit orele de curs cu practica si divertismentul, astfel incat elevii sa se familiarizeze cu avantajele si, de ce nu?, dezavantajele unei diplome in domeniul hotelier.
Sincer, personal as opta pentru cursul de "Introducere in arta culinara":
- Introducere in arta culinara clasica – o combinatie de demonstratii culinare si cursuri practice, precum si formare teoretica privind calitatea produselor alimentare si a continutului lor;
- Introducere in designul meniului – pregatirea diverselor meniuri, in functie de preferintele clientului;
- Organizarea si administrarea unui restaurant;
- Produse alimentare din intreaga lume;
- Introducere in pregatirea deserturilor si diferitelor tipuri de produse de patiserie - master class-uri cu tema "ciocolata si branzeturi elvetiene".
- Cazare in campus, in camere duble confortabile cu baie;
- Pensiune completa de luni pana vineri, brunch si cina pentru sambata si duminica;
- Cursuri;
- Materiale de studiu;
- Certificat;
- Excursii si vizite educative - crama de vinuri, fabrica de branza, fabrica de ciocolata, muntii si lacurile din zona;
- Telefon 24/24 in caz de urgente.
In loc de concluzie
Invatamantul romanesc este renumit in lume pentru pregatirea de inalta calitate care se face in anumite domenii: IT, medicina, drept. Oare nu s-ar putea organiza astfel de tabere educationale si la noi? Am atrage elevi/studenti, turisti si, nu in ultimul rand, fonduri.
E doar o idee...
duminică, 26 martie 2017
INVATA SA SPUI "MULTUMESC"
Dragii mei dragi, Cluj-Napoca
26.03.2017
A trecut ceva vreme de cand v-am scris ultima data. Cred ca eram prin clasa a 9-a...Sa tot fie 30 de ani de atunci. Pe vremea aceea va scriam in fiecare vacanta de vara pentru a va spune ca suntem cuminti, ca ii ascultam pe bunici si...sa ne mai trimiteti bani.
De ce am uitat sa mai scriu scrisori? Pentru ca a aparut telefonul si mai apoi internetul , iar comunicarea este mult mai usoara asa.
Ce mi-a venit tocmai acum sa va scriu? Poate pentru ca simt ca totusi, imbatraniti si timpul trece pe nesimtite. Sau poate ca , parinte fiind si eu, am devenit mai sentimentala si mai sensibila.
Ma credeti, nu-i asa?
De fapt, stand stramb si judecand drept, am inteles ca nu as fi ajuns ceea ce sunt acum fara sprijinul vostru. Chiar daca acesta a constat intr-un sfat, o dojana ori o incurajare. Ati fost mereu acolo fara ca eu sa v-o cer.
Si nu v-am multumit niciodata pentru asta!
O fac acum , cerandu-mi iertare pentru ignoranta mea!
Stau si ma gandesc cateodata cat de greu e pentru o mama sa simta atat de
multe lucruri de-odata. Trebuie sa fie ferma, dar intelegatoare, sa dea
pedepse, dar sa fie drepte, sa isi lase copilul sa-si faca drumul lui, dar
totusi sa incerce sa ii dea o directie buna.
Te admir , mama ,pentru ca le poti
face pe toate si sa para ca de fapt nu a fost greu. Ai crescut 3 copii… imi place ca mereu stii sa
intorci orice problema pe o mie de fete si pana la urma sa gasesti solutia cea
mai buna.
Te iubesc , mama, pentru ca imi
esti o prietena buna, care ma asculta, care ma incurajeaza. Tu m-ai invatat ca
in viata trebuie sa-mi gasesc singura limitele si ca trebuie sa imi fac
propriile greseli...nu ai incercat sa iti traiesti viata prin copiii tai, ci
alaturi de ei. Cand am fost la pamant m-ai ridicat prin umorul tau...cand mi-a
fost bine, ai sarbatorit alaturi de mine. Orice mic succes l-ai amplificat la
rang de realizare si orice problema majora ai redus-o. Si toate astea pentru ca
esti o mama fenomenala, pentru ca esti o persoana buna...
Iti multumesc pentru ca esti MAMA
MEA!
Ma intreb uneori cum e sa fii tatal a trei copii atat de diferiti? Cum sa intelegi personalitatile lor , sa te imparti in asa fel incat sa reusesti sa le acorzi tuturor atentia si indrumarea de care au nevoie...
Tu, tata, ai reusit sa ne indrumi pasii in directia buna , chiar si atunci cand acestia erau sovaielnici si mici. Ne-ai impins de la spate cand vroiam sa renuntam , cand ni se parea ca este prea greu ,dar niciodata nu ai cedat....rugamintilor noastre .
Te iubesc, tata, pentru ca mi-ai pus pentru prima data pensula in mana , pentru ca ai fost criticul cuvintelor incalcite gasite mazgalite pe ultima pagina a caietelor . Pentru ca niciodata nu mi-ai spus "nu poti"! Pentru ca intotdeauna m-ai convins sa merg inainte si m-ai invatat ca fiecare drum incepe cu primul pas . Pentru ca viata este o continua alegere . Chiar daca uneori nu am luat cea mai buna decizie , este important sa invat din greseli. Si toate astea pentru ca esti un tata special ...
Iti multumesc pentru ca esti TATAL MEU!
Inchei scurta mea scrisoare spunandu-va ca va iubesc.
Si pentru asta, MULTUMESC!
Cu drag,
fiica voastra , Amalia
Nu este greu sa spui acest cuvant. Poate ca de cele mai multe ori ti se pare ca este de la sine inteles, ca ai facut-o printr-un gest sau o privire. Dar nu subestima niciodata puterea cuvantului! Invata sa spui "MULTUMESC" cu toata fiinta ta ! Si fa-o mai ales fata de parintii tai! Sunt singurii pe care ii ai ...iar maine ar putea fi prea tarziu...
Pentru a constientiza frumusetea si puterea acestui cuvant, cei de la Provident au lansat o campanie : trebuie sa realizezi un mesaj (clip video de maximum 30
de secunde, mesaj- text sau poze cu parinții alaturi de mesaj) pe care
să il postezi apoi pe contul personal de Facebook cu tag către pagina Mulțumesc Părinților și folosind hashtagul #multumescparintilor. Mai apoi trimite scrisoarea și printr-un mesaj către pagina de facebook pentru a te înscrie astfel în concurs și a putea câștiga prin tragere la sorți premii în valoare de 500 de lei fiecare.
miercuri, 22 martie 2017
CARTOFI GRATINATI
In calitate de mama-sotie-gospodina... va dau un sfat: cand nu mai stiti ce sa faceti de mancare, intrebati-va copiii! Cu siguranta te vor scoate din impas!
CARTOFI GRATINATI
Ingrediente:
- 1 kg de cartofi albi
- sare
- 2 lgt Maggi Secretul gustului intensavor legume
- 250 g Mozzarella Delaco
- 1/2 lgt Rozmarin macinat Kotanyi
Mod de preparare:
Cartofii i cureti de coaja, ii speli si ii tai cubulete apoi ii pui la fiert in apa cu sare.
Cand sunt aproape fierti adaugi Maggi si ii mai lasi la foc mic cca 10 minute.
Intre timp dai mozzarella pe razatoarea medie.
Scurgi cartofii de apa si ii asezi in straturi alternative cu mozzarella intr-un vas termorezistent. Ai grija sa inchei cu mozzarella, iar deasupra presari rozmarinul.
Dai la cuptor pentru 15 minute.
Ii poti servi ca atare sau pe post de garnitura.
Sa aveti pofta!
Tips&Tricks: daca ai, poti inlocui rozmarinul macinat cu frunzulite proaspete.
AVEM SI #MANCARECUNOTIFICARE
- Mami, mami! Vino repede!
Trantesc lingura in farfurie, fac focul mic la aragaz, inchid robinetul, ma sterg pe maini si...
- Offf, mami!...Trebuia sa vii mai repede!...
- Pui mic, stii ca atunci cand gatesc nu pot sa ajung instant atunci cand ma chemi...
- Am vrut sa iti arat ceva...
- Arata-mi acum!
- Nu pot. S-a terminat!
- Ce s-a terminat?
- Reclama. Cu "Carolino"...
- Acum ce nazbatii mai face micul "Servetel"?
- A facut un ambalaj nou. Cu senzor care iti arata...Stai! Uite-o!
.....................................................................
- Dar stii ca e haioasa? Si interesanta ideea...
- Ai vazut? Imi cumperi si mie salam "Semenic"?
- Stii ca ti-am mai luat, nu-i asa?
- Daaaa, dar sunt curioasa...
- Stiu. Tocmai de aceea am sa ma documentez putin . E voie?
- Numai daca imi spui si mie ce ai citit.
- In regula! Dar pana atunci opreste televizorul si continua sa citesti, iar eu voi termina mancarea.
- Aaaa! De aceea miroase asa, a...
- Ars! Te mananc!
- Ca pe un salam "Semenic"?
#MANCARECUNOTIFICARE SAU CUM SA FII UN CUMPARATOR MAI INTELIGENT
Si uite-asa, micuta mea mi-a dat inca o "tema pentru acasa". Iar cum eu sunt o eleva foarte silitoare la "scoala mamelor" am inceput sa studiez.
Ce am aflat? Unele lucruri pe care deja le stiam:
- la Caroli Foods există o preocupare continuă pentru calitatea produselor și a proceselor de fabricatie;
- se monitorizeaza continuu întregul lanț frigorific al produselor , de la producere, trecand prin transport, pana la magazine;
- distribuie produsele proprii doar către partenerii care înțeleg și respectă condițiile optime de depozitare și păstrare ale produselor ;
- produsele Caroli sunt păstrate la temperatura optimă, respectiv la 2-8°C;
- le pasă de consumatori și inoveaza continuu produse si procese de fabricatie in beneficiul lor.
Dar si lucruri noi:
- cele 3 SKU-uri de Salam Semenic Extra de la Caroli ( Extra cu 90% carne, Picant Extra cu 90% carne și varianta Gastro ) au de acum o eticheta inovatoare, cu cadran termosensibil; acest cadran termosensibil își schimbă culoarea în functie de temperatura produsului:
- sub 8°C are culoarea verde
- peste 8°C incepe să sa coloreze in galben
Acest lucru nu inseamna ca produsul nu mai este proaspat, ci simplul fapt ca a stat la o temperatura mai mica decat cea recomandata ( 8*C) mai mult de 40 de minute. Tot ceea ce ai de facut este sa il reamplasezi la rece si este bun de consum , in limita termenului de valabilitate inscriptionat pe eticheta.
- calorimetrul termic, fiindca despre el vorbim, este foarte sensibil , reactionand la schimbari de temperatura, fie ca tii salamul in mana, fie ca l-ai uitat pe masa din bucatarie; in acest caz el isi schimba culoarea , trecand spre galben;
- dupa reamplasarea produsului la frigider , el isi va recapata culoarea verde , insa timpul de reactie depinde de durata de timp in care a stat la o temperatura ridicata ; acesta poate fi chiar si de 1 ora, daca a stat pe masa din bucatarie , de exemplu;
- daca vezi in vitrina magazinului produse ale caror etichete termosensibile au culori diferite, evita sa le alegi pe cele care au culoarea galbena, chiar daca termenul de valabilitate este mai lung si par mai proaspete! Inseamna ca nu sunt pastrate corespunzator ( sunt in afara fluxului de aer rece) si pot fi alterate. Bineinteles ca nu poti verifica de cat timp sunt asa si daca celelate au fost pastrate corespunzator tot timpul , insa asa cum spuneam, Caroli Foods distribuie produsele proprii doar către partenerii care înțeleg și respectă condițiile optime de depozitare și păstrare ale produselor;
- eticheta indicatoare poate avea nuante diferite de verde: verde închis când temperatura produsului se apropie de 2°C şi verde deschis când temperatura produsului se apropie de 8°C;
- de ce eticheta a fost introdusa doar pentru salamul Semenic? "Am ales Salamul Semenic Extra cu 90% carne ca „promotor” al etichetei cu cadran termosensibil deoarece încă de la lansare, Caroli Salam Semenic reprezintă cel mai recent răspuns al nostru la interesul crescut pe care consumatorii noştri l-au acordat produselor cu multă carne. Astfel, anul trecut am decis să extindem varietatea de produse din categoria Salamuri, cu un produs cu conținut ridicat de carne, pentru a ţine pasul cu preferinţele în continuă creştere ale consumatorilor pentru alimente cât mai nutritive. Suntem bucuroşi că le putem oferi consumatorilor produse de calitate superioară, un gust bogat şi inconfundabil si un nou element ce atrage atentia asupra păstrarii în siguranță a produselor noastre. ", completează Anamaria Băjan (Director Executiv de Marketing, PR si Business Development al Caroli Foods Group).
- Iubito, ti-ai terminat temele?
- Daaaaa, de mult! Acum desenez.
- Ce desenezi?
- Il desenez pe "Servetel"-ul Carolino. E tare haios!
- Si reusesti?
- Nu prea...
- Uite, ca sa iti vina inspiratia mergem sa cumparam #mancarecunotificare...
- Ce sa cumparam?
- Salam "Semenic" cu eticheta termica. Ti-am spus ca si eu imi fac temele!
- Inseamna ca e mai bun?
- Inseamna ca e "mai destept", iar eu am devenit un cumparator mai inteligent!
marți, 21 martie 2017
#EUNUMAIZIC - SA FIE POEZIE!
Astazi a fost declarata "Ziua poeziei".
S-au "platit" cafele cu versuri. Si bilete de transport.
S-au si scris versuri.
O zi frumoasa de primavara...cu fluturi in stomac.
Eu de ce as fi altfel?
DE DRAGOSTE
Fluturi beti , fluturi nebuni
De-atata lumina,
Fluturi dansand doar amandoi-
Flori de furtuna,
Iubindu-se-n arsita verii pe fan,
Fluturi nebuni.
O plasa pandeste deasupra in vant,
Dar lor nu le pasa,
Inchid ochii si-si strang aripa unul de altul dansand,
Iar plasa se rupe de-atata cuvant:
Iubire…Iubire…Si-atat…