vineri, 28 noiembrie 2014
TOP 5 CALITATI ALE UNUI BUCATAR DESAVARSIT
Am fost provocata sa alcatuiesc un top al calitatilor pe care ar trebui sa le intruneasca un BUCATAR DESAVARSIT.
Iar eu, ca fata desteapta ce sunt , mi-am provocat la randul meu, CITITORII . Au raspuns 20 si a reiesit urmatorul
TOP:
1. Pasiune
2. Rabdare
3. Ingeniozitate
4. Talent
5. Exercitiu
6. Organizare
7. Gust
8. Bani
9. Sa fii...barbat
Sa le analizam pe rand...
1. Majoritatea citirorilor mei considera ca pentru a fi un bucatar desavarsit trebuie sa fii pasionat de gatit. Adica sa nu faci asta pentru ca asa trebuie, ci pentru ca asa iti sopteste sufletul. Chiar daca pregatesti doar un ou fiert moale sau o ...omleta!
2. Vine apoi randul rabdarii. Bunica mea avea o vorba:"Cu rabdarea treci si marea!". Pentru a crea un preparat care sa iti fure ochii , dar si sa iti incante papilele gustative si mirosul trebuie sa buchisesti, sa combini, sa refaci si, de multe ori sa o iei de la capat!
3. Unele retete sunt complicate si poate, asa si trebuie sa ramana - intangibile. Sa nu fie la indemana oricui...Dar altele pot fi simplificate , sa fie realizate de oricine, de cei care fac primii pasi in bucatarie. Iti trebuie doar putina ingeniozitate .
4. Iar daca adaugi si un dram de talent , poti crea preparate desavarsite. E greu sa pui in farfurie ceva atat de specatculos incat cel care gusta sa te intrebe "Ce ai pus aici? Este atat de bun!", dar nu imposibil! Talentul il ai sau nu, dar este important sa il cultivi...
5. Si aici ajungem la un alt aspect : exercitiul ...sau antrenamentul... sau repetitia ...sau cum vreti voi sa-i mai spuneti. "Repetitia este mama invataturii" spuneau latinii ...Si se dovedeste si azi ca aveau dreptate. Oricat ai fi de talentat, daca nu exersezi nu vei reusi sa ajungi acolo unde tintesti. Chiar daca vrei doar sa fii un bucatar desavarsit la tine acasa. De fapt, cred ca este singurul loc care conteaza. Da, este foarte frumos sa te lasi purtat pe aripile imaginatiei, dar mai intai trebuie sa vezi de unde vin toate. Trebuie sa urmezi o reteta , in primul rand ca sa poti si apoi ca sa intelegi. Si sa nu mai gresesti...fiindca oameni suntem!
Eu una, inca invat. Nu sunt nici pe departe "desavarsita" in bucatarie . Dar imi place sa gatesc, imi place sa experimentez, imi place sa creez, imi place sa exersez.
"Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea." ( Theodore Zeldin )
P. S. Am inscris articolul in campania de pe facebook AICI si daca iti place, poti sa il sustii.
imi place super <3
RăspundețiȘtergereImi ploua in gura ...yamiii
RăspundețiȘtergerebun , imi place
RăspundețiȘtergereEu recunosc, bucatarul in casa este sotul si intr-adevar intruneste si celelalte calitati, eu nu am rabdare in bucatarie si de aceea nu prea imi ies bucatele asa cum ar trebui :)
RăspundețiȘtergereAdica voi va inscrieti la locul 9 din top...Si eu care credeam ca nu va avea sustinatori! Multumesc.
ȘtergereYamiii, numai bunatati !!!
RăspundețiȘtergerebunatati super delicioase draga mea!
RăspundețiȘtergeretocmai pentru ca nu am rabdare nu sunt o buna bucatareasa
RăspundețiȘtergereToate arata minunat! Felicitari Amalia pentru pasiunea cu care faci aceste bunatati!
RăspundețiȘtergereSe vede ca esti pasionata de bucatarie ,felicitari !
RăspundețiȘtergereLA ASA CALITATI CE LE AI LA PREPARATE / NU MAI AI NEVOIE DE CARTE DE BUCATE!
RăspundețiȘtergeresuper, felicitari totul arata f bine
RăspundețiȘtergereDovada pasiunii tale este chiar acest articol. Felicitari si sa stii ca sunt de acord cu top-ul.
RăspundețiȘtergereSincere bunatati si sanatoase!
RăspundețiȘtergereMie nu-mi place sa gatesc dar prin exercitiu cred ca as putea deveni o bucatareasa bunicica. :)
RăspundețiȘtergerepasiune ,talet, ingeniozitate ar fi calitatile unui bucatar dupa parerea mea
RăspundețiȘtergereadevarate delicii ,draga mea!
RăspundețiȘtergere