"Bun! Adica iar ...legume? "
Sa nu imi spuneti ca nu ati auzit macar o data acest protest din partea familiei...mai ales a copiilor!
Si atunci...hai sa ii convingem ca legumele sunt delicioase !
APERITIV DIN ZACUSCA SI BRANZA
Ingrediente:
a. Zacusca
- 1,5 kg ceapa alba
- 6 kg vinete
- 3 kg ardei capia rosu
- 3 kg gogosari rosii
- 1 l bulion
- 1 l ulei
- 6 lg sare
- 1 lg piper macint
- 3 foi de dafin proaspete sau uscate
- 2 pahare de apa rece
b. crema:
- 200 g zacusca
- 100 g crema de branza
- 1 lgt Maggi secretul gustului intensavor legume
- frunze de ceapa verde
- feliute de ardei capia rosu
- paine
Mai ai nevoie de:
- 20 borcane cu capac, a 400 ml fiecare
Mod de preparare:
a. Zacusca
Vinetele le speli si apoi le coci pe plita, dupa care le decojesti si le toci . Eu folosesc doar ustensile din lemn, pentru a nu le oxida.
Ardeii capia ii speli, ii coci , ii decojesti , ii cureti de cotoare si de seminte si apoi ii dai prin masina de tocat.
Ceapa o cureti , o tai in sferturi, o speli bine sub jet de apa rece si o dai prin masina de tocat.
Gogosarii ii speli, ii cureti de cotor si seminte, ii tai in sferturi si ii dai prin masina de tocat.
Ceapa o pui intr-o cratita impreuna cu 1 pahar de apa si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand scade apa ( cca 45 min.). Amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Ardeii copti ii amesteci cu gogosarii si ii pui intr-o oala mai mare ( 10 l) impreuna cu 1 pahar de apa si ii lasi sa fiarba la foc mic cca 45 minute, pana cand devin pastosi si scade apa. Nu uita sa mai amesteci.
Poti face aceste 2 manevre simultan, ca sa nu pierzi prea mult timp.
Amesteci ardeii cu ceapa in oala cea mai mare si ii lasi sa fiarba impreuna 30 minute, dupa care adaugi si vinetele, amestecand usor.
Mai lasi la fiert 30 de minute si adaugi sarea, piperul si foile de dafin proaspete ( eu am un mic arbust pe balcon; daca nu ai, poti folosi foi uscate), lasand la foc mic inca 15 minute.
Adaugi uleiul, cate putin si amesteci cu grija. Lasi sa fiarba inca 1 ora si mai amesteci, ca sa nu se lipeasca.
Ultima data se adauga bulionul . Cand totul este omogenizat bine mai lasi la fiert inca 1 ora. In acest moment, zacusca ar trebui sa fie ca o pasta , care se desprinde usor de peretii oalei. Este semnul ca este suficient de fiarta.
In acest timp, tu speli borcanele si le lasi la uscat in cuptorul incalzit, pentru a se steriliza.
Asezi borcanele unul cate unul intr-o farfurie de metal ( ca sa nu se crape) si le umpli cu zacusca. Le inchizi si le lasi la dunst uscat ( sa se raceasca intre paturi) 24 de ore, apoi le etichetezi si le asezi frumos in camara.
Dar...nu uita sa pastrezi unul pentru crema minune care ii va face pe cei mici sa se linga pe degetele!
Amesteci crema de branza cu Maggi pana cand acesta se dizolva complet si adaugi, pe rand, zacusca.
Daca vrei poti prepara o cantitate mai mica, insa s-ar putea ca tie sa nu iti mai ajunga...
Servesti crema cu felii de paine prajita , decorata cu " palmieri" din ceapa verde. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu