vineri, 20 noiembrie 2015
"CIOCOBRINA" DE LA GOICEA
- Stanuto! Sta-nu-tooo! Sta-nu-toooooooooooo!
- Ce ai, frate? Ce strigi asa?
- Pai , ce faci? Nu vezi? Iar iti intra capra in gradina!
-Si ce-are, Floreo?! Mananca si ea niste iarba ...
- Iarba, iarba, dar vezi sa nu intre la patrunjel ca iar ia laptele gust si nu ii place lu' aia mica...
- Lasa ca il fac branza si nu-l mai simte.
- Zici tu? Parca n-ai sti cat e de sensibila.
- Seamana cu tine, Floreo. Si tu esti cam carcotas : ca a mancat capra porumb si are laptele gust...ba ca a mancat leustean...acus' te iei de patrunjel...Bine ca nu mananca ciocolata , ori bea bere ca ma zapaceai de tot...
- Ei, hai si tu, Stanuto...Nu te supara, dar vezi ca nu iese de doua ori la fel branza aia a ta...
- Daca nu vreau eu sa iasa, ce zici tu? Tie iti place sa faci vinul in fel si chip- Doamne fereste sa umblu pe la damigene! - mie imi place sa fac branza. Dar sa stii ca uite, daca vrei ii dau caprei sa bea vin , sa vedem o sa-ti placa?
- Stanuto, nu glumi ! Vrei sa omori animalul?
- Cu vinul glumesc, dar poate fac si eu o branza cu ciocolata. Stii, am citit despre aventurile lui Toni prin lume si cred ca cel mai mult i-a placut in Columbia: americanca-americanca, relaxarea-relaxare si ciocolata ...cu branza.
( sursa foto: fanbranza.ro )
Ei o servesc asa, ciocolata dulce si fierbinte cu cuburi de branza simpla, moale si abia un pic sarata. Se combina si...
- Iaca, frate! Pai Carmen a noastra mananca branza cu ciocolata! N-ai vazut-o cu codrul de paine cu branza intr-o mana si cu bucata de ciocolata in cealalta?
- Da' stii ca ai dreptate, Floreo? Fata noastra e un inventator de branza adevarat! Gata, maine fac branza cu ciocolata: pun laptele la inchegat si cand e aproape gata, inainte de a o pune in sadila, adaug bucati de ciocolata.
- Doamne, Stanuto, tu chiar esti chitita sa faci...
- O fac, sa vad daca i-o placea lu' asta mica.
- Si cum ii spui? Ca avem branza "verzulia", avem si "rosioara", avem si "nucata"...
- O sa ii spun"Ciocobrina". Gandeste-te: o branza din lapte de capra, facuta taraneste , intr-o gospodarie din inima Olteniei, cu gust fin dulce-sarat, care se topeste in gura...
Hai, ca ma duc sa scriu reteta, sa nu uit: pun laptele la inchegat si cand il strang framant bine branza; apoi pun un sfert din ea in butoiasul din lemn si adaug bucati de ciocolata si tot asa pana termin branza; o las in beci pana a doua zi...ca tot zici tu ca e frig ca intr-o pestera...si o framant usor; pe seara iar ma duc sa o framant si fac asa vre-o 3 zile; pun capacul pe butoias si o las o saptamana; cand o scot o tai ca pe tort...
- Iar visezi, Stanuto? Te crezi Toni Delaco?
- Visez, Floreo...De ce sa nu visez? Pentru fata noastra merita sa visez...
...................................................................
Un articol scris pentru SuperBlog 2015, cu gandul la bunicii mei, care mi-ar fi adus si Luna de pe cer daca le-o ceream...
Mie dor de strabunica....
RăspundețiȘtergereMultumim pentru articol si mult succes.
RăspundețiȘtergere