Provocare: De cate ori ai sarit peste micul-dejun saptamana aceasta?
Raspuns: De prea multe ori!
Chiar daca l-ai omis doar o singura data ...De ce? Hai sa iti prezint cateva aspecte legate de
IMPORTANTA MICULUI DEJUN:
1. masa de dimineaţă este recunoscută ca fiind esenţială pentru o mai bună funcţionare a metabolismului;
2. lipsa micului dejun produce probleme de memorie, iritabilitate şi ameţeli.
Cu siguranta iti spui ca ai baut o cafea cu lapte si zahar si iti ajunge pana...data viitoare cand ai timp sa manaci ceva. Numai ca micul dejun format dintr-o cafea constituie una dintre cele mai grave decizii.
Nu vreau sa te sperii, dar iata numai cateva
CONSECINTE ALE RENUNTARII LA MICUL DEJUN:
1. Cafeaua stimulează producţia de suc gastric care se adaugă cantităţii fiziologice oricum crescute si invadează stomacul ; astfel, în absenţa alimentelor, agresează mucoasa determinând în timp gastrite şi ulcere.
2.Renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la HTA, pana la obezitate si un nivel ridicat al colesterolului in sange.
3. Atunci cand organismul nu primeste hrana, dupa o noapte intreaga de privare alimentara, el incepe sa dezvolte rezistenta la insulina, hipercolesterolemie si probleme cu tensiunea arteriala.
...Si pentru ca am adus vorba de insulina ,stiai ca lipsa mesei de dimineata duce in timp la DIABET ZAHARAT DE TIP 2?
Diabetul zaharat este o boala metabolica ce evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina.
In ultimele decenii s-a evidentiat o crestere a incidentei acestuia, la persoane tot mai tinere. Astfel, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății , s-a stabilit ca pe 14 noiembrie sa se sărbătoreasca Ziua Mondială a Diabetului, ca un semnal de alarma tras pentru noi !
Bine, dar...CAND, CUM si mai ales, CE MANCAM la micul dejun?
1. Este bine ca prima masa a zilei sa fie consumata la circa 30 de minute dupa trezire, cand organismul simte cel mai mult nevoia sa puna capat postului alimentar de peste noapte.
2. O masă de dimineaţă sănătoasă ar trebui să conţină cereale integrale, produse lactate, ouă, fructe şi băuturi calde.
BENEFICIILE pe care le aduce un mic-dejun luat cu sfintenie?
1.Micul dejun creste totalul consumului zilnic de nutrienti si vitamine si imbunatateste capacitatea de concentrare.
2. Cei care obişnuiesc să servească micul dejun , au rata metabolică de 3-4 ori mai mare, comparativ cu cei care renunţă la această masă.
3. Factorul de coagulare al sângelui este mai mic, ceea ce se traduce printr-o circulaţie a sângelui mult mai bună.
4. Caloriile din alimentele consumate în cursul dimineţii sunt arse mai uşor pe parcursul zilei, contribuind la un control mai bun al greutăţii.
Nu am pretentia ca stiu totul...nici pe departe! Dar am vrut sa te ajut sa iei decizii optime pentru tine si sanatatea ta , si nu numai. Daca te-am convins sau nu, ramane de vazut.
Un singur sfat mai am sa iti ofer, draga cititorule: intra pe http://www.complete-life.ro/ si vei afla lucruri interesante si amanuntite asupra semnalelor de alarma pe care eu le-am tras aici.
Si cum puterea exemplului este una foarte mare, iata cum arata micul meu dejun de astazi:
Am alaturat o cana de ceai de fructe de padure si...sunt gata pentru o noua zi.
Ce contine ?
- 1 ou
- 50 ml lapte
- 2 linguri de faina
- 2 feliute de gogosar rosu
- sare,piper
- putin ulei
- 1 lg smantana slaba
- 1 frunza de patrunjel
Tu, ce ai mancat astazi la micul dejun?
Eu fac greșeala sa sar mereu peste micul dejun. Când ma trezesc îmi fac o cana de cafea și gata, pe la 12-13 mănânc. Știu, ca este o greșeală foarte mare dar asa m-am obișnuit.
RăspundețiȘtergere