miercuri, 28 iunie 2017
FIN - VIN - GRAND PAPA
- Unde-i mama?
- La raionul de crontaneli...
- Iar?!
- Din nou!...
- Ce cauta?
- Nu stiu. Zicea ceva de niste biscuiti sau covrigei. Vroia sa isi ia pentru servici si sa avem si acasa pentru maine cand ne vin musafirii.
- Aha! Atunci hai noi sa mergem sa vedem de branzeturi pana vine ea.
- Stii ceva, tati? Du-te tu! Eu merg la mami sa vedem ce alege.
- Bine, dar sa nu cumparati tot raftul!
- OK! OK!...
...................................................
- Mami, mami! La ce te uiti?
- Am gasit niste covrigei noi. Si crakers. Ma gandesc sa cumparam si sa ii incercam. Arata bine. Ce zici?
- " ...covrigei frageziti cu vin" ...Dar eu am voie sa mananc? Daca sunt cu vin?
- Stai linistita, puiul mamii! Doar nu crezi ca ei contin vin atat cat sa zicem ca ai baut!
- Cum altfel?
- Hai sa vedem!
- Scrie pe ambalaj?
- Scrie ca sunt "frageziti cu vin". Practic asta inseamna ca in procesul de preparare, vinul este folosit pentru a le oferi aroma, savoare si acel ceva...
- "Je ne sais quoi" cum spui tu...
- Exact! Uite, vom cumpara covrigei frageziti cu vin rose',...
- ... preferatul tau...
- ...daaa...fini, sofisticaţi, revigoranţi, condimentați cu un mix de seminţe de cânepă şi ierburi de Provence,ceea ce le ofera o aroma deosebită ; mai luam si "mini crackers frageziti cu vin alb",
aurii, săraţi, crocanţi, numai buni de împărţit cu prietenii ; iar pentru servici cred ca ma opresc la "biscuitii frageziti cu vin rosu", cu un mix captivant de condimente precum piper , lămâie şi boia dulce ce le oferă un gust unic.
................................................
- Era vorba ca nu cumparati tot raftul...
- Tati, vrem doar sa ii incercam. Par asa...apetisanti...
- Frageziti cu vin? Suna tentant.
- Vezi?! Si uite: este si concurs!
- Nici nu am observat! Sa vedem: " Cumpara produsele Grand Papa cu eticheta promotionala, trimite codul unic prin SMS la 3773 (tarif normal in retelele Orange, Vodafone si Telekom) sau inscrie-l pe http://grandpapa.ro/ si poti castiga unul din premiile Grand Papa – un troler pe zi sau marele premiu, un circuit pe Riviera Italiana – Nisa – Provence." Ce zici?
- Macar un troler...
- Macar sa ii mancam si sa ne simtim bine...
.............................................................
- Mmmmmmmmmmmm! Ce buni sunt! Ce covrigei sunt acestia? Nu am mai mancat pana acum. Si merg perfect cu vinul acesta rose' ...
- Sunt si preferatii mei. Se topesc in gura si iti lasa un gust delicat de...
- ... de "mai vreau!"
- Exact! Dar dincolo de asta , ierburile de Provence au fost dintotdeauna preferatele mele in bucatarie. Si combinatia cu finetea vinului rose' folosit la fragezirea covrigeilor ii fac speciali. Rozmarinul, busuiocul, oregano, cimbrul, maghiranul si cimbrisorul isi revarsa aromele pe cerul gurii si se preling intalnindu-se cu cea a vinului. Rezulta un rasfat pentru papilele gustative pe care nu il vei uita prea curand.
- Amalia esti un poet culinar desavarsit...
- De la vinul rose' i se trage...
- Radeti voi, radeti, ca nu mai primiti covrigei!
- Nuuuuuuuuuuuuu!...
CIORBA DE BURTA
Nu am mancat aceasta ciorba pana am implinit o onorabila varsta.
Si avand in vedere ca ai mei o adora a fost musai sa invat sa o fac.
Si stiti ceva? Mi-a si iesit!
CIORBA DE BURTA
Ingrediente:
- 6 l apa
- 2 bucati os de vita cu maduva
- 1 kg burta de vita prefiarta, fideluta
- 4 morcovi
- 1 patrunjel
- 1 ceapa alba
- 8 catei de usturoi
- 1 ardei iute
- 3 oua
- 250 ml smantana
- 1 lg ulei
- sare
- 1 cub Maggi vita
Mod de preparare:
In apa pui la fiert oasele de vita cu un praf de sare pentru 30 de minute. Scoti oasele si adaugi in apa ceapa si zarzavatul ( patrunjelul si 3 morcovi) curatat , lasandu-le sa fiarba la foc mic.
Cand zarzavatul este fiert il scoti usor cu o paleta si adaugi burta si usturoiul tocat marunt.
Lasi ciorba sa fiarba incet inca 30 de minute , apoi adaugi cubul de vita si ardeiul iute curatat de nervuri si seminte si taiat rondele. Lasi la foc mic 10 minute, apoi stingi focul.
Ciorba ramane sa se racoreasca sub capac, timp in care bati bine ouale cu smantana si calesti morcovul ras in lingura de ulei.
Cand ciorba s-a racorit adaugi morcovul calit si smantana, amestecand continuu, ca sa nu se taie.
Servesti ciorba fierbinte alaturi de ardei iute si smantana.
Tips&Tricks: sa lasi neaparat ciorba sa se racoreasca, altfel in momentul in care adaugi smantana batuta cu ou se va taia!
BORS DE SALATA VERDE
Vara, vara...caldura mare...dar trebuie sa mai si gatim, nu?
BORS DE SALATA VERDE
Ingrediente:
- 1 salata verde mare ( din gradina)
- 2 feliute de slanina afumata
- 2 l apa
- 4 catei de usturoi sau 1 fir de usturoi verde
- 8 frunze de marar
- 3 lg smantana 20%
- 1 cub Maggi Bors
- 1 lg faina
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Salata o alegi frunze, o speli sub jet de apa rece si o tai fasii.
Slaninuta o tai felii si o pui sa se prajeasca putin in oala in care prepari borsul.
Cand este prajita adaugi faina si amesteci bine, apoi imediat adaugi apa.
Lasi sa fiarba 5 minute, dupa care adaugi salata si usturoiul pisat.
Dai focul mic si lasi sa fiarba 10 minute dupa care pui cubul de bors si mararul tocat marunt.
Stingi focul si acoperi cu un capac.
Lasi sa se racoreasca si torni smantana cate putin , amestecand continuu.
Servesti imediat , calda sau rece.
Sa aveti pofta!
sâmbătă, 24 iunie 2017
DACIA PLANT- TRADITIA DUSA MAI DEPARTE
"Sulfinita", mandra floare,
Vreau sa-mi fac o cingatoare,
Numai una, atatica
Si zau, nu mai cer nimica!
"Menta -creata", floare buna,
Lasa-ma sa-mi fac cununa.
Numai una, atatica
Si zau, nu mai cer nimica!
"Nalba Mare", floare rara,
Lasa-ma sa-mi fac o salba,
Numai una, atatica
Si zau, nu mai cer nimica!
"Busuioc", mandru-n razor,
Lasa-ma sa-mi fac sirop,
Numai una, atatica
Si zau, nu mai cer nimica!
Le amesteci toate astea
Si le lasi la macerat,
Mai adaugi putin Soare,
Iar apoi un dram de drag...
Daca scapi mai mult nu-i vina,
linistit sa fii, ca-i place
"Ingerasului" din casa
si mult bine lui ii face...
Respectand traditia cultivarii , recoltarii si utilizarii "plantelor de leac" , "Dacia Plant" este un producător local de suplimente alimentare 100% naturale, fără conservanți sau coloranți și cu o cantitate mare de substanță activă.
In anul 2002 cativa tineri inimosi si cu initiativa au vrut sa demonstreze ca "leacurile bunicii" nu sunt doar povesti , ba dimpotriva, sunt eficiente in mentinerea starii de sanatate si chiar in tratarea diferitelor afectiuni.
Astfel, anii de cercetari in domeniul industriei alimentare si in cel farmaceutic, dar si numeroasele colaborari cu nume de exceptie in domeniul medical si farmaceutic, imbinate cu experienta in fitoterapie si viziunea fondatorului au facut ca Dacia Plant sa ajunga in topul celor mai apreciate companii romanesti de suplimente alimentare.
Dar mai presus de toate a contat...si conteaza...grija pentru consumator , stiind ca cele mai bune suplimente alimentare se pot obtine numai din cele mai bune ingrediente. Adica din plantele provenite din culturile bio proprii ori ale colaboratorilor atent selectionati. In plus, tot fluxul tehnologic este gandit pentru evitarea contaminarii produselor, iar filtrele HEPA H14 de ultima generatie dispun de capacitatea de a retine microorganismele in proportie de 99,999%.
Inca de pe vremea dacilor, oamenii erau convinsi ca natura detine cheia sanatatii lor. Continuand traditia, dar si bucurandu-se de tehnologiile moderne, cercetarile privind compozitia unica a fiecarei plante si modul in care substantele active actioneaza sinergic in obtinerea efectelor pozitive asupra sanatatii, au reusit crearea de produse naturale, complete, perfect adaptate organismului uman.
Astfel a luat nastere si gama "Ingerasul", din grija pentru cei mai mici omuleti, pentru "ingerasii" din viata noastra.
De la siropul de tuse cu patlagina si scai vanat ( nu-i asa ca si bunica va facea un astfel de ceai atunci cand erati bolnavi si tuseati?) pana la ceaiul pentru dureri de burtica , cu chimen si cimbrisor, de la siropelul pentru pofta de mancare din catina ( mai stiti cum bunica va dadea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita de miere cu mici fructe portocalii ca niste perle?) pana la cel pentru paraziti intestinali , toate produsele sunt gandite astfel incat sa ofere maximum de eficienta in minimum de cantitate, chiar daca gustul este unul placut.
Si toate acestea pentru ca valorile dupa care se ghideaza cei de la Dacia Plant sunt unele simple, insa extrem de importante:
- Sanatate naturala
- Traditie
- Armonie
- Valoare
- Inovatie
dar si cu un concert aniversar
ce va avea loc în data de 2 iulie, începând cu ora 19.00, în Piaţa Sfatului şi va readuce în Braşov acordurile inconfundabile ale celei mai iubite trupe rock româneşti. De la Mugur de fluier şi până la Umbra marelui urs, vom asculta împreună muzica care a însoţit generaţii întregi de tineri frumoşi şi rebeli!
CORONITA CU PIERSICI SI NUCA
De curand cei de la SunFood au lansat o provocare: sa pregatim cea mai buna reteta cu piersici , respectand reteta, dar si aducandu-i un plus de originalitate.
Deci...
CORONITA CU PIERSICI SI NUCA
Reteta originala o gasiti pe blogul "Angel's Food".
Ingrediente:
1. aluat
- 1/2 kg. faina
- 200 gr. unt (sau unsoare)
- 1 praf de copt
- 100 gr. zahar
- 1 ou
- coaja de la o lamaie
- smantana cat cuprinde
- 3 cutii de piersici Sun Food
- 200 gr. nucă măcinată
- 1 mar mare
- 150 gr. zahar
- 1 linguriță esenta de vanilie
- 1 lgt zeama de lamaie
- zeama de la conservele de piersici
- 100 gr. zahar
- 100 gr. nuca tocată grosier pentru presărat intre piersici
- putin gris pentru pudrat foile de aluat
- făină pentru pudrat masa
- zahar praf pentru pudrat prajitura
- hartie cerata pentru tapetat tava
- 1 tava circulara, pentru guguluf, cu pereti detasabili
Mod de preparare:
1. aluat
Punem intr-un castron toate ingredientele, in afara de smantana.
Incepem sa framantam energic cu mana si sa adaugam treptat cate putina smantana.Continuam sa framantam si sa punem tot cate putina smantana, pana cand, la finalul frământării, obtinem un aluat fraged, in acelasi timp elastic, nelipicios si foarte omogen.
Il impartim in doua bucati pe care le infoliem si le dăm la rece pentru 30 de minute.
2. umplutura
Marul il speli bine si il dai pe razatoarea medie, cu tot cu coaja, apoi storci putin suc, astfel incat sa nu fie foarte uscat si il stropesti cu 1 lgt zeama de lamaie
Nuca o punem intr-un castron împreună cu zahărul, esenta si marul ras.
Amestecam cu o lingura de lemn obtinem o pasta tare, omogena.
Desfacem cutiile de piersici Sun Food si le rasturnam intr-un strecurator.Siropul il punem deoparte.
Luam o bucata de piersica (adica o jumatate) bine scursa de sirop si punem in scobitura ei cate o linguriță plină de amestec de nuca.
Lipim una de alta doua jumatati de piersici umplute si presam usor.La final trebuie sa arate ca si o piersica intreaga umpluta cu o minunata crema de nuca.
Asezam piersica umpluta pe un platou si continuăm sa umplem restul bucatilor de piersici.
Când am terminat, le dăm la rece.
3. asamblare
Tapetam tava de cu hartie cerata.
Scoatem aluatul de la rece si il desfacem din folie.
Pudram masa lejer cu făină si începem sa intindem cu sucitorul o foaie de aluat care sa aibă mărimea tavii în care facem prajitura. Daca iti este mai usor realizezi fasii pe care le asezi in tava circulara.
Pudram deasupra ei un strat foarte subtire gris.
Așezăm una langa alta piersicile umplute.
Presaram in locurile libere nuca tocată grosier.
Intindem si ce-a de-a doua foaie de aluat si o asezam peste piersici.
Sigilam bine lateralele si preasam usor cu mana aluatul între rândurile de piersici.
Când am terminat, dăm tava la cuptor, la foc mediu pentru 35-40 de minute, sau pana prăjitura este aurie.
4. siropul
Punem zeama de la compoturile de piersici intr-o craticioara împreună cu zahărul.
Dăm totul la foc mic si lăsăm sa fiarbă pana lichidul scade mai bine de jumatate, începe sa se ingroase si sa aiba un aspect dens, gros si lipicios.In acest moment îndepărtăm siropul de foc si il punem deoparte.
Cu 5 minute inainte de a scoate tava din cuptor, pensulam deasupra prajiturii siropul de piersici.
Mai dăm tava la cuptor la foc iute pana se caramelizeaza putin topping-ul si apoi oprim focul.
Scoatem tava si lăsăm prăjitură sa se răcească.
Pudram deasupra prajiturii reci zahar praf si apoi o feliem pentru servire.
CIORBA DE VARZA DULCE CU MARAR
Cu cat este mai cald afara cu atat mai apreciate sunt ciorbele , mai ales cele care pot fi mancate reci sau doar usor incalzite.
CIORBA DE VARZA DULCE CU MARAR
Ingrediente:
- 4 l apa
- 2-3 bucati de costite afumate
- 1 ceapa alba mare
- 1 morcov
- 1 varza mica
- sare
- 1 cub Maggi "Afumatura"
- 2 lg pasta de ardei
- 500 ml suc de rosii
- 5 frunze de marar
Mod de preparare:
Costitele le pui in apa si le dai 2-3 clocote, ca sa mai iasa din fum.
Intre timp cureti ceapa si morcovul si le tai marunt, apoi le pui la fiert in apa cu putina sare.
Cand costitele au fiert suficient le speli sub jet de apa rece si le adaugi langa zarzavat.
In momentul in care totul este fiert adaugi varza taiata marunt si mai lasi la foc mic inca cca 15 minute. In acest moment pui pasta de ardei si sucul de rosii in care ai dizolvat cubul Maggi , lasand sa fiarba inca 5 minute.
La final toci mararul marunt, il adaugi in ciorba , acoperi cu un capac si stingi focul.
Servesti cu smantana sau ceapa verde.
vineri, 23 iunie 2017
CLUJUL, AZI- ETAPA A 5-A A CN DE FUTNET
La sala de sport a liceului "Raluca Rapan" din Cluj Napoca este in plina desfasurare meciul din cadrul etapei a 5-a a Campionatului National de Futnet dintre C. S. " Victory" Cluj Napoca si "Simex" Simleul Silvaniei.
sâmbătă, 17 iunie 2017
vineri, 16 iunie 2017
DE VIZITAT, IN ROMANIA- REZERVATIA DE ZIMBRI
A venit vacantaaaaaaaaaaaaaaa!
Suntem fericiti cu totii: parinti, bunici si copii. Mai ales copii.
Insa euforia va trece...prea repede spun eu...si va trebui sa le umplem timpul cu ceva frumos. Cu alte cuvinte sa petrecem mai mult timp cu ei, cu copiii nostri. Unii ii spun "timp de calitate". Eu i-as spune doar timp de iubire...
Astazi va propun un loc superb, pierdut intr-un colt superb de tara: HATEG. Mai precis, "REZERVATIA DE ZIMBRI" de la Slivut.
Dupa un drum de cca 3 ore cu masina pe traseul Cluj-Napoca- Sebes- Orastie-Calan-Hateg pe dreapta vezi un indicator care iti spune ca la capatul drumului prin padure vei intalni impunatoarele animale. Nu mai sunt multe, insa te impresioneaza prin masivitatea , dar si prin calmul lor. Sau cel putin aceasta este impresia pe care mi-au lasat-o mie.
Povestea rezervatiei incepe in noiembrie 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus încă un exemplar, tot din Polonia, Pumila. Traditia spune insa , ca toti zimbrisorii care se nasc aici sa poarte nume care incep cu litera "R", daca nu chiar cu grupul "RO". Roman, Retezat , Romina, Romulus , Roman , Rodica sau Roibu sunt doar cateva exemple.
Daca v-am facut curiosi iata si cateva informatii de care aveti nevoie:
- La 3 km de orasul Hateg pe DN 66.
- Orar de vizitare : zilnic intre orele 08:00 – 18:00
- Intrare: 6 lei – adulti si 4 lei – copii , pensionari
- Exista mese si banci pentru un picnic cu fructe sau sendviciuri, cu conditia sa respectati natura.
Drum bun si distractie placuta!
miercuri, 14 iunie 2017
MINIECLERE CU CREMA DE VANILIE
"Mami, tu stii sa faci gogosele cu crema?"
......................
"Stii tu, din acelea cu crema multre si glazura de ciocolata..."
..."Aaaa! Eclere?!"
" Da, mami! Eclere!"
Stie mami, cum sa nu?
Deci...la treaba!
MINIECLERE CU CREMA DE VANILIE
Ingrediente:
1. gogosele
- 200 ml lapte
- 100 gr unt gras
- un praf de sare
- 4 oua mari de casa
- 50 gr zahar
- 130 gr faina alba
- 2 oua
- 150 g zahar
- 100 g amidon alimentar Dr. Oetker
- 750 ml lapte
- 5 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
- un praf de sare
Mod de preparare:
1. gogosele
Punem laptele impreuna cu untul, zaharul si sarea la foc.
Cand laptele incepe sa fiarba iei vasul de pe foc si adaugi faina , mixand pana la omogenizare. Lasam amestecul obtinut deoparte, pana se racoreste.
Incorporezi apoi ouale, pe rand: adaugi un ou, il incorporezi si apoi il adaugi pe urmatorul.
Intre timp pornesti cuptorul pentru a fi bine incalzit.
Intr-o tava cu hartie de copt asezi cu lingurita cate o bobita de aluat de dimensiunile unei jumatati de nuca ( ar trebui sa iti iasa cam 45 de bucati), lasand spatiu intre ele, deoarece isi vor mari volumul in timpul coptului.
Dai tava la cuptor si in primele 20 de minute nu deschizi usa deloc!!!!!!!!!!!!!!!!!
Le lasi apoi la foc potrivit pana cand se rumenesc frumos. Ca sa fii sigura, le poti verifica cu scoabitoarea, dar in 30 de minute ar trebui sa fie gata.
Scoti gogoselele si le lasi sa se raceasca.
2. crema
Pentru prepararea cremei reteta o gasesti aici : http://arome-fel-de-fel-amalia.blogspot.ro/2016/03/tort-cremes.html
Cand s-a racit crema umpli gogoselele cu ajutorul unui pos ori a linguritei.
Le servesti stropite din belsug cu glazura de ciocolata, a carei reteta o gasesti aici: http://arome-fel-de-fel-amalia.blogspot.ro/2017/05/tort-mousse-de-ciocolata-si-capsuni.html
sau le poti presara cu zahar praf.
marți, 13 iunie 2017
CLUJUL , AZI
O zi de duminica frumoasa, cu mult soare, pretext de o iesire in parc.
Si, ce sa vezi?
Doua minunatii delicate stateau la...pozat!
Iar prin parc pluteau umbrele, zmee si baloane spre bucuria copiilor.
Si un sfat: nu stati in casa ! Toata distractia este afara! Mai ales ca vine vacanta!
miercuri, 7 iunie 2017
PUI FRAGED CU USTUROI SI LEGUME AITE
E cald...foarte cald deja si incerc sa petrec cat mai putin timp in bucatarie. Si cum ador sa gatesc la cuptor iata Ideea zilei de astazi:
PUI FRAGED CU USTUROI SI LEGUME AITE
Ingrediente:
- 4 pulpe intregi
- 1 plic Maggi Ideea zilei "pui cu usturoi"
- 1 lg ulei de masline
- legume asortate congelate
- 50 g unt
- 3 catei de usturoi
- 50 ml apa
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pulpele le cureti si le speli bine, apoi le portionezi. Le ungi cu uleiul de masline si apoi le condimentezi cu Maggi.
Introduci pulpele in punga speciala pe care o intepi din loc in loc cu o scobitoare si le dai la cuptor cca 45 minute. Daca sunt bine facute, desfaci punga si le lasi sa se rumeneasca.
In acest moment pui untul la topit intr-o tigaie wok , adaugi legumele, apa, un praf de sare si usturoiul tocat marunt. Le lasi la foc mic pana cand scade apa, maximum 10 minute.
Servesti totul imediat, cu multa dragoste.
Tips& Tricks: uleiul de masline face ca pulpele sa fie crocante la suprafata si suculente la interior.