luni, 29 februarie 2016

CEAFA LA CUPTOR CU IERBURI AROMATE


    Sa mai incercam si altceva...


CEAFA LA CUPTOR CU IERBURI AROMATE





Ingrediente:
  • 1 buc de ceafa ( cca 1 kg)
  • sare
  • piper
  • Maggi Intensavor Legume
  • 3 linguri mustar Dijon
  • 1 lgt patrunjel verde tocat
  • 1 lgt leustean verde tocat
  • 1 lgt telina verde tocata
  • 2 lg ulei
  • 100 ml apa
Mod de preparare:

 Carnea o speli sub jet de apa rece si o tai felii groase de cca 0,5 cm si o condimentezi cu sare, piper si Maggi. O lasi la rece 1 ora.



 Pornesti cuptorul si asezi feliile de carne in tava unsa cu ulei. Adaugi apa si acoperi totul cu hartie pentru copt. Dai la cuptor pentru 20 minute.

 Prepari un sos din ierburi si mustarul Dijon.

 Indepartezi hartia si ungi feliile de carne cu un strat subtire de mustar si mai lasi 10 minute. Intorci feliile de carne si le ungi cu restul de sos si pe cealalta parte. Mai lasi la cuptor 20 de minute. 

 Servesti imediat cu garnitura preferata, alaturi de cei dragi.






SPRING SUPERBLOG 2016 SAU ANTIDOTUL ASTENIEI DE PRIMAVARA



   Care va sa zica de maine vine primavara!

  Martisoare...flori...fete frumoase...fete zambitoare...ploi...soare...astenie... Un amalgam de trairi si imagini...si...

  Spring SuperBlog 2016! 

 Va sa zica: provocare...adrenalina... limite...fara limite! Articole pe ultimele secunde, altele scrise dintr-o rasuflare...

  Care ploi? Care soare? Care astenie?

 Primavara sa fie!


Particip Spring SuperBlog 2016

vineri, 26 februarie 2016

PESTE LA CUPTOR CU LEGUME



    Imi place pestele. Imi place sa pescuiesc. Imi place sa il gatesc.


 PESTE LA CUPTOR CU LEGUME









Ingrediente: 

  • 1 buc somn de cca 1,5 kg 
  •  2 cepe albe, mari
  •  praz 
  •  6 catei de usturoi 
  • 1/2 ardei capia rosu
  • 1 morcov mic
  • sare
  • piper
  • Magi secretul gustului intensavor legume
  • 50 ml vin alb
  • 50 ml ulei
  • 1 pahar de apa

Mod de preparare:

 
  Pestele se curata (eu i-am taiat si capul) si se condimenteaza.



   Ceapa, usturoiul, prazul, morcovul si ardeiul se curata si se taie rondele .

   Se toarna uleiul in tava si se aseaza pestele.




    Se presara legumele peste peste si in tava.
 

    Se adauga apa si se acopera cu folie de aluminiu; se da la cuptor pentru 45 min; se indeparteaza folia si se adauga vinul , lasand la cuptor inca 5 min.

    Se serveste cu garnitura preferata, alaturi de un pahar de vin alb.

joi, 25 februarie 2016

MEDIESENII ROCK AND ROLL...CLUJENII?..."SEMNAL M "




     Vad un afis si zic: uite un lucru bun! Cineva...pe numele lui Mircea Hodârnău...  


afis lansare cvcarte rock and roll 2    

s-a gandit sa adune intre copertile unei carti informații prețioase despre activitatea culturală din Mediaș, județul Sibiu, din perioada anilor 1950 – 2015. Numai ca fenomenul a fost atat de complex ca au iesit doua carti. Doua carti a caror lansare se va intampla sambata, 27 februarie a.c., de la orele 19.00, la Sala Traube, sub patronajul Asociatiei culturale “Mediasul Nostru“ si a Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias. 

  Primul volum cuprinde cele mai importante formații și interpreți de muzica pop–rock din Mediaș, de la Ansamblul Gaz Metan din anii `50 pana la  debutul Ioanei Vintu pe scena celebrului Apollo Theatre din New York, unde si-au inceput cariera si megastarurile James Brown si Michael Jackson .

  Cel de-al doilea conține 34 de interviuri cu personalitati medieșene din domeniul muzicii. Unii dintre ei inca mai locuiesc in Medias, altii s-au stabilit in alte orase din tara sau in strainatate, in Germania, Statele Unit e ale Americii sau Olanda.

  Si tot stand eu si ascultand formatiile mediesene ( noroc ca exista Youtube! ) mi-a incoltit in minte o idee: oare despre formatiile din Cluj a scris cineva? Ca sunt o multime! De la "Semnal M" si "Compact" la "Altar" si "Voltaj"... Dar...nimic! Sau cel putin nu am gasit ...

 Acum, sa nu credeti ca o sa ma apuc eu (sau, de ce nu?) de scris , dar am sa va vorbesc putin despre una dintre trupele mele favorite.

...1985...

 ...Primavara...clasa a 7-a...

... "Tovarasa" diriginta hotaraste ca suntem destul de mari ca sa organizam o petrecere de 8 Martie, cu clasa: fetele aduc sendvisuri si prajituri, iar baietii- sucurile.

  Asa se face ca dupa terminarea cursurilor dam cu totii fuga acasa si ne intoarcem cu toate cele. Intre timp, clasa este aranjata frumos: bancile scoase pe coridor, scaunele asezate langa perete cu cate o garoafa pe cele din partea stanga, iar langa catedra...ring de dans! Uau! Ring de dans?...Si un pick-up trona in mijlocul catedrei cu cateva placi langa el...

  Ne-am asezat frumos pe scaune , invartind garoafele in palme, in timp ce "tovarasa" ne povestea despre ziua de 8 Martie si importanta ei. Noi o ascultam, dar nu o prea auzeam: aruncam priviri furise spre catedra si ringul de dans...

  Apoi ne-a invitat sa servim cate un sendvis, o prajitura, un suc si a pus primul disc. Mancam cuminti cu sevetelele intinse in poala uniformei si cu paharul in mana. Florile zaceau pe undeva, pe sub scaune. Fetele, de o parte a clasei, baietii- de cealalta. Apoi, se aude vocea dirigintei:

   "- Acum, la dans!" Si a schimbat discul.

  Niste acorduri lente au inceput sa curga din difuzor...

 "- Nu vrea nimeni? Atunci o luam pe rand! Alexandru, te rog sa inviti o colega la dans!"

  Si Alexandru s-a ridicat , a privit in gol pe deasupra sirului de fete si a pornit cu pasi siguri spre...mine?! A facut o reverenta caraghioasa si a intrebat:

 "- Dansezi?"

  Puteam spune ca nu?

  M-am ridicat si am inceput sa dansam...Cam la jumatate de metru distanta, cu privirile atintite undeva, in abisul de peste umarul celuilalt, concentrati asupra cantecului...

 " ...Vad,la fereastra ta tarziu
O lumina si nu stiu
De esti treaza sau visezi..."


... Un pas la stanga, unul la dreapta...

  Fredonam in gand, atenta sa nu pierd nici un cuvant...

  De atunci, ori de cate ori aud cantecul celor de la "Semnal M" imi amintesc de primul meu dans...

  Dar, chiar asa? Ce or mai fi facand?

 Trupa rock s-a infiintat in 1977 , avându-i  în componență pe Iuliu Merca, Ștefan (István) Boldijar, Liviu Hrișcu, Constantin Sălăgean și Tavi Popovici. În 1978 au lansat primul album, intitulat „Trenul cursă de persoane Apahida - Cluj-Napoca", iar piesa "Moara" ajunge pe locul 3 in topul BBC!

  Anul 1979 il aduce in componenta pe Solomon „Soti" Francisc ( pe care am avut onoarea de a-l cunoaste personal) , iar piesa "Bal la Apahida", a figurat chiar și în topul „tradițional" din Japonia, constituind temelia curentului muzical etno din România.

 In iarna lui 1983 se lanseza alte 2 piese de succes:  „Desculț în iarbă" și „Spune-mi cine ești".

  1996 aduce cu sine un nou album, „Povești la gura sobei".

  În primăvara lui 2004 se  va realiza dublul CD și dublu MC, intitulat „IERI" și „AZI", lansat în București și Cluj.

 ( sursa informatiilor: Wikipedia)

  Iuliu Merca si "Soti" sunt acum unul langa celalt si le canta ingerilor...Restul...duc "Semnal M" mai departe: in 2015 au cantat la încheierea festivalului de muzică folk "Invitație la Castel".

 Si sunt convinsa ca vor mai concerta inca multi ani de-acum incolo. Poate in alta componenta, dar mereu pe sufletul meu. Si, cine stie, chiar fiica mea va dansa primul ei blues pe acordurile piesei "La fereastra ta"...


  
  

marți, 23 februarie 2016

CONCURS...CONCURS...



  Va promiteam un nou concurs.

 M-am tinut de cuvant!

   Cu ce ocazie? 2 ani de blog...1 an de pagina de facebook...8 martie... si as mai putea adauga multe.

 ATENTIE: CONCURSUL SE DESFASOARA PE PAGINA DE FACEBOOK A BLOGULUI!

    Premiul se vede: un balsam de buze si un colier cu pandantiv foarte dragut, perfecte pentru ziua de 8 Martie.






 

Regulament: 
 
1. LIKE paginii de facebook a blogului aici ( daca nu ai dat deja)


2. LIKE+SHARE PUBLIC postarii de concurs


3. INTRI PE BLOG http://arome-fel-de-fel-amalia.blogspot.ro/ si vezi ce reteta ti-ar placea sa gatesti sau sa ti se gateasca de 8 martie


4. lasi un comentariu aici cu linkul retetei si NR. DE ORDINE CU CARE AI POSTAT.


5. DURATA: 23.02.2016-2.03.2016


6. CASTIGATORUL VA FI EXTRAS CU RANDOM SI ANUNTAT IN DATA DE 4.03.2016.
SUCCES!


ATENTIE: CONCURSUL SE DESFASOARA PE PAGINA DE FACEBOOK A BLOGULUI!

vineri, 19 februarie 2016

PULPE CROCANTE



   Am fost la un restaurant cu specific international , iar ospatarul  mi-a recomandat "pulpe crocante". Mi-au placut si...le-am facut!



 PULPE CROCANTE








Ingrediente:
  • 8 pulpe superioare
  • sare de mare
  • piper mix
  • Maggi secretul gustului intensavor gaina
  • 1 ou
  • 200 g fulgi de porumb









Mod de preparare:


  Pulpele le speli sub jet de apa rece si le cureti.

  Condimentezi cu sare si piper.

  Oul il bati bine cu Maggi secretul gustului intensavor gaina.

 Fulgii de porumb ii zdrobesti bine.

  Iei fiecare pulpa si o treci prin oul batut , apoi prin fulgi si o asezi in tava tapetata cu hartie pentru copt.






     Dai la cuptor pentru 45 de minute, intorcandu-le pe ambele parti astfel incat sa se rumeneasca uniform.




   Le servesti cu garnitura preferata.



COSTITE AFUMATE LA CUPTOR CU CARTOFI AURII



  Inventam?

  Sau actualizam?

 Sau ...


 COSTITE AFUMATE LA CUPTOR









Ingrediente:
  • 5 buc costite afumate, prefierte,late de 4-5 cm
  • sare
  • piper
  •  Maggi secretul gustului intensavor legume
  • 2 lg ulei
  • 200 ml apa
  • 500 g cartofi albi, mici

Mod de preparare:

   Cartofii ii pui la fiert, cu coaja cu tot, in apa cu 1 lingura de Maggi secretul gustului Intensavor legume. 


  Costitelor le dai un clocot , ca sa iasa putin fumul. Apoi le asezi intr-un vas termorezistent in care ai pus uleiul. Adaugi apa si presari codimentul de legume si piper, acoperi totul cu hartie pentru copt si dai la cuptor pentru 30 minute.



  
    Cand au fiert cartofii , ii cureti de coaja si ii adaugi langa costite, indepartand hartia. 




 Mai lasi la cuptor , la foc mic, cca 15 minute, pana cand se rumenesc.

Servesti imediat cu multa dragoste. 

 

joi, 18 februarie 2016

MY HEART WILL GO ON - BY POSTMODERN JUKEBOX


   ... Mykal Kilgore - voce...

  ... Brandon Rogers - backup...

  ...  Matt Bloyd - backup...

 ... Gary Melvin- chitara...

 ... Todd Schroeder - pian...

... Adam Kubota - bass...

...Martin Diller - tobe...

...Scott Bradlee - producator...

  Va spun ceva aceste nume?

   Nu? Nu va condamn! Nici eu nu am auzit de ei pana acum cateva zile... 

   Dar de  "Titanic" ati auzit? Si de "MY HEART WILL GO ON"? Eram sigura! Ce femeie nu a varsat lacrimi amare vizionand filmul? Sau pur-si-simplu ascultand-o pe Celine Dion ?

  Ce legatura este intre acesti domni si toate acestea? Simplu: ei constituie formatia Postmodern Jukebox care nu fac altceva decat sa preia hiturile de astazi si sa le transforme în superbe vintage-uri, cu parfumul secolului trecut.
  
  Imaginați-vă piese din repertoriul unor voci precum Beyonce, Britney Spears sau Celine Dion refăcute ca și când ar fi fost scrise pentru Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Judy Garland sau Nina Simone, și o orchestră micuță, vibrantă, cu un sound a la Benny Goodman Orchestra după o supradoză de energizant. 






  Nu-i asa ca v-am deschis apetitul pentru muzica buna? Eu , una, m-am abonat la canalul lor de Youtube si scriu, gatesc, fac curatenie ascultandu-i... Iar aceasta piesa mi s-a lipit de suflet. Cand ii ascult parca simt pamantul cutremurandu-se sub mine ( si nu e de la aspirator si nici de la mixer!...) si imi dau lacrimile (...dar nu de la ceapa...). Nu este vocea suava a Celinei, insa acesti domni au acel "ceva " care te face sa le asculti piesa din nou si din nou. La fel ca popularele lor videoclipuri, fiecare melodie live Postmodern Jukebox e o punte de legătură între generații, cu piese fresh cu un sound familiar. Un spectacol de neratat, irezistibil pentru toate vârstele!

  Daca te-am facut curios, afla ca  vor veni în România pe 29 mai 2016 si vor concerta la Sala Palatului. În funcție de distanța față de scenă, biletele costă 120, 160, 200 și 250 lei (VIP).  Se pot cumpăra începând de mâine, 1 octombrie, orele 14:00, online pe www.eventim.ro sau prin rețeaua Eventim.

   Ne vedem acolo!

















CONCURS PE PAGINA DE FACEBOOK- CASTIGATOR



 Si a fost si primul concurs organizat de mine pe pagina de Facebook a blogului. 

 Credeam ca vor fi vre-o 50 de inscrieri, dar realitatea a fost alta: 382 de inscrieri valide! Va dati seama ca a durat ceva vreme sa validez si sa inregistrez fiecare participare...Dar am reusit.

 Va multumesc pentru participare si rabdare!








  Mai jos aveti filmuletul extragerii:




Asadar...












In curand un nou concurs interactiv, de 8 Martie. Sper sa va placa la fel de mult.

marți, 16 februarie 2016

JACK CANFIELD SI "SUPA" LUI DE MILIOANE



   Eram in vizita la o prietena si pe o noptiera am vazut o carte:


Jack Canfield, Mark Victor Hansen - Supa de pui pentru suflet. Povesti adevarate de viata care deschid inima si trezesc spiritul -   

  Am rasfoit-o curioasa , dar ea mi-a spus ca mi-o va imprumuta dupa ce o va termina de citit. Era insa, o carte ce trebuie savurata rand cu rand , deci va dura o vreme. 

  Bine-inteles ca a doua zi am intrat in prima librarie si mi-am cumparat-o. Ma intrigase titlul si introducerea: "Cu dragoste dedicam aceasta carte sotiilor noastre, Georgya si Patty, si copiilor nostri, Cristopher, Oran, Kyle, Elisabeth şi Melanie, care sunt supa de pui pentru  sufletele  noastre. Voi mereu ne mângâiaţi inima şi ne învioraţi sufletul. Vă iubim foarte mult".

  Nu am regretat nici o clipa si, recunsoc, am savurat-o nu rand cu rand, ci litera cu litera! Ma regaseam in fiecare povestire si am incercat sa invat cate ceva . Nu stiu daca am reusit sau nu, cert este ca am devenit o mama, o sotie si o fiica mai buna. Am inteles ca nu trebuie neaparat sa castig milioane pentru a fi fericita. Fericirea vine din interior si prefer sa am in suflet milioane de zambete si momente frumoase petrecute impreuna cu cei dragi. 

  Si stiti ceva? O data cu aceasta fericire a venit si implinirea profesionala si personala. Chiar si faptul ca scriu acum, aici, pe blogul meu, se datoreaza celor invatate de la Jack Canfield .

  
     Jack Canfield este cunoscut drept omul care a inițiat și a condus proiectul ,,Supă de pui pentru suflet”, prin care a ajuns la peste 500.000 de suflete de copii, tineri, îndrăgostiți, părinți și bunici. Deține recordul mondial pentru 7 volume aflate concomitent pe lista de bestseller-uri ale revistei New York Times. 

   În programele sale de training, a ajutat mii de antreprenori, manageri de top, agenți de vânzări să obțină performanțe în carieră, dar și în viața personală.

  Si acum, acest fenomen vine chiar in orasul meu , Cluj-Napoca, pe 10 martie! Cum as putea rata o astfel de ocazie?  
 
    Seminarul ”Principiile Succesului” prezintă, sistematizat, traseul către succes – întregul drum de unde ești până la viața pe care îți dorești să o trăiești în toate aspectele ei (personal și profesional). Informațiile pe care le vei primi sunt gândite strategic pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Fiindca, nu-i asa, intotdeauna este loc pentru mai bine! Si acesta este principalul lucru pe care eu l-am invatat citind aceasta carte.

  Avand in vedere ca Jack Canfield va prezenta pentru publicul român 64 de principii fundamentale pentru cei care vor să-și trăiască visul, inseamna ca mai am de invatat doar 63...

  Va fi un mod deosebit, constructiv si creativ de a-mi petrece ziua de nastere....

duminică, 14 februarie 2016

IUBIREA ALTER EGO



IUBIREA ALTER EGO






Iubitul meu te invit la un ceai...
Mi-e dor sa-ti simt mana prin parul balai,
sa imi asez fruntea pe umarul tau,

sa bem incet ceaiul- al tau si al meu,
din canile-acelea, luate demult,
cand ceaiul avea doar gust de sarut...

Iubitul meu, te invit la un vin...
Mi-e dor de cuvinte soptite divin,
sa-mi las sarutarea pe cald pieptul tau,
sa sorbim vinul- al tau sau al meu,
din canile-acelea luate cu dor
cand vinul avea doar gust de amor...

Iubitul meu, te invit sa visam...
Cu ciocolata in mana acuma adorm;
mi-e dor sa iti simt mangaierea vibrand,
sa nu se trezeasca copiii plangand,
sa nu mai bem din cani cu printese
ciocolata cea calda cu gusturi alese...

CLATITE DANTELATE CU SOMON SI BRANZA DE CAPRA



  Imi plac clatitele. In fel si chip: dulci, sarate, mai subtiri sau mai groase, rotunde sau in forme ciudate...

Dar...dantelate?

 De ce nu?




CLATITE DANTELATE CU SOMON SI BRANZA DE CAPRA


Ingrediente:
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 1/2 lingurita coaja rasa de portocale
  • 500 ml apa minerala
  • 2 cani de faina
  • somon file'
  • crema de branza de capra
  • castravete verde
  • ulei
  • un strop de magie
  • multa dragoste
 Mai ai nevoie de o sticla de plastic de 500 ml careia ii gauresti dopul in 5-6 locuri.





Mod de preparare:


Aluatul de clatite:

    Oul , impreuna cu praful de sare si coaja de portocala , le bati cu ajutorul telului.




    Adaugi zaharul si apa minerala, continuand sa bati.




    Faina o torni in ploaie, amestecand rapid, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Trebuie sa obtii un aluat de consistenta unei smantani subtiri.




    La final presari putina magie si mai amesteci putin.

    Torni compozitia in sticla si astupi cu dopul.




   In tigaia bine incalzita si unsa cu ulei coci clatitele turnate cu sticla, in diferite forme.







    Se coc foarte repede si le intorci cu grija, ca sa nu se rupa.

Montare:

    Pe fiecare clatita asezi cate o felie de somon, pe care o ungi cu crema de branza si presari castravete tocat marunt. 












   Rulezi cu grija si le impachetezi la capete, ca si pe sarmale.


   Le servesti presarate cu multa dragoste.

 

Pofta buna!

luni, 8 februarie 2016

luni, 1 februarie 2016

POVESTEA VINULUI SOLAR



   Au fost o data ca niciodata doi batrani, pe numele lor "Soare" si "Tarana". 

  Traiau ei fericiti in casa lor din Mehedinti, ascunsa sub coama dealului, alaturi de cei trei copii  : Apa, Berea si Vinul.

  "Apa" era fiica cea mai mare. Nascuta odata cu primavara, la topirea zapezilor si inmugurirea copacilor. Era inalta si mladie, iute si harnica. Pe unde trecea ea , totul inflorea. Toti o iubeau si se bucurau de prezenta ei. Si, in fiecare an, pe 22 martie, o sarbatoreau ca pe o adevarata printesa. 


   "Berea" era cea de a doua fiica. Era micuta si balaie, jucausa si dragalasa. O iubeau , mai ales ca avea mereu o vorba buna pentru fiecare. Se nascuse in plina vara, cand granele dadeau in parg , iar rasul ei era ca o boare de racoare pe fruntile incruntate ale oamenilor. De ziua ei, pe 7 august, era mare sarbatoare.

   "Vinul" era mezinul familiei. Se nascuse la ingemanarea anotimpurilor - nici vara, nici toamna. Tocmai se terminasera viile de cules . "Soarele"saruta bland mana "Taranei" . Priveau zambind spre minunea de langa ei: parea atat de delicat , cu parul lui galben-pai incat ramaneai surprins de puterea lui. 

    Si totusi, luati cu treburile ce trebuiau neaparat terminate pana la lasarea frigului, uitasera cand s-a nascut...

- Cum am putut noi sa uitam , "Tarana"? E fiul nostru, sprijinul batranetilor noastre...

- Nu stiu, "Soare"...Eu eram  toata ziua cu copiii, iar tu...

- Tata! Mama! Ziua mea cand este? "Apa" si cu "Berea" rad de mine ca eu nu am o zi a mea...

- Ziua ta este in fiecare zi, raspunse blanda mama.

- Inteleapta, draga mea, ca intotdeauna... Dar uite, acum lucrurile s-au linistit. Treburi nu mai sunt de facut. Putem astepta linistiti sa cada bruma. Si pentru ca in lumea oamenilor  e zi de mare sarbatoare eu zic sa il sarbatorim astazi, de Sfantul Dumitru. Se stie ca era admirat de toți pentru noblețea și frumusețea lui , pentru virtuțile sale, dar si  pentru înțelepciunea și bunătatea sa. Seamana cu tine, fiul meu. 

- Asa sa fie: 26 octombrie sa fie ziua fiului nostru, "Vinul" Riesling , oamenii sa se veseleasca si sa se bucure de roadele toamnei, asteptand increzatori iarna care va veni. Sa il admire si sa i se-nchine cu masura.




  
  - Mereu precauta, "Tarana"! Mereu precauta...
 
- Cineva trebuie sa va tina cu capul pe umeri, nu-i asa? La multi ani, dragul meu fiu! Sa ramai mereu  limpede si strãlucitor ,cu  culoarea ta galben pai cu reflexii verzui ! Sa fii la fel de parfumat intens şi persistent cu arome de fructe exotice (banane), nuanţate de flori de citrice ! Sa nu iti pierzi gustul tau sec, plin, savuros, acid, cu un final generos ! Si sa sarbatorim din nou, la anul !